label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Hagyományőrző falunapok Magyarvalkón

Létrehozva: 2008. július 21. 00:53

DÉZSI ILDIKÓ

Helybeli fiatalok kezdeményezésére nagyszabású faluünnepet szerveztek a kalotaszegi Magyarvalkón az elmúlt hétvégén. A háromnapos rendezvényen számos hagyományőrző program, szórakoztató vetélkedő, gyermekprogram, néptánc, humor, szabadtéri bál, táncház, kopjafaavatás, festmény- és népművészeti kiállítás várta az odalátogatókat. Az alaphangulatot már a péntek esti fáklyás felvonulás megadta, amelyre közel háromszázan gyűltek össze, népdalokat énekelve végigjárták a falut, majd az iskolaudvaron folytatódott az éjszakába nyúló bográcsozás. – Az idei rendezvény célja összefogni a falu magyar közösségét, valamint felhívni a figyelmet azokra a néphagyományokra, amelyek kihalófélben vannak – tudtuk meg Kovács Teréz szervezőtől. – Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont a kulturális élet fellendítése sem a térségben – tette hozzá.


– Az idei falunapokat néhány helyi fiatal házaspár kezdeményezésére szervezték meg – mesélte Kovács Teréz, aki egyébként pszichológus. Ez a néhány ember olyan rendezvénysorozatot álmodott meg, amelyen kicsi és nagy, magyar és román együtt szórakozik, mint ahogy ez a tevékenységeken és programokon be is bizonyosodott. A szervező elmondta: nem csak helyiek és környékbeliek vesznek részt a programokon, hanem a magyarországi Piliscsabáról és Maroslelléről is érkeztek vendégek, valamint Borsról, Bánffyhunyadról és Kolozsvárról is hívtak meg néptánccsoportokat a szombat délutáni néptáncműsorra. Vitos Imre és Fehér Zoltán pedig egyenesen a Székelyföldről érkezett ízes humorjeleneteivel.

Kicsik és nagyok egyaránt élvezték a talicskatoló versenyt

Násznagyperec, szuszink, fakanálbáb

A pénteki fáklyás felvonulás és bográcsozás után a szombati nap rengeteg meglepetést tartogatott a Magyarvalkóra kilátogató érdeklődőknek. A hagyományőrző tevékenységek a falu különböző lakóházainál zajlottak. Sajtkészítés, perecsütés, rakott kosár készítés során felelevenítették a régi népszokásokat szombat délelőtt. A násznagyok karjára kerülő perecet ma már ritkán sütik házilag, a rakott kosár készítése pedig már nem túl népszerű a vidéki lakosság körében sem, ezek a tevékenységek ezért számítottak különlegességnek. De hasonló népi értékekre bukkanhatott, aki a Művelődési Ház melletti portán megtekintette a régi, padlásokon talált tárgyakból összeállított kiállítást. Akadt ott szuszink, bugyeláris, vizes korsó, bödölő, kukoricafejtő, vajköpő, szövőszék, régi kályhacsempék, tiló, pásztortáska, gereben, dagasztóteknő, faragószékláb és még sok más régi használati tárgy. A szomszéd szobában pedig éppen egy negyven méteres rongyszőnyeg készült, valamint gyapjút fontak és írásost varrtak a helybéli asszonyok a kalotaszegi szobában. Ugyancsak itt Kónya Gyula egykori református lelkésznek és feleségének emlékkiállítását lehetett megtekinteni. Ez azért is érdekes, mert Kónya Gyuláné, született Schiffer Erzsébetet Kalotaszeg második Gyarmathy Zsigánéjaként tartják számon. Ezzel párhuzamosan az iskolaudvaron bicikli-, talicskatoló-, szekérhúzó-, rönkfűrészelő-verseny, valamit focimérkőzés zajlott, mialatt a kicsiknek népi játszóházat szerveztek, de fűzhettek gyöngyöt, készíthettek fakanálbábot és játszhattak népi staféta játékokat is. Az iskolában Életem álma című festmény kiállításon lehetett megtekinteni a helyi Vincze István naiv művész munkáit.

Készül a negyvenméteres rongyszőnyeg

Kulturális egyesületet terveznek

Délután Kovács Teréz tartott előadást Népi archetípusok Magyarvalkón címmel, majd a magyarvalkói kisiskolások műsora, a bánffyhunyadi Suhanc utánpótlás, a borsi Galagonya, a piliscsabai Döbögő, a bánffyhunyadi Cununa Vlădesei, a kolozsvári Bogáncs és a maroslellei Rozmaring néptánccsoport követkett. A népdal és a humor sem maradt ki a programok közül, a magyarvalkói asszonyok népdalcsokrát és a két székely legény humorjeleneteit hallgathatta meg a közönség. Az idei falunapok sztárvendége Zoltán Erika volt, koncertjét hajnalig tartó szabadtéri bál és táncház követte.

Vasárnap református istentisztelettel indult a nap, majd Mihálcz Elek egykori magyarvalkói lelkészre emlékeztek, és tiszteletére avattak kopjafát. Aki kevésbé ismerte a valamikori lelkészt, az az iskola folyosóján kiállított képekből és dokumentumokból többet is megtudhatott róla.

Aki a hétvégén kilátogatott Magyarvalkóra, nem unatkozhatott, a változatosabbnál változatosabb programok egymást követték. – Már egy ideje terveztük egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezését, és most végre támogatót is találtunk: a Magyarvalkói Közbirtokosság, valamint a Fény és Remény Alapítvány nyújtott segítő kezet – mondta Kovács Teréz, akitől azt is megtudtuk: egy kulturális egyesület létesítését tervezik, amely keretet adhat majd további rendezvények megszervezéséhez.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap