label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Árfolyamkockázat, és ami mögötte van

Létrehozva: 2009. október 27. 00:17

Lőrincz Márta, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástani Kar

Érdemes-e a kis- és középvállalatoknak fedezeti ügyleteket alkalmazni? Milyen más lehetőségei vannak az árfolyamváltozásból származó kockázat elkerülésének? [Szóljon hozzá!]


Romániában kevés azoknak a kis- és középvállalatoknak (KKV) a száma, amelyek fedezik kockázatukat. Még a nagy vállalatok sem használnak fedezeti ügyleteket a kockázat fedezésére. Az árfolyam volatilitása leginkább azokat a KKV-ket érinti, amelyek alapanyagaikat importálják, és azokat, amelyeknek deviza alapú hiteleket kell törleszteniük.

A vállalatok a gyakorlatban számos eszközt alkalmaznak a kockázat fedezésére. A fizetési pénznemet általában úgy választják ki, hogy egyezzen meg azzal a pénznemmel, amelyben a legfőbb tranzakciót hatják végre. A szerződések teljesítését a vállalat elhalaszthatja vagy előrébb hozhatja annak függvényében, hogy mikor alkalmasabb számára a kötelezettségek teljesítése. Ha a vevő azonnal fizet, a vállalat teljes mértékben elkerüli az árfolyamváltozás kockázatát. Az országok által alkalmazott árfolyampolitikák is befolyásolják az árfolyamkockázatot, rögzített árfolyam esetén a vállalatoknak nem kell árfolyamkockázattal számolniuk csak akkor, ha az árfolyam széles sávban mozog. A vállalatok alkalmazzák a biztonsági százalékot, mivel így az árfolyamváltozás mértékét már beleszámítják az árba, ezzel elkerülik azt, hogy veszteségük származzon belőle.

Az a kereskedelmi áruforgalmat lebonyolító vállalat, amely vevőitől csak egy későbbi időpontban fogja bevételezni követeléseit (külföldi pénznemben), átruházhatja az esetleges árfolyamváltozásból származó veszteségét a vevőre. Akinek kockázatvállalása ebben az esetben attól is függ, hogy mennyi idő múlva fizeti vissza tartozását. Természetesen ez a módszer csak a termékét értékesítő vállalatnak jelent hasznot, ezért ha a piacon nagy a verseny, a vállalat nem fogja ezt a stratégiát alkalmazni, mivel így könnyen elveszítené ügyfeleit. Árfolyamkockázat-fedezés szempontjából egy másik alkalmazható stratégia az, ha a vállalat ugyanabban az időpontban fizet, amikor deviza kötelezettségei kimerülnek, mert így nincs kitéve az árfolyam esetleges változásának.

KKV-k számára egy másik megoldás lenne, ha csak hazai pénznemben folytatnának kereskedelmi tevékenységet. Közvetett módon viszont még így is ki lesznek téve az árfolyamok változásainak.

(KözMag, 2009/3., rövidített változat)

 


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap