label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Joachim Gauck: szeretném, ha más tagállamokban is annyira bíznának az EU-ban, mint Romániában

Létrehozva: 2016. június 21. 13:25


Ma Joachim Gauck, Németország államfője azt mondta, szeretné, ha a románoknak az Európai Unióba vetett hite és lelkesedése más államokban is megjelenne, hozzátéve, az EU különleges helyzetben van, hiszen Nagy-Britannia népszavazásra készül.


„Valóban különleges helyzet állt most elő a nagy-britanniai népszavazás miatt, de anélkül is problémás a helyzet Nagy-Britanniában. Európának azon kell gondolkodnia, hogyan képzeli el a struktúra jövőjét, a társadalom, az állampolgárok és az EU kapcsolatát” – mondta Gauck a New Europe Foundation és Németország bukaresti nagykövetsége által szervezett eseményen, ahol a beszélgetést Andrei Pleşu író vezette.

Gauck hozzátette: szeretné, ha a romániaiak által az Európai Unió iránt tanúsított lelkesedése és bizalma más tagállamokban is megjelenne, ő pedig nagyra értékeli azt a tényt, hogy Romániában az Európa-ellenes pártok szinte semmilyen szerepet nem játszanak.

„Szeretném, ha az Unióba vetett bizalom, ez a lelkesedés az európai projekt iránt erősebben megjelenne más tagállamokban is, ám a 2007-es év eufóriája után sok európai országban egyfajta realizmus következett. (…) Sokaknak sikerült itt Romániában valamit megtartani a 2007-es év eufóriájából, Mai napig kevesen vannak olyanok az önök országában, akik kételkednek az Európai Unióban, ami más országokban másképp van. Az Európát bíráló pártok szinte semmilyen szerepet nem játszanak, nem számítanak” – mondta a német elnök.

Megjegyezte: sok román állampolgár „még több Európát” akar – arra utalt ezzel, hogy Románia csatlakozni szeretne a schengeni térséghez.


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap