label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Barni kalandjai kicsiknek és nagyoknak

Létrehozva: 2009. január 12. 03:56

FERENCZ ZSOLT

Nem mindennapi kalandokban lehet részük a kisebbeknek, ha szüleik elalvás előtt Barni berlini utazásáról mesélnek nekik, de a felnőtteknek is remek kikapcsolódást ígér Zágoni Balázs „egészestés” meseregényének olvasása. A kíváncsi olvasók a Koinónia Könyvkiadó gondozásában megjelent Barni Berlinben című kötet decemberi bemutatóján a címszereplő nyolc és fél éves kisfiúval is megismerkedhettek. A kötetet M. Tóth Géza rajzai teszik még érdekesebbé minden korosztály számára, a kiadvány ugyanakkor folytatása a Reményi Schmal Róza rajzaival illusztrált Barni könyve című munkának, amely 2005-ben, szintén a Koinóniánál jelent meg.


Az első kötet meséiben a még alig négy éves Barni megbarátkozik a cicával, az üzletben egyedül vásárol, biciklizni is megtanul, jár a tengerparton és Budapesten is. Utazik vonaton, metrón, sőt, „beszélő” villamoson is. A Barni könyvében mesei elemekben sincs hiány: a kisfiú találkozik az Angyallal, illetve Barnibusznak kereszteli az erdő szélén elhagyatottan álló autóbuszt.

Zágoni Balázs a decemberi könyvbemutatón említette, hogy a második kötet meseregényében szereplő történeteket fiától „vásárolta meg”, bár Barni – a kisfiú saját bevallása szerint – még soha nem járt Berlinben. A kötetet olvasva semmiféle kétség nem merül fel bennünk azzal kapcsolatban, hogy esetleg ne lenne igaz az elmesélt történet, hiszen a helyszínek, a szereplők, illetve a fejezetek is szinte művészi precízitással vannak felépítve és jelennek meg az olvasó előtt. Olyannyira valóságos világ tárul elénk, hogy semmiféle kétséget nem támasztunk a leírtak igazságértékének irányában, és azt is elfelejtjük közben, hogy meseregényt olvasunk. Apa és Barni kalandjait egyes szám harmadik személyű elbeszélő révén ismerjük meg, ennek ellenére jogosan érezhetjük úgy, hogy egyik-másik fejezet kivételével a kisfiú meséli el nekünk a kalandokat azzal az ismeret- és tapasztalatanyaggal, amellyel ő nyolc és fél évesen rendelkezik. A második kötet első fejezeteiből kiderül, hogy Barni sok dolgot tud már Berlinről, és régi vágya, hogy eljusson a német fővárosba. Egy alkalommal „helyet foglal” Apa bőröndjében, de a felnőttek úgy ítélik meg, hogy ezúttal a kisfiú otthon marad, majd ha nagyobb lesz, elkísérheti Apát Berlinbe. Nem is kellett sokat várnia, hamar elérkezett a pillanat, amikor ő is utazhatott. A könyv 39 fejezetéből 34 Barni és Apa utazását, a Marosvásárhelyről hajnalban való indulás és az ugyanoda történő visszaérkezés közötti bonyodalmakat meséli el.

Budapesten metróval és vonattal utaznak, majd repülővel veszik az irányt Berlinbe, közben pedig számtalan kalandban van részük. Az események közben derül ki, hogy Barni mi mindent tud a csomagok közé becsempészett Gyermekenciklopédiából, a Nagy Repülőlexikonból és a Repülés Történetéből, és arról is megbizonyosodunk, hogy általában igaza van, viszont Apa nem mindig hallgat rá. Bár Apa azt mondja, mivel ő a felnőtt, fia szót kell fogadjon neki, Barninak a saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy „Apa elég sok mindent nem tud biztosan, ezért jó lesz nagyon figyelni”. Résen is van a kisfiú, kiválóan boldogul a német nyelvet beszélő Till bácsival való vásárlás alkalmával, és a Réka nénivel eltöltött állatkerti látogatáskor is, amelynek során a zsiráfok beszélgetését figyelte meg és a prérikutyákkal ismerkedett. Barni bátran viselkedik akkor is, amikor elveszíti Apát, és eltéved a főpályaudvarról Réka néniékhez menet: „egy picit megint sírni szeretett volna, de aztán elhatározta, hogy ezalatt a kaland alatt egyáltalán nem fog sírni”. Utazásai alatt Barni Airbus 320-as repülő mellett a metró különböző típusaival, S-bahnnal és U-bahnnal és Intercity Expresszel is közlekedett, hol Apával, hol mással, hol pedig egyedül.

A Barni Berlinben remek kikapcsolódást jelent minden olvasónak, legyen az idős vagy fiatal, vidám vagy szomorú, hiszen valamennyi korosztálynak jóleső érzés elmerülni a kisfiú izgalmas kalandjaiban.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap