label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Tizennégy ezer beruházó van az üzleti életben 1990 óta, ők a romániai üzleti világ túlélői

Létrehozva: 2016. január 22. 14:31


Közel 14 300 olyan cég tevékenykedik még a romániai gazdaságban, amelyeket közvetlenül a forradalom után alapítottak – köztük az Electrolux, a Doosan IMGB, a Celhart Donaris és a Severnav – mutat rá elemzésében a KeysFin.


„A cégjegyzék statisztikai adatai szerint 14 283 cég aktív azok közül, amelyeket 1990-1991-ben alapítottak. Olyan ismert neveket találunk közöttük, mint az Electrolux Románia Rt., a DOOSAN IMGB, az Aeroteh Rt., a Proiect Bucureşti Kft., a Mobila Rt., a Celhart Donaris Rt., a Pipera Rt., az Unisem Rt., a Napoca Rt., az Astral Rt., a Severnav Rt. vagy a Victoria Rt.” – mutat rá közleményében a KeysFin.

A legtöbb, összesen 2401 cég Bukarestben vagy Ilfovban működik, ezek az elmúlt negyedszázadban több mint 89 ezer személyt foglalkoztattak. A romániai biznisz túlélőinek toplistáján földrajzi fekvés szerint az északnyugati régió következik 2184 vállalakozással, akik 45 ezer dolgozóval éltek túl az elmúlt 26 évet, majd a közép régió következik 2145 céggel és 47 ezer munkavállalóval.

„Az ellenkező póluson, paradox módon a nyugati régiót találjuk, a romániai gazdaság fejlődésének vektorát, ám ahol mindössze 1484 maradt meg a rendszerváltás óta, ezek 24 ezer személyt foglalkoztattak. Az adatok elemzésének van még egy paradox vetülete. A 26 évnyi piacgazdaságot túlélő cégek nagy többsége mikrovállalkozás (10 760), a kis- (2 493) és a közepes vállalkozások következnek (778) és mindössze 252 nagyvállalkozás” – hívja fel a figyelmet a KeysFin.

A romániai üzleti élet úttörőinek mintegy 38 százaléka a kereskedelemben tevékenykedik.

„Számításba véve a biznisz méreteire vonatkozó adatokat is, a végkövetkeztetés az, hogy amikor az 1990 utáni túlélőkről beszélünk, elsősorban kis cégekről beszélünk, butikokról, lakónegyedi boltokról, amelyeknek hűséges ügyfélköre volt, amelyek nagyon gyorsan forgatták a pénzt és az árut, így nem hatott ki rájuk a pénzügyi zár, a devizaárfolyamok alakulása stb.” – mutattak rá a KeysFin elemzői.

Az 1989 utáni gazdasági hullámvasutat túlélő üzleti területek között találjuk még a feldolgozóipart, az építőipart és az ingatlanközvetítést. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap