label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Totyogo

« Vissza a főoldalra


Következetességgel megszabadulhatunk a rossz szokástól

Sok szempontból ártalmas a tévénézés
Létrehozva: 2007. november 24. 05:44

BÓDI TÜNDE

Minden szülőt érintő témáról esett szó a Szülők Klubja legutóbbi találkozóján a Csemete Óvodában: Román Mónika pszichológus arról beszélt, milyen hatással bír a televízió a gyerekek fejlődésére pszichikai és fizikai szempontból.


Könnyen rossz szokássá válhat a tévézés

 

A szülők nagy része tudja, hogy a több órás tévézés vagy számítógépezés semmi jót nem nyújt a gyerek számára. A meghívott hangsúlyozta: a napi több óra tévézés egy idő után rossz szokássá válik, függőséget okoz. A kisgyerek személyiségfejlődését megalapozza az első hét életév, ebben az időszakban utánozza a felnőttek magatartását minden téren. Számára a szülő a példakép: ha azt látja hogy mi is tévézünk, biztosan ő is ezt fogja tenni. Tudnunk kell azonban, a tévézés nem kikapcsolódás számára, bár mi annak tekintjük. A gyerekeknek a legjobb pihenés, kikapcsolódás az úgynevezett „ébrenléti pihenés”, amikor szabályok nélkül cselekedhet vagy kreatív tevékenységet végezhet (rajzol, szabadon játszik, gyurmázik stb.).

A rajzfilm csatornák sorozatokat vetítenek, szinte sokszorosítják ugyanazt a rajzfilmet, minden alkalommal más a témájuk, de tanulságuk igazából nincs. Ezek nem mesefilmek, hanem hétköznapi történetek leegyszerűsített változata, és megzavarják a gyereknek a világról alkotott képét, egyfajta tudatmódosítást végezve. Annyira lekötheti gyermekünk figyelmét a számítógép vagy a televízió, hogy később nem lehet vagy nagyon nehéz erről leszoktatni. Koncentrációs készsége csökken, több óra tévézés után képtelen bármire odafigyelni. A pszichológus véleménye szerint amikor a gyereket tévé elé ültetjük, ez annyit jelent, mintha beadnánk neki egy altatót. Ilyenkor nem reagál a külső világra, nem érdekli semmi, ha szólunk hozzá, számba sem vesz. Ugyanakkor a tévézés időrabló is, hiszen értékes perceket csen el az együtt játszásból. Inkább arra szoktassuk a gyermeket, hogy játsszon egyedül, ha éppen nincs időnk vele foglalkozni, szórakoztassa el magát, találjon olyan elfoglaltságot, aminek eredménye van, ami sikerélményt nyújt.

A szakember elmondta: a több órás tévézés a fizikai erőnlétet is veszélyezteti is, hiszen a gyermek mozgásigénye ebben a korban nagyon nagy. Ezt az igényt nem elégítheti ki, ha több órán át egy helyben ül. Minél több időt kell töltenie friss levegőn, sokat mozogva. Az úgynevezett háttér-tévézés különösen rossz hatást gyakorol a látásra és az idegrendszerre is. Ez alatt azt kell érteni, hogy nem nézi, hanem játszás közben hallgatja a tévét, néha-néha odapislant. Ezzel ellentétben a magnószalagról hallgatott népmesék, dalok, mondókák nem ártalmasak a gyerek számára. Hatékonyabbak ugyan, ha a szülő mesél, de ha nincs rá mód és idő, akkor a magnószalag jó megoldás lehet.

Ha mindenképp tévézünk, akkor gyermekünkkel együtt nézzünk népmesét, és az így eltöltött idő ne haladja meg az egy órát naponta. Fontos tudni: amit mi, felnőttek nem tudunk végignézni, mert unjuk, az azt jelenti, hogy ők is unják. A népmesék tanulságosak, és ha a kornak megfelelőt választunk, majd a végén együtt megbeszéljük, hasznosak is lehetnek. Három éves kor alatt azonban a kitalált, a szabadon mondott mesék a leghatásosabbak. Ilyenkor a szereplő lehet a saját gyerekünk, más név alatt szerepeltetve, a téma pedig lehet bármilyen hétköznapi esemény.

Kisgyermekünket nem nehéz leszoktatni a tévézésről, csak kitartás és következetesség kell hozzá. És természetesen a jó példa ereje: a szülők se tévézzenek.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap