label_szabadsag
1 USD 3.79  1 EUR 4.66  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


„Nincs szó sikerről, csupán szerencséről, megismételhetetlen szerencséről”

– véli Bányai Péter politikai kommentátor
Létrehozva: 2007. november 28. 04:55

Sz. K.

– A várakozásokon felül teljesített mind az RMDSZ, mind a független jelölt a vasárnapi EP-választásokon. Ezt azért a legoptimistábbak sem merték volna előrejelezni. Mégis mobilizálhatók tehát az erdélyi magyar szavazók?


– Téved, aki azt állítja, hogy ezek az eredmények az RMDSZ és Tőkés László sikerét tükrözik. Szerencséről van szó, megismételhetetlen szerencséről. Az országos részvétel nagyon alacsony volt, meglepően alacsony, alig 26%. Ilyen csakis europarlamenti választásokon vagy referendum esetében fordulhat elő. A helyhatósági, illetve a parlamenti választásokon legalább 15%-kal többen mennek el.

De lássuk a számokat – kicsit kikerekítve. Az adatok szerint körülbelül 18 millió szavazásra jogosult román állampolgárt tartanak nyilván, ebből 6,6% magyar, azaz kb. 1,2 millió. 2004-ben a parlamenti választásokon a részvétel 57% volt – most kevesebb mint a fele. Az RMDSZ akkor 6,2%-ot kapott, ez számban megközelítőleg 640 ezer szavazatot jelent, ami a magyar szavazásra jogosultak felét jelenti. Most ugyancsak 6% körül van a szövetség támogatottsága, de úgy, hogy az RMDSZ-lista alig valamivel több mint 280 000 szavazatot kapott. A számítások szerint tehát az RMDSZ és Tőkés együtt megközelítőleg 450 ezer szavazatot szerzett, ez együtt nincs annyi, mint amennyivel 2004-ben az RMDSZ bejutott a parlamentbe.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy ha a jövő évi parlamenti választásokig nem növekedik lényegesen az RMDSZ népszerűsége, akkor még egyszer be nem jut a törvényhozásba. Ez a 450 ezer szavazat – ha optimistán azt feltételezzük, hogy Tőkésék és Markóék összefognak – nem lesz elég az 5%-os parlamenti küszöb eléréséhez. Hacsak a román szavazók teljesen el nem alszanak …

– Szintén váratlan volt a Nagy-Románia Pártnak (PRM) és az Új Generáció Pártjának (PNG) a bejutási küszöb alá „csúszása”. Mivel magyarázza ezt a látványos bukást? Van-e esély arra, hogy a román nacionalisták feléledjenek a 2008-as választásokig?

– A szélsőségesek kibukása egy másik ilyen „szerencse”. Részben ez is illúzió, bár az vitathatatlan, hogy ezeknek a pártoknak érezhetően csökkent népszerűségük. De ezeket a pártokat és híveiket épp az idegengyűlölet, többek közt az EU-ellenesség tartja össze. A PRM és PNG szavazóinak a tömeges távolmaradása pontosan ezzel magyarázható. „Nem izgat minket az EU parlament! Még az se oly fontos, hogy a »mieink« ott legyenek! Legyenek itthon, a román parlamentben melózzanak, csináljanak rendet!” – ezt fejezték elsősorban ki otthon maradó szavazóik.

– A demokraták csúnyán alulteljesítettek, a PD vezérkara most a megyei szervezetekben keresi a bűnbakot. Miért nem vált be Băsescu számítása, aki talán épp azért csikarta ki a referendumot, hogy kedvenc pártja oldalán beszállhasson a kampányba?

– Nem használnám a „kedvenc párt” kifejezést. Talán a „legkevésbé utált párt” megnevezés közelebb áll a valósághoz. Olvasni kéne figyelmesen az Elnök „filozófus” barátait – Liiceanut, Traian Ungureanut, a GDS köré tömörülő értelmiségieket. Keresik a lehetőséget a „Pártok Nélküli Demokrácia” felé. Azt nem merik nyíltan bevallani, hogy utálják a demokráciát, és autoriter államról álmodoznak.

Úgy vélem, Băsescunak távolról sem szívügye a PD. Ennél sokkal fontosabb az egyéni választókerületek ügye, persze az általa javasolt formában. Ez ugyanis szintén része ambíciózus tervének, amely leegyszerűsítve úgy szól: minél kevesebb hatalmat a pártoknak, parlamentnek, és minél több hatalmat az Elnöknek, titkosszolgálatoknak. Ezért aztán minél kevesebb a párt, annál jobb. Folyamatosan azt hangoztatja, „tisztogat”, küzd a korrupció ellen – állítólag. Nos, a kétpártrendszer épp a korrupciót intézményesítené, erősítené.

És hogy miért nem vált be számítása? Mert beleszédült eddigi sikereibe, kezdi elveszíteni realitásérzékét. Sokszor kapott jó tanácsokat (saját érdekei szempontjából jókat!), de úgy néz ki, tanácsosai minősége is csökken. Volt tanácsosai pedig egyre inkább bírálják őt. Claudiu Săftoiu, az egykori bizalmas, aki rövid ideig a SIE vezető tisztségét is betöltötte, arra figyelmeztette az újonnan kinevezett SIE igazgatót, Mihai Răzvan Ungureanut: tartson, óvakodjon Băsescutól, aki szereti rövid pórázon tartani a titkosszolgálatosokat. Săftoiu nem éppen észkombájn, és nem is a tisztesség csúcsa, inkább kisstílű gyáva karrierista. Elgondolkodtató, miért utálta meg volt főnökét, hogyan mer így nyilatkozni.

Láthatjuk, Băsescu nem képes visszakozni, akár egy makacs gyerek, pedig távolról sem ez az első sikertelensége. Emlékezzünk csak a Tăriceanu ellen folytatott háború elejére, amikor sikerült azt az illúziót keltenie, hogy heteken, de legkésőbb hónapokon belül előrehozott választások lesznek. Vagy ha nem, akkor is elsepri a PNL-t a kormánytól. Eltelt, két év vagy mennyi, és semmi eredmény. Emlékezzenek csak, mekkora energiabefektetés és mellébeszélés volt e témával kapcsolatban.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap