label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Verespatak, mint kampánytéma

Létrehozva: 2009. november 06. 02:49

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

Megváltozott a világ, megváltozott a jövőkép Verespatakon. A település ingatlanainak mintegy nyolcvan százalékát az elmúlt években már felvásárolta a kanadai befektető, a helyi nyolcosztályos általános iskolába mindössze negyvennégy, a főtéri elemibe ennél jóval kevesebb gyermek jár.


Azt hinné az ember, hogy már jövő sincs, így a településen maradottaknak semmilyen esélyük nem maradt a teljes értékű családi és közösségi élet folytatására. Pedig ha a látogató figyelmesebben körbenéz Verespatakon, azonnal észreveszi: a lakosok jelentős része házát tatarozza, és olyan egzisztenciát próbál magának és családjának teremteni, amelyik nem függ attól, ami a térség szerencséjének és egyben átkának számított évszázadokon át. Ez a valami az arany, amelynek mítosza persze továbbra is körbelengi Verespatakot, és amely – minden jel szerint – továbbra is megkeseríti majd a helybéliek, a Verespatakhoz foggal-körömmel ragaszkodók életét.

Bereckiék üzlete teljes gőzzel működik és prosperál, Gruberék csinos kis panziót nyitottak, Eugen David pedig mintaértékű farm kialakításán fáradozik. Igaz, a Roşia Montană Gold Corporation is prosperál. A bányavállalat alkalmazottjai naphosszat száguldoznak drága terepjáróikkal a község utcáin fel és alá, s mindenáron azt a benyomást igyekszenek kelteni, hogy rengeteg és halaszthatatlan a munkájuk, s hogy tehát a bányatervük feltartóztathatatlanul halad előre.

Pedig az RMGC az elmúlt hónapokban nagyon sok pert vesztett, amelyek a terveiket nagymértékben ellehetetlenítették. Nincs településrendezési engedélyük, jogerősen megsemmisítették a bírók a régészeti engedélyüket, a környezeti hatástanulmány minisztériumi vizsgálata áll, és senki nem tudja megmondani, hogy a környezeti engedélyt mikor kaphatják majd meg.

Ennek ellenére, az RMGC nyolcvan százalékos kanadai tulajdonosa, a Gabriel Resources Ltd. nemrég megváltozott vezetősége azt állítja, hogy teljesen új tervvel készül előállni, ez pedig valóságos „zöld bányát” varázsol majd Verespatakra, amely nemhogy szennyezné, de éppen hogy megóvja és gyógyítja majd az elmúlt évtizedekben megsebzett helyi környezetet, természetet.

Amint az várható volt, a verespataki arany-ügy a most zajló államelnöki kampány témájává vált. Traian Băsescu semlegesnek igyekezett mutatkozni a kérdésben, ám jelezte, hogy – jut is eszébe! – nemrég Finnországban is ciántechnológiás aranybányát nyitottak, s ott nem prüszkölt ellene senki. Elnökünk afölött is elmerengett, hogy ott lehet-e hagyni gazdasági válság idején akkora mennyiségű aranyat és ezüstöt a földben. S hogy a kérdése még hatásosabb legyen a szakemberek által feltételezett nemesfém-mennyiséget csaknem megduplázta. Egyetlen szót sem ejtett azonban arról, hogy kedvenc pártjában, a demokrata-liberálisok holdudvarában milyen kézzelfogható érdekek léteznek – és léteznek-e érdekek – a tervvel kapcsolatban.

Az államelnöknek tercelt Sulfina Barbu volt környezetvédelmi miniszter, aki egyértelművé tette: ha őt ismét a tárca élére emelik, bizony szívbaj nélkül jóváhagyna egy olyan bányaprojektet, amely tiszteletben tartja a környezeti normákat, előírásokat.

Nem elleneznék az RMGC-tervek valóra váltását a szociáldemokraták sem. Nicolae Nemirschi volt szocdem környezetvédelmi miniszter már hónapokkal ezelőtt kijelentette, hogy az RMDSZ-es Korodi Attila által felfüggesztett környezetvédelmi engedélyezési folyamatot újra akarja kezdeni. Mircea Geoană egyelőre nem tette le a garast a bányaterv megvalósítása mellett, de kevés kétségünk lehet afelől, hogy hatalomra jutását követően igent mond majd a beruházásra.

Verespatak kampánytémává avanzsált. Az érdekeltek pedig édes-keveset látszanak törődni azzal, hogy a hazai lakosság nyolcvan százaléka ellenzi a bányaterv kivitelezését. Elvégre kinek mi köze hozzá, s kit érdekel egyáltalán a verespatakiakon kívül az egész rémálomba illő, de immár zöldre festett projekt? Gruberékat, Davidékat, Bereckiéket? Kik ők?

 






További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap