label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Pályázatírási tudnivalók

Létrehozva: 2009. október 17. 03:29

Farkasné Imreh Mária, Rajka Péter Vállalkozók Szövetsége, elnök

A Rajka Péter Vállalkozók Szövetsége több mint tíz éve igyekszik segíteni a kis- és középvállalkozóknak a megfelelő támogatási forrás megtalálásában. Az Új Kézfogás Közalapítvány és jogutódja, a Corvinus Támogatásközvetítő ZRT. által kiírt pályázati lehetőségek kapcsán több száz projekt került górcső alá irodánkban. Tapasztalataink szerint azok a vállalkozók a legsikeresebbek, akiknél az ötlet, illetve a szükséglet megelőzte a pályázati kiírást. Munkánk során óhatatlanul szembesültünk a hozzánk forduló vállalkozók, illetve saját hibáinkból bekövetkezett sikertelenségekkel is. Az ezekből leszűrt tapasztalatokat szeretnénk, a teljesség igénye nélkül, megosztani az érintettekkel. [Szóljon hozzá!]


Formai szempontok:

1. A pályázatok értékelési módjában elsődleges kizárási szempont a formai követelmények be nem tartása. A pályázati csomag rendszerint formanyomtatványokat tartalmaz, amelyeket érthetően és röviden, a megadott kereteket betartvaajánlatos kitölteni. Figyelni kell arra, hogy a legfrissebb verziót alkalmazzuk, s erről győződjünk meg a benyújtás előtt. Figyeljünk az útmutatókra, kivétel nélkül csatoljuk a csomaghoz a kért dokumentumokat és mellékleteket.

2. Nézük át alaposan a pályázatban megadott feltételeket, mert ha nem vagyunk jogosultak a pályázat beadására, fölöslegesen költségekbe verjük magunkat, és időt is vesztünk. Gyakran esünk abba a hibába, hogy vágyainknak szabad utat engedve félreértelmezünk egy feltételt, vagy átsiklunk valamelyik kizáró ok felett. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk fel szakértőt a kérdés tisztázására, vagy konzultáljunk a pályázat kiíróival.

3. Rendszerint programok állnak rendelkezésünkre az űrlapok kitöltésére. Ajánlatos nagyon odafigyelni az útmutatásokra, így elkerülhetjük a nyomtatási hibák miatti kizárást. Ha mágneses lemezt is kell csatolni a csomaghoz, ellenőrizzük annak állapotát, nehogy hibás legyen az adathordozó.

4. Az útmutatónak megfelelően célszerű minden aláírást és pecsétet ellenőrizni beadás előtt, és azt is, hogy a másolatokra felírtuk-e „az eredetinek megfelelő” szavakat, és aláírtuk-e azokat.

5. Az is kizáró ok lehet, ha a csatolt mellékletek érvénytelenek. De előfordult már a közelmúltban, hogy a cégjogi adatokat a törvényszékről sztrájk miatt nem lehetett beszerezni, ezért csatolmányként – ideiglenesen – a régebbi dokumentumot és a bizonylat kiállítási kérelmét is elfogadták.

6. A pályázati határidőt, illetve a hiánypótlási határidőt kötelező betartani, de ajánlatos már a határidő lejárta előtt benyújtani a pályázatot: ezek általában sikeresebbek, hiszen az elbírálóknak van idejük nyugodtabban tanulmányozni a dokumentációt.

Tartalmi szempontok

1. Igyekezzünk minél egyszerűbben, közérthetőbben megfogalmazni a célokat.

2. A tartalmi leírásnál ne felejtsük el, hogy a pályázat elbírálója valószínűleg semmit sem tud a témánkról, ezért részletesen vegyük sorra cselekvési tervünk fontosabb momentumait, hangsúlyozzuk lépéseink szükségessségét.

3. Az időterv összeállításánál nagyon kell figyelni a reális megvalósíthatóságra, hiszen ez lesz költségvetésünk beütemezésének az alapja is.

4. A pénzügyi terv összeállításánál rendkívül fontos a pontosság és az elővigyázatosság, különben az elszámoláskor komoly nehézségeink támadhatnak.

5. Értékeljük tárgyilkagosan a pályázat remélt eredményeit, a következtetéseit, mert jó benyomást kelt, ha a realitás talaján állunk, és pontosan tudjuk, mit akarunk elérni.

A jelenlegi válságos idők ellenére célszerű minden forráslehetőséget megragadni, mert a fennmaradást csak a cselekvés segíti.

 


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap