label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Kis- és középvállalatok helyzete gazdasági válság idején

Létrehozva: 2009. október 24. 02:05

Szakács Szilárd (kereskedelemfejlesztési menedzser, Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara)

Annak ellenére, hogy egyes kimutatások szerint az Amerikai Egyesült Államokban már megkezdődött a fellendülés, Európában (és leginkább Közép-Kelet Európában) még javában tart a gazdasági válság, melyet Romániában ráadásként fokoz az utóbbi hetekben kitört politikai válság is. Amíg a politikusok a hatalomért folytatnak késhegyig menő harcot, addig a lakosság az állam esetleges fizetésképtelenné válásával szembesül, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem utalja át a 1,5 milliárd eurónyi harmadik hitelrészletet. Az adóbevételek – melyek az állam legfőbb jövedelemforrásai – csökkenő tendenciát mutatnak, így rövidtávon külső finanszírozásra szorulunk a költségvetési hiány fedezésére. Hosszú távon viszont a helyi, főként kis- és középvállalkozások (KKV) játsszák a kiemelkedő szerepet. [Szóljon hozzá!]


Ezek a vállalkozások talán a legfontosabb szerepet töltik be a közép-kelet-európai piacokon: ők biztosítják a munkahelyek jelentős részét, és nem utolsó sorban ők járulnak hozzá a legnagyobb mértékben a bruttó hazai össztermék (GDP) létrehozásához. Romániában is a GDP 70%-át a KKV-k alkotják.

Mind a gazdasági, mind a politikai válság súlyosan érinti a KKV-kat is. A kül- és belföldi piacokon a kereslet drasztikusan visszaesett, a finanszírozási lehetőségek gyakorlatilag megszűntek. Súlyos likviditási gondok merültek fel a vállalkozásokon belül, s ez sok esetben csődhöz vezetett. A Romániában eddig még nem látott gazdasági és piaci nehézségekkel küzdő vállalkozói szférának szembesülnie kellett a (volt) kormány által bevezetett minimumadó rendszerével is. Ez főleg a mikro- és kisvállalkozásokat, valamint a családi vállalkozásokat érintette, amelyek létében döntő szerepet játszott a kiadástöbblet, ezért kénytelenek voltak tevékenységüket felfüggeszteni.

Románia toronymagasan vezet, ami a térségben csődbe ment vállalkozások számát illeti. Az utóbbi hat hónapban több mint 100 000 vállalkozás ment csődbe (a bejegyzett 700 000-ből). „Mentőövként” a vállalkozók különféle vészmegoldásokhoz folyamodnak a költségek csökkentése érdekében: elbocsátások, bércsökkentések, adminisztratív költségek csökkentése stb. Ezek a megoldások viszont hiábavalóak, ha valamiféle fellendülés nem következik be a keresleti oldalon, valamint ha a különböző bankok és pénzintézetek továbbra sem hajlandók hitelezni.

Az ország gazdaságának fellendítése érdekében szükség volna arra, hogy a KKV szektor visszanyerje erejét, amihez nélkülözhetetlen a fejlődést elősegítő gazdaságpolitika. Sajnos kevés olyan intézkedés született, ami a vállalkozói szféra támogatására, megsegítésére irányulna. Olyan elv kialakítására van szükség, amely kimondja, hogy az állam a vállalkozás partnere. Ennek az elvnek egységesen érvényesnek kell lennie minden vállalkozásra nézve. Nem csupán a nagy és multinacionális vállalkozásoknak lehet adóengedményeket és kamattámogatásokat biztosítani, hanem hasonló feltételek mellett a KKV szektor szereplőinek is.

Ugyanakkor szükséges a kereskedelem fejlesztése, s ebben fontos szerepet játszanának a különböző vállalkozói szervezetek, egyesületek, kereskedelmi és iparkamarák. Ha a vállalkozók együtt dolgoznak, több lehetőség nyílik meg előttük, nagyobb az esély új piacok meghódítására. A túléléshez és fejlődéshez több lábra kell állni, mivel csak így lehet kivédeni a megrendelések csökkenése által okozott bevételkiesést, és ezzel együtt az esetlegesen felmerülő likviditási hiányt.

 


Hozzászólások


Kovács András - 27/10/2009 13:39
Szerintem mind csödbe mennek!

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap