label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Jubileumi könyv-kavalkád az EME-nél

Létrehozva: 2009. december 21. 01:27

ÖRDÖG I. BÉLA

Pénteken délután az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) székhelyén könyvbemutatóval egybekötött karácsonyi könyvvásárt tartottak. A rendezvény bevezetőjében Egyed Ákos elnök arra emlékeztetett, hogy a fennállásának 150. évfordulóját nemrég ünneplő tudományos intézmény a látványos, de üres fesztivizmus helyett inkább a tartalmas könyvkiadásokra helyezte a megemlékezés hangsúlyát, és ez a sorozat a márciusi közgyűlésig folytatódik.


Ezúttal négy új kiadványt ajánlottak az érdeklődők figyelmébe. A Kovács Kiss Gyöngy által szerkesztett Hivatás és tudomány: Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiemelkedő személyiségei című kötetet Sipos Gábor ismertette. Az alapos, de száraz életrajzokon túl, amelyek olyan személyiségekre vonatkoznak, mint Brassai Sámuel, Farkas Gyula, Kelemen Lajos, Kristóf György, gr. Mikó Imre, Szabó T. Attila, Tavaszi Sándor stb., ezek tudományos tevékenységét is méltatják a szerzők. A könyv egysége abból adódik, hogy valamennyi híresség egy emberként magáénak érezte az EME-t. Kovács Kiss Gyöngy a Sipos Gábor által szerkesztett Az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyűjteményei című munkát mutatta be. Nyolc tanulmányról van szó, melyek számvetésszerűen értékmegőrző, figyelemfelkeltő, jövőbe tekintő feladatokat látnak el.

Újvári Mária szerkesztésében jelent meg Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak bibliográfiája 1859–2008, amelyet Sipos Gábor méltatott. Ez a műfaj a 16. század óta a kutatók elengedhetetlen segédeszköze. Az Erdély reneszánsza I–II. kötetek (szerkesztői: Gábor Csilla, Luffy Katalin, Sipos Gábor) a tavalyi Reneszánsz Év alkalmából megrendezett konferencia anyagát, harminchárom tanulmányt tartalmaznak. Korondi Ágnes kommentárja szerint az erdélyi, anyaországi, ukrajnai és olaszországi szerzők, több tudományág képviselői, méltóképpen taglalták a Corvin Mátyás nevével fémjelzett reneszánsz emlékeinket.

Ugyancsak pénteken az EME székhelyén jubileumi emlékérmeket adományoztak tiszteleti tagoknak, volt és jelenlegi választmányi, szakosztályi vezetőségi, szerkesztőségi tagoknak, belső és külső tudományos munkatársaknak, volt és jelenlegi munkatársaknak.

Szombaton délelőtt a Műszaki Tudományok Szakosztálya közgyűlésének bevezetőjeként bemutatták a Műszaki Tudományos Füzetek sorozat idén megjelent újdonságait. Máté Márton a Bagyinszky Gyula–Bitay Enikő: Felületkezelés, Gyenge Csaba a Forgó Zoltán: Bevezetés a mechatronikába és Bitay Enikő a Tolvalyos–Roşca Ferenc: A számítógépes tervezés alapjai – AutoLISP és Autodesk Inventor alapismeretek című kötetet méltatta. Ezek a kiadványok több egyetem keretében a műszaki tudományok terén nyújtanak segítséget a mester- és doktorképzésben, valamint a kutatómunkában.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap