label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Kolozsvári Zsidó Napok

Létrehozva: 2016. október 11. 19:01


Korabeli felvétel a kolozsvári zsinagógáról
Korabeli felvétel a kolozsvári zsinagógáról
A hétszáz éves kincses városban október 13-16. között rendezik a Kolozsvári Zsidó Napokat. A jeles eseményről a Határok nélkül adásában a rákövetkező hétfőn számolnak be.


Hagyományteremtő szándékkal, másodszor rendezik meg Erdély fővárosában a Kolozsvári Zsidó Napokat. A magyarországi közmédia tudósítója, Szilágyi Szabolcs a Határok nélkül október 17-ei adásában foglalja majd össze a jeles napok eseményeit.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón az egybegyűlteket s a háromnapos ünnepségsorozatot többek között Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke köszönti. A gazdag zenei programból kitűnik az Erdélyi és máramarosi zsidó népköltés. A dalok szövegeit Kányádi Sándor írta és Almási István zene-folklorista készített hozzá jegyzetet, amelyek segítenek eligazodni a versek által felidézett elsüllyedt világban. Emellett az érdeklődők Gauditorium koncertet hallgathatnak a Tranzit Házban, a zsinagógában a Dina zenekar mutatkozik be.

„Ha valaki járt már, akár egyszer is, Kolozsváron, tapasztalhatja, hogy a történelmi város majd’ minden szeglete a magyar polgárság kultúrateremtő erejéről tanúskodik – osztja meg gondolatait Deák Andrea, az esemény főszervezője, a MAZSIHISZ munkatársa. – A kolozsvári zsidók maradéka ma is magyarnak vallja magát, a hitközségben ma is szinte mindenki magyarul beszél. Itt lehet igazán érezni, mennyire nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot, a közös múltat és az erre épülő jövőt.”

A főszervező gondolatait támasztja alá a Márton Áronra emlékező vasárnapi program. A szentéletű püspök példája örökérvényű. Igazi pásztor, aki hű maradt minden diktatúrával szemben a biblia tanításához, s aki a zsidók deportálása ellen bátran fellépve egyikévé vált a Világ Igazainak; aki soha nem hagyta magára Erdélyt és a közösségét. A kolozsvári zsidó közösség ötszáz éves múltra tekint vissza. A városban való letelepülésüket egy 1840-es törvény biztosította. A gyorsan gyarapodó közösség 1887-ben épített zsinagógában talált igazi otthonra. Az 1941. évi népszámlálás 16 ezer lélekről számol be. (Adás: Határok nélkül, 2016. október 17., hétfő, Kossuth Rádió 18.30. Ismétlés: másnap, Kossuth Rádió 4.30.)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap