label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Bloomberg: Romániában „aláírássztrájk” van

Létrehozva: 2016. január 22. 15:35


A romániai közigazgatásban tevékenykedő döntéshozók félnek szerződéseket aláírni, nehogy korrupcióval vádolják őket, emiatt eurók milliárdjait érő kölcsönfelvételek és beruházások késnek, számol be a Bloomberg Businessweek.


Augusztusban Ion Ţiriac üzletember jelentette be, letesz arról a szándékáról, hogy kétmillió eurót adományozzon egy bukaresti korcsolyapálya megépítésére. Ţiriac akkor azt mondta az újságíróknak, több mint két évig tartott az, hogy megpróbálta megszerezni a szükséges engedélyeket a kormánytól, a korrupció elleni kampány miatt azonban a tisztviselők még rutinszerűnek számító iratok aláírásától is vonakodtak.

„Még levegőt venni is félnek, mert az is a DNA irodájába juttathatja őket” – fogalmazott az üzletember.

A korrupcióellenes ügyosztály több mint tízezer esetet vizsgál, több száz hivatalos tisztséget betöltő személy ellen folyik bűnvádi eljárás az intézmény élére 2013-ban kinevezett határozott ügyész, Laura Codruţa Kövesi által folytatott kampány eredményeképpen, számol be a Bloomberg.

A művelet, amely az 1990-es évek Olaszországának Tiszta kezek címet viselő kampányára emlékeztet, több magas rangú politikust is megbuktatott, köztük Victor Ponta miniszterelnököt is, aki novemberben mondott le tisztségéről, miután pénzmosással és adócsalásban való bűnrészességgel vádolták meg.

Bukarest volt polgármestere, Sorin Oprescu szeptemberben került letartóztatásba csúszópénz elfogadásáért.

Darius Vâlcov volt pénzügyminiszter tavaly márciusban mondott le, miután azzal vádolták meg, hogy befolyással való üzérkedéssel szerzett pénzalapokat használt fel arra, hogy aranyrudakat, Picasso- és Andy Warhol-festményeket vásároljon.

Mindhárman tagadták az ellenük felhozott vádakat.

Miközben a nyomozások folynak, az infrastrukturális beruházások egy helyben toporognak.

Az Európai Befektetési Bank (EIB) romániai képviselője, Dietmar Dumlich azt mondja, a pénzintézet 1,7 milliárd eurós hitelt hagyott jóvá infrastrukturális projektekre, de senki nem akarta aláírni a finanszírozási iratokat.

„Patthelyzetben vagyunk” – fogalmazott Dumlich. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap