label_szabadsag
1 USD 3.79  1 EUR 4.66  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Megvonták a politikai bizalmat

Létrehozva: 2007. november 28. 05:04

P. A. M. – Sz. K.

Megvonta a politikai bizalmat Markó Béla szövetségi elnök Toró T. Tibortól, amiért részt vett Tőkés László püspök, EP-képviselő kampányában. A Temes megyei képviselő – bár felkérték erre – nem szándékszik kilépni a frakcióból. A tegnapi ülésen Garda Dezső Gyergyószék képviselője is megrovásban részesült, amiért megjelent Tőkés kampányrendezvényén.


Toró T. Tibortól megvonták a bizalmat 


Markó Béla szövetségi elnök is részt vett az RMDSZ képviselőházi frakciójának tegnapi ülésén, amelyen a múlt héten zárult kampányt, az EP-választások eredményeit értékelték. A fő napirendi pontot azonban Toró képviselőnek a kampányban tanusított magatartása képezte. A szövetségi elnök és a képviselők nagy része kifogásolta, amiért Toró részt vett Tőkés László kampányában, és a független jelölt támogatására buzdított. Markó Béla kijelentette: megvonja a politikai bizalmat a Temes megyei képviselőtől.

A képviselőházi frakció több tagja értésére adta Torónak, hogy személye többé nem kívánatos körükben, kérték, ne vegyen ezentúl részt azokon a frakcióüléseken, ahol az RMDSZ-t érintő kérdésekben egyeztetnek. Azokban az ügyekben, amelyek a magyarságot érintik, majd egyeztetnek vele is, hangzott el, erre a feladatra Márton Árpád frakcióvezető vállalkozott.

A szabályzat értelmében nem tartozik a frakció vezetőségének hatáskörébe a hűtlenséggel vádolt tagok kizárása, ez a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kíváltsága. Várható, hogy a frakció javaslatot tesz a december 8-án összeülő SZKT-nak Toró kizárására.

Az ellenzéki magatartásáról, RMDSZ-bírálatairól ismert Toró T. Tibor, aki ugyanakkor nagy szerepet vállalt a szövetség és a Tőkés László neve által fémjelzett ellenzék közötti egyeztetésekben és mindvégig a konszenzus szükségességét hangoztatta, lapunknak úgy nyilatkozott: nem szándékszik kilépni a frakcióból, az üléseken viszont nem vesz részt.

„Nem lépek ki, hiszen úgy gondolom, hogy ez a frakció nem az RMDSZ-é, hanem az erdélyi magyarságé. Az RMDSZ nem csak az RMDSZ-tagoktól kapta a mandátumot, hanem az egész közösségtől, ezért úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg ez az egy frakció van, ebben mindenkinek helye kell hogy legyen. Úgy vélem, az RMDSZ-nek tudomásul kell végre vennie az eredményt, a 60–40 százalékos arányt, azt, hogy a 40 százaléknak pont olyan legitimitása van, mint az RMDSZ által képviselt 60-nak. Nem volt titok, mindenki tudta rólam, hogy én ennek a 40 százaléknak az értékrendjét képviselem. Még mindig úgy gondolom, hogy ezzel a frakcióval több közös ügyem van, mint mással a magyarság kérdéseit illetően, de sok kérdésben, sajnos, valóban jelentős mértékben eltér az álláspontunk.

Világos számomra, hogy ezt a szövetséget nem lehet megreformálni, azt gondoltam, hogy a választási eredmények kicsit kijózanítják majd a vezetőséget, de nem tanultak semmit, a felelősséget egyáltalán nem a maguk munkájában keresik” – vélekedett Toró.

 

Garda Dezső megrovásban részesült

Garda Dezső képviselő a Szabadság kérdésére elmondta: a kommunista rendszerben nagyon sokat szenvedett, állandó megaláztatásnak volt kitéve, könyveit égették el, szakmai előrehaladását gáncsolták, a Szekuritáté folyamatosan zaklatta. „A kommunizmus összeomlásában játszott szerepéért csak tisztelni és becsülni tudom Tőkés Lászlót” – mondta Garda Dezső, hangsúlyozva: nem az RMDSZ ellen kampányolt azáltal, hogy részt vett Tőkés László kampányrendezvényein. „Nem követtem el semmilyen RMDSZ-ellenes cselekedetet, és csak erkölcsi kötelességemnek tettem eleget” – jelentette ki az RMDSZ politikusa, hozzáfűzve, hogy tetteiért vállalja a felelősséget.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap