label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Totyogo

« Vissza a főoldalra


Az óvodában elsősorban játszani kell

Mit „tanuljon” gyermekünk?
Létrehozva: 2007. november 10. 04:23

BÓDI TÜNDE

Ha azt akarod, hogy emlékezzenek rád , vigyél virágot. Ha azt akarod, hogy sokáig emlékezzenek rád, ültess fát. Ha azt akarod, hogy soha el ne felejtsenek, nevelj gyereket – mondotta egy keleti bölcs. Nevelni, oktatni, JÁTSZVA tanítani, ez az óvónők feladata.


Igazából ahogyan az óvodai nevelés országos alapprogramja is előírja, maga a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, s ebben az óvoda csak kiegészítő szerepet játszik. Úgyhogy marad nekünk, óvónőknek az oktatási rész, maga a játszva tanítás. Nevezhetném ezt a gyümölcs érésének is, hiszen tanúi lehetünk a gyermek fejlődésének, azt lépésről lépésre nyomon követhetjük, akárcsak egy gyümölcsnek az érését. A reformpedagógiák igyekeznek fejlődéslélektani alapon továbbfejleszteni az oktatást és nevelést. Vegyük például a Montessori pedagógiát: a gyereknek segíteni kell, hogy maga csinálhasson mindent, nem tanítani, hanem irányítani kell. Érezze, hogy ott vagyunk, ha szüksége van ránk, de ne erőltessük a segítségünket. Adjuk meg a szabadságot a felfedezésre, tiszteljük őt, mint egyént.

Csak arra kell odafigyelnünk, hogy ne lépjük túl a határokat, minden kornak megfelelően válasszunk anyagot mennyiségben és minőségben is, és próbáljuk meg játszva átadni az új információkat, hiszen ebben a korban a gyerekek alaptevékenysége a játék kell hogy legyen. Ne tanítsunk 5 éves gyerekeknek kivonást, hiszen erre lesz majd ideje a tanító néninek első osztályban. Mindennek eljön majd az ideje, és nem kell siettetni a dolgokat. A gyerekek kornak és értelmi szintnek megfelelően kell hogy fejlődjenek, senkinek sem kell mindent tudnia. Szelektív módon, azt sajátítják el, szippantják magukba, ami őket érdekli. Hiába akarjuk, hogy tanulják meg például a bolygók nevét, lehet, hogy abban a pillanatban meg is jegyzik, de néhány nap múlva el is felejtik. Ne mennyiséget próbáljunk átadni nekik, hanem minőséget. Legyen az információ olyan, ami felkelti az érdeklődését, arra ösztönzi, hogy tovább kutasson egy bizonyos témában. Hogy nyaggassa a szüleit, hogy olvassanak együtt utána (mert otthon is kell foglalkozni egy gyerekkel, kedves szülők), mindenképp legyen érdekes.

El kell ismerni azonban, hogy vannak dolgok, amiket előír a „nagykönyv”, a tanítási program , hogy azt tudnia kell a gyereknek. De azt is ügyesen kell „megtanítani” és szelektálni. Legyen minden tevékenység érdekes, vonzó.

Miért szeret az én lányom oviba járni?

Soha nem kérdeztem tőle, hogy „mit tanultatok ma?”, hanem „hogy mivel játszottatok ma az oviban?” Ez egészen másképp hangzik, nem? Mert ő elsősorban játszani megy az oviba, és nem tanulni. Ilyenkor pedig mindent elmondanak a kicsik: hogy a szőnyeg szélére ültek, hogy óvónéni mesét mondott (nem olvasott!!!), hogy kik voltak figyelmesek és kik nem stb. Mindenben az a titok, hogy az ő szintjüknek megfelelően, érthető kérdést tegyünk fel, és akkor érthető választ is kaphatunk. Amikor azt kérdezzük, „mit tanultatok ma az oviban?”, a válasz valószínűleg az: semmit, egész nap csak játszottunk.

Ezek szerint az a következtetés, hogy játék során sokkal több információt vagyunk képesek belopni a buksijukba, mint kötött tanítást alkalmazva. Hagyjuk őket, fedezzék fel a világot, irányítsuk, adjunk nekik választási lehetőségeket. Ne szabjunk szigorú határokat, törvényeket. Felnőttként tudjuk: ezek azért vannak, hogy megszegjük őket.

Szeretetben, megértésben neveljük kincseinket, hiszen tudjuk: minden ember nevelhető, de nem minden ember nevelhető mindenné. És ne feledjük: a jó pedagógus nemcsak pedagógus, hanem mesterember egyszemélyben. Nemcsak tudást közvetít hanem példát ad, jellemet formál.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap