label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Civil tiltakozás a Főtér-avatás kapcsán

Létrehozva: 2009. november 03. 16:53


A kolozsvári magyar fiatalok egy része holnap civil tiltakozást szervez az átalakított Főtéren sorra kerülő átadási ünnepség magyar jellegű rendezvényeinek hiánya miatt - tudtuk meg Czika Tihamér kezdeményezőtől. [Szóljon hozzá!]


 A szervezők által az internetes fórumokon, közösségi portálokon és társalgó programokon (Yahoo Messenger, stb.) terjesztett felhívás szövege így hangzik:

"Úgy tűnik, az illetékesek nincsenek tisztában a Főtér történelmével, a város évszázados múltjával. A holnapi “avatás” annak a folyamatnak a vélt kiteljesedése, amelyet Gheorge Funar indított el a kilencvenes évek elején, és amelyet a Boc–Apostu páros zár le holnap délután. A szimbolikus térfoglalás lényege: megszüntetni, felszámolni a Főtér magyar jellegét, és mint „megújult” Piaţa Unirii-t átadni az új többségnek. A lebetonozott tér látványa sokunkban fájdalmat ébreszt majd, de a Főtér akkor is az marad, ami volt! Azért megyünk ki holnap, hogy mindezt a városvezetés tudomására hozzuk. Találkozunk holnap kettőkor a Mátyás szobor előtt!" - áll a szerkesztőségünk által Sándor Krisztinától yahoo messengen kapott felhívásban.

Czika Tihamérnak, az akció kezdeményezőjének a blogján pedig ez a felhívás olvasható:

Kedves barátaim,

Holnap 14 órától felavatja a városháza Kolozsvár főterének új belső részét. Az avatóünnepségnek és különösen az esti zenés ünnepségnek semmiféle magyar jelleget nem adott a város vezetése. Nincsenek magyar beszélők, nincs magyar jellegű zenei fellépő, nem születtek magyar plakátók sem. Sorin Apostu gyakorlatilag nem hívta meg a kolozsvári magyarokat annak a főtérnek az újbóli átadására amelyet az ő őseik is építettek. Néhányan úgy gondoljuk, hogy ez a rosszindulatú gesztus, éppen azzal a térrel kapcsolatban amely köztudottan nemcsak a kolozsvári, de a teljes erdélyi magyarság egyik fő szimbóluma, a legutolsó megnyílvánulása annak a magyarmellőző politikának amelyet a kolozsvári városvezetés évtízedek óta folytat. Csak az idén volt már a magyar nyelvet kihagyó műemlék táblák ügye, a Dsida utca ügye, és most ez.

Úgy érezzük ideje nyílvánosan is tiltakozni az ellen, hogy a kolozsvári városháza, igaz kevesebb cirkusszal, de gyakorlatilag tovább folytatja a Funar-korszak magyar lakosságot és a magyar örökséget mellőző politikáját.

Ha te sem értesz egyet ezzel, kérünk csatlakozz hozzánk holnap, szerdán, 14 órától  a Főtéren. Csendes flashmob tiltakozásunkkal meg akarjuk mutatni a város vezetésének, hogy Kolozsvár főterét nem lehet a magyarok nélkül felavatni.

A tiltakozás civil kezdeményezés, egyetlen konkrét politikai, ífjúsági és civil szervezet sem áll mögötte. Várunk minden kolozsvári magyart akinek fontos megmutatni azt, hogy ez a város egy kétnyelvű, multikulturális város, nemcsak a multjában hanem a jelenében és a jövőjében is.

Szólj ismerőseidnek, és gyere ki holnap 2-től a Főtérre! (4)






[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Hozzászólások


Voltár István - 03/11/2009 20:11
Nem hiszem el, hogy Czika ennyire köpönyegforgató! Néhány héttel/hónappal ezelőtt ócsárolta azokat, akik védték a Főteret, most meg ő kezdeményezi ezt a tiltakozást.

Magyarázhatja, hogy az avató ünnepség miatt elégedetlen. Az mese! Szerintem neki se tetszik a Főtér kinézete. Azt hiszi, lenyeljük a galuskát, s elhisszük neki, hogy tulajdonképpen az avató ünnepséggel van baja.

nyolcperhusz - 03/11/2009 21:41
"Kelemen Hunor és László Attila elítéli a kolozsvári városvezetés holnapi téravató ünnepségének jellegét....Czika Tihamérnak, az akció kezdeményezőjének stb"
Kedves barátaim nagyon-nagy késésben vagytok, hogy ne mondjam le vagytok körözve. Akkor mikor olyan könnyedén szinte újongva lemondtatok a tér történelmiségének minden épitészeti ősszetevéjéről (a templomot és szobrot kivéve) szinte tálcán kinálva kakuknak a fészket akkor miért csodálkoztok, hogy a "fészek" hasonlatnál maradjak, abból kiebrudalnak. Talán mikor ez a Planwerk féle elfuserált, nyugati szabvány standardra készült szürke kőrengeteget tervezték akkor kellett volna tiltakozni és elfogadtatni a városvezetéssel, hogy Kolozsvár magyar lakossainak is van véleményük és azokat illik figyelembe venni. Nem tették meg(én a kiállitás vendégkönyvébe többedmagammal megirtam véleményem)ime az eredmény, ime következmény. Lehet, kell tiltakozni de teret elveszitettük. Igen, lesznek turisták de vajon fogják-e tudni a tér történetét?

Kinga - 03/11/2009 23:58
A munkasosztalyra nem gondol senki??? 14.00 orakkor minden rendes ember dolgozik.En kimennek,de munkaido. Ne csodalkozzon senki ha nem lesz kello letszam!

irenkep - 07/11/2009 11:13
A Főtér igy lekövezve borzalom. Az RMDSz városi tanácsosai is közreműködtek ebben, hiszen megszavazták a tervet.Érdekes volt látni a tiltakoó nyilatkozók között azt a Czika Tihamért, aki a Szabadság napilapban a modernizálást dicsőitette, és azt mondta, nem a Házsongárdban nyugvók vagy az elszármazottaknak kell hogy tessen, hanem élhetővé kell lenni az itt lakóknak. Nos itt lakunk, nem is kevesen , és nekünk élhető volt. Czika meg gyönyörködjön a kikövezett térben, vegyen részt a zsibvásárban, amiket majd a többségiek rendeznek majd itt. Czika és a többiek miért nem gondoltak arra, hogy ilyen ,, élhetővé" tegyék az Avram Iancu teret ? Most még csak az hiányzik, hogy Mátyást lerombolják, és akkor bizonyára nagyon modern és élhető lesz a Főtér.
Ami itt lett szégyen, és főleg azokra, akik szavazataikkal vagy a terv támogatásával mehhez hozzájárultak.

irenkep - 07/11/2009 18:17
Érdekes , hogy Czika a szervező, hiszen a Szbadság napilapban ő ostorozta azt, aki arról beszélt, maradjon úgy a tér , ahogy volt. Czikó szerint a teret modernizálni kell , élhetővé kell tenni. Nem tudom, miért nem volt élhető a tér, ahogy eddig volt: virágok, fák, padok, ahol meg lehetett pihenni.Az Avram Iancu tér úgy látszik élhető és modern is virágosan.
A szép Főtérből lett egy jellegtelen lekövezett tér, ahol majd lehet fesztiválokat rendezni, lehet zsibvásár is. Még csak a Mátyás szobrot valahogy onnan eltüntetni, aztán már borzasztóan modern és élhető lesz, legalább is bizonbyára Czikónak is, meg azoknak a tanácsosoknak is, akik szavazataikkal hozzájárultak a munkálatokhoz.
Ami a kolozsvári magyarságot illeti: hogy létezik, hogy ennyi hónap után sem gyűlt össze a szükséges 15ooo aláirás a három nyelvű feliratokért a kolozsvári műemlékeken.

nyolcperhusz - 09/11/2009 21:03
Haj, haj irenkep. Czika nem Czikó. Amaz ill. amazok Czikó Lőrinc és fivére Nándor valamivel régebb 1944 után a Magyar Népi Szövetség prominens tagjai-vezetői voltak kissé ultrabalos beütéssel.

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap