label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Dél-Erdély és Bánság: tudományos munkát segítő kiadvány

Létrehozva: 2009. június 12. 03:23

FERENCZ ZSOLT

Dél-Erdély és a Bánság természeti, gazdasági és szociális környezetét mutatja be a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központjának A Kárpát-medence régiói monográfiasorozatában idén megjelent, kilencedik kötete. Az értékes kiadvány felvázolja az elmúlt másfél évszázad történelmi folyamatait, kitér többek között a térség népességére, településrendszerére, térszerkezeti egységeire, illetve az egészségügyi ellátási rendszerre. A 29 szerző tanulmányát tartalmazó Dél-Erdély és Bánság című kötetet szerdán délután a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) székházában Horváth Gyula egyetemi tanár, a könyv szerkesztője és Péntek János akadémikus, a vaskos munka lektorálója mutatta be, a moderátor szerepét Benedek József professzor töltötte be.


Az est folyamán kiderült: A Kárpát-medence régiói című sorozat célja, hogy bemutassa a magyarországi és határon túli régiók, így többek között a Vajdaság, Erdély és Kárpátalja gazdasági, társadalmi, települési és természeti állapotát, értékelve a különböző változásokat, a régiókat az európai gazdasági térben elhelyezve pedig ismerteti a fejlesztési elképzeléseket. Így volt ez az eddigi nyolc kötet esetében is, amelyek közül szintén Horváth Gyula szerkesztette a monográfiasorozat első, Székelyföldről, és negyedik, Északnyugat-Erdélyről szóló részét.

Megtudtuk: a kötetekben szereplő tanulmányok szerzői olyan Kárpát-medencei magyar kutatók, akik munkájukkal hozzájárulnak a magyar regionális tudomány határon túli műhelyeinek kialakításához. A most bemutatott kötetben olyan szerzők tanulmányait olvashatjuk, mint például Bakk Miklós, Vincze Mária, Nagy Egon, Veres Valér, Benedek József és Bodó Barna. A 29 szerző többnyire a Kolozsvári Egyetemi Intézet kutatója, egyetemi tanárok és doktoranduszok egyaránt vannak közöttük. Benedek József szerint a kötet lehetőséget biztosított arra, hogy egy olyan csapat alakuljon ki, amelynek tagjai akár a jövőben is dolgozhatnak együtt.

– Senkinek sem az a célja, hogy szövege mindössze meg legyen írva, hanem az, hogy mások használják azt, segítse a tudományos munkát – mondta a könyvbemutatón a kötetet lektoráló Péntek János. Hozzátette: a nyelvet, így a szaknyelvet is csak együtt tudhatjuk jól. Mint kiderült, mostani munkája során egyfajta bizonytalanságot érzett a szaknyelvi terminológia tekintetében, ami szerinte többnyire annak tulajdonítható, hogy az idősebb kutatók eddig „legkevésbé” magyar nyelven publikálhattak, a fiatalok szövegein pedig a gyakorlat hiánya érződik. – Hangsúlyt kell fektetnünk a szaknyelvi helyesírásra is: amikor leülök írni, mindig két-három szótár van mellettem, ezáltal kerülöm el a tévedés kockázatát – magyarázta Péntek.

Horváth Gyula arról beszélt, hogy A Kárpát-medence régiói című sorozatot 14 kötetesre tervezték, már folyamatban van a Dél-Alföldről szóló, tízedik kötet szerkesztése, a további kiadványok Kárpátalját, a Közép-Dunántúlt, Észak-Magyarországot, Szlavóniát és a Muravidéket mutatják be. A Dél-Erdély és Bánság című kötet szerkesztése során felmerülő észrevételei mellett kitért arra, hogy 2013-ra tervezik a 14 kötet összegzőjének angol nyelvű kiadását is. – Észérvekkel megalapozva be kell bizonyítanunk, hogy a Kárpát-medence egységes fejlődése egész Európa kohéziója és fejlődése érdekében is fontos – mondta Horváth.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap