label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Vártnál gyengébben teljesít az Első lakás program

Létrehozva: 2009. október 10. 03:44

HÉJJA SZABOLCS

Lassan három hónap telt el az Első lakás program hivatalos beindulása óta. Sajnos ebben az esetben is az a tipikus helyzet állt elő, amikor a kormány intézményei késve ugyan, de beismerték: nem állnak a helyzet magaslatán, egyszóval váratlanul és felkészületlenül érte őket a napi, körülbelül kétszáz elbírálásra váró hitelkérelem. Jogos a kérdés, hogyan is fordulhat ez elő, amikor a játék feltételei előre ismertek, éppúgy, mint játékosai és a kiadásra szánt pénzösszeg? Mi lesz majd akkor, ha minden piaci játékos beáll a versenybe? Jelen pillanatban nem teljes még a skála, mivel nem minden bank kezdte el a hitelezést az Első lakás programra, mások meg már el is használták a rendelkezésükre bocsátott keretet, és most újabb összegeket kérvényeztek. [Szóljon hozzá!]


A bankoknak természetesen megfelelnek a feltételek, mivel a nemvisszafizetési rizikót az állam vállalja helyettük, így nekik nem kell majd ügyfeleik után szaladgálniuk abban az esetben, ha nem történik meg a havi részlet törlesztése. Az ötlet hasznos, de maga a folyamat és a bürokrácia ismét sikeresen sárba tiport valami jót. A napokban ismerhettük meg a Kis- és Középvállalkozások Állami Garanciaalap (FNGCIMM) igazgatójának kijelentését, mely szerint az intézmény alkalmazottai nem bírják a bankok által diktált iramot, ezért jelentkeznek az egyre nagyobb késések a hitelkérelmezések elbírálásában. A most kialakult helyzetre a legjellemzőbb az adunk, de mégsem: a hivatalos keret biztosítja a kiadásra, hitelezésre szánt összeget, de a folyamat mégsem olyan gördülékeny, ahogyan azt elképzeltük az elején.

A kereskedelmi bankok különböző kedvezményeket nyújtanak egyfelől a hiteligénylőknek, másfelől viszont igyekeznek a maximális felső kamat alá helyezkedni termékeikkel. Persze, ha a THM-et, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutatót (DAE) figyeljük, akkor rájövünk, hogy míg egyik oldalról kisebb a kamat, addig másik oldalon megjelenik például egy havi hitel adminisztrációs díj, ami a végső kifizetendő részletet újra az eredeti mércére állítja vissza. Vannak bankok, amelyek az ingatlan felértékelési díját engedik el, vannak amelyek egy akár hathónapos részletfizetési kötelezettséget törölnek el. A lehetőségek változatosak, a végeredmény ugyanaz: a hitelt, beleértve a havi kamatokat és más költségeket is, előbb-utóbb ki kell fizetni. A bankok nem jótékonysági alapítványokként működnek, hanem profitorientált intézményekként, ahol minden kis összeg számít, és a havi törlesztőrészletet fizetni kell.

Egyre gyakrabban alakul ki olyan sajnálatos helyzet, amelyben a potenciális ügyfél, a fiatal lakásigénylő jön ki vesztesen a játszmából. Leggyakraban az fordul elő, hogy az ideális lakás megtalálásakor a vásárló, legtöbbször közjegyző jelenlétében, megköti az eladóval a lakásvásárlásról szóló előszerződést. Ebben meghatározzák azt a maximális periódust, amely alatt a vásárló köteles a szerződésben megjelenő fennmaradt összeget az eladó javára eljuttatni. A lakás előlegét ekkor fizeti ki a vásárló az eladónak, ez az úgymond önrész, amely az Első lakás program esetén minimum 5%. A teljes összeg kifizetésére meghatározott időszak a legtöbb esetben nem haladja meg a két hónapot. Sajnos, ez sokszor kitolódik, s így a vásárló, bár törvényesen, de elveszíti a kifizetett előleget. Másik gyakori eset az, amikor egy régi lakásra a banki alkalmazottak egyre nehezebben megszerezhető dokumentációt igényelnek azért, hogy a hitelkérelmet engedélyezzék. Volt, amikor egy bizonyos ingatlan tulajdonjogi dokumentációját igényelték az 1900-as évek elejétől napjainkig. Ez akár azt is jelenti, hogy az eladó tulajdonában kellene lenniük eme iratoknak, akkor is, ha ezek születése előtt keletkeztek, s az ingatlan megépítése óta akár 20–30 tulajdonosa is volt a lakásnak.

Sok a lehetetlen helyzet és egyre több az elégedetlen kliens, ügyfél, vásárló. Sokan egy-egy bank saját lakásvásárlási hitelét részesítik előnyben, még abban az esetben is, ha a hitel kamata magasabb és a feltételek sem annyira kedvezőek, mint az első lakás esetében. Az előny mégis időben mérhető, mivel a hiteligénylés folyamata sokkal egyszerűbb, maga a folyamat átláthatóbb és gyorsabb. Ez a legjobb mérőeszköze annak, hogy a kormány programja nem érte el a várt eredményt, nem lett annyira sikeres, mint amennyire várták. A program egyik rejtett célja az volt, hogy az ügyfelek az újonnan épített lakásokat részesítsék előnyben, mivel azok sok esetben olcsóbbak, meg a dokumentációjuk is sokkal kisebb, egyszerűbb, mint egy régi lakáséi. Hátrányuk pedig az lehet, hogy ezeket a lakásokat legtöbbször a városok szélére vagy a nagyvárosokkal szomszédos falvakban építik fel, mivel ott maradt még hely és ott lehet még építkezési engedélyt szerezni. Így segítséget kaptak volna az építkezési vállalatok is, melyeknek új ügyfélkörük alakult volna ki az Első lakás program felhasználói közül. A kereskedelmi bankok adatai szerint a hiteligénylések 70–80%-a a régebben épült lakások felé irányulnak, csupán a fennmaradó 20–30% esetében beszélhetünk újonnan épített lakásokról. Ezért tartották a bankok megfelelőnek a pillanatot saját ingatlanalapú hiteleik újraindítására, kicsit magasabb kamattal, de az elvárt hitelengedélyezési ütemben. Sokan már október 1-jét elkezdték a hitelezést, csökkentik a jelenlegi kamatokat és egyszerűsítik a feltételeket. A bankokban is mintha elindult volna az élet, a sivár, csendes fiókokba újra betérnek az ügyfelek vagy a potenciális ügyfelek, érdeklődnek a feltételekről, lehetőségekről. Remélhetőleg legtöbbjüknek sikerül majd hitelhez jutnia a számukra elfogadható és előnyös feltételek mellett.

 


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap