label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Barangolo

« Vissza a főoldalra


Erdély tájain – Bringabusz és titkos támogatók a XV. Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúrán

Létrehozva: 2015. július 31. 02:52

BRANEA RÓBERT

Fotó: LIXANDRU ROBERT
Fotó: LIXANDRU ROBERT
Az idén a Vasvári-túra 41 hivatalosan jegyzett résztvevője (ebből egy magyarországi) mellett két román nemzetiségű fiatal lelkesen – és már nem is először – végigtekerte a túrát, benevezés nélkül. A szervezők zászlócskával és jelvénnyel jutalmazták teljesítményüket, és a körösfői gulyás-lakománál sem kérdőjelezte meg senki részvételük jogosságát. A korábbi Vasvári-túrák résztvevőinek száma soha nem haladta meg a 25-öt, tehát ez a 41(+2) kétségtelenül nagy fejlődés. Ahelyett, hogy e számbeli fejlődés okát elemezgetném, megsúgom két titkos és különleges támogatónk kilétét, akik kétségtelenül hozzájárultak a túra sikeréhez: Mark Zuckerbergről és a havasnagyfalui önkormányzatról van szó.


 

Gyalu: nevezés és indulás, teljes gőzzel

Köszönjük Zuckerbergnek a Facebook-ot, mert – bár nem tartozom a megrögzött felhasználók közé – el kell gondolkodnom azon, hogy ez a 41–25=16-os növekedés talán épp annak köszönhető, hogy az idén az EKE Kolozsvár 1891 jó minőségű adatokkal (leírás, térkép), magyar és angol nyelven Facebook-eseményként is meghirdette a Vasvári-túrát. A közösségi oldalon jegyzett eseményeken összesen 25-ön jelentkeztek potenciális résztvevőként, ebből – teljesen véletlenül – pont 16-on el is jöttek a túrára! Ha az Unicum-lovagok nevű (amúgy az utóbbi években rendszeres Vasvári-résztvevő) kerékpáros csoportot tagokra bontom, a ténylegesen teljesítő internetes jelentkezők száma 20-ra nő... Ha pedig az internet szerepéről beszélünk, nem vonható kétségbe annak a jelentősége sem, hogy a Szabadság honlapján a július 4-i rendezvényt megelőző egy teljes héten keresztül főhelyen lehetett hozzájutni a túrával kapcsolatos információkhoz.

Minden elismerésünk a havasnagyfalui hatóságoknak, akik (valószínűleg az idei Vasvári-túra tiszteletére...) nem sokkal a rendezvény előtt méltóztatták befejezni a falut átszelő – az elmúlt években különösen rossz állapotú – út felújítását.

A résztvevők számbeli növekedése szempontjából meghatározó tényező volt az is, hogy – idén először – az EKE gondoskodott a bringások Kolozsvárról Gyaluba és Körösfőről Kolozsvárra való szállításáról. Mivel a körösfői megemlékezésre több helyről és külföldről is érkeznek résztvevők, mindig fennáll a lehetősége bizonyos időbeni csúszásoknak, így amennyiben a kolozsvári EKE kerékpárosai részt akarnak venni a körösfői ünnepségen, nemigen van lehetőségük este 8 óránál hamarabb hazaindulni Kolozsvárra. Ezt bevállalni pedig már nagyfokú vakmerőség bármely biciklis és felelőtlenség a szervezők részéről. A hazaszállítás kérdésének megoldása tehát szükségszerű volt, és a következő években is feltétlenül vállaljuk ennek megszervezését. Arról nem is beszélve, hogy a mikrobuszos-utánfutós megoldás, a kerékpárok be- és kipakolása is külön attrakciót képezett.

A körösfői Vasvári-kopjafánál a nyírvasvári és budapesti kerékpárosokkal

Túra-mese

A monostori Billa parkolójában a kerékpárpakolást (itt mindannyian kezdők voltunk...), majd buszos utazást követően a gyalui rajtnál már tömegesen jelen voltak a Kolozsvárról kerékpárral érkező „keményebb” indulók. A többé-kevésbé régimódi nevezési-iktatási eljárás ellenére 9 óráig sikerült mindenkit útnak indítani, jó minőségű túrakalauzzal és – idén először – kis Vasvári-túrazászlókkal felfegyverezve. A Tarnica-tó „farka” után, a havasnagyfalui elágazásnál levő ellenőrző ponthoz (EP) kis időbeli szórással (1 óra) mindenki megérkezett. Rövid pihenő, a szervezők biztosította édességgel, folyadékkal való feltankolás után elkezdődött a Nagy Kaland: közel 19 km-en kb. 800 m-es szintkülönbséget kimászni. Sajnos, már fent Havasnagyfaluban, a Funtineli-tetőn levő EP-tól nem messze, a Popasul Iancului panzió-étterem hideg-sörös délibábja sok tikkadt kerékpárost elcsábított, így itt tömegesen pihentünk egy ideig. A kísérő autónak a tetőn levő filagóriában várakozó személyzete joggal orrolt ránk, amikor végre mind megérkeztünk, elég nagy szórással, 2 személy kivételével 10:45–14:00 óra között. Itt zsíros-lekváros kenyér, zöldségek és folyadék várt minket, majd ünnepélyes és sikeres alkudozás folyt azért, hogy mindenki hozzájuthasson szükséges és elégséges méretű emlékpólójához. Mivel nem voltunk túlzottan optimisták a résztvevők számát illetően, csak 35 pólót rendeltünk, ezért 6 „önkéntesen meggyőzött” jólelkű bringás lemondott az őt helyben megillető jutalomról – természetesen azóta ők is, utánrendelés nyomán megkapták a jussukat. Szerencsére a jelvények egyformák voltak, és megfelelő számban is, ezeket könnyebben ki lehetett osztani. A tetőről már nagyjából együtt ereszkedtünk le a tóparti megemlékezéshez.

Emlékpóló- és jelvény-osztogatás a Funtineli-tetőn (1341 m)

 

A bánffyhunyadi Kudor-portára 15:50–18:00 óra között érkeztek meg a biciklisek, majd Körösfőre 17:20–18:30 között.

„Szerencsére” a nyírvasvári kerékpárosok (szám szerint 9-en) a tervezetthez képest majd’ 2 órás késéssel érkeztek, így legkésőbben célba futó résztvevőink (köztük a rekordot döntő, 11 éves Juhász Ákos) sem késték le a templom előtti Vasvári-kopjafánál rendezett megemlékezést. Amúgy a nyírvasvári csapat teljesítménye bámulatos, egy nap alatt kb. 180 km-t tekertek! Budapestről, a XVIII. kerületből is érkezett egy kerékpáros csapat, de a rossz nyelvek szerint őket nagymértékben segítette egy autóbusz is... Ünnepség, csoportképek, aláírt, de kitöltetlen oklevelek kézhezvételét követően elfogyasztottuk a bőséges estebédet. Sajnos, hosszasan emésztgetni nem volt idő, haza kellett indulni, ezúttal is 1 utánfutóval, de immár 2 mikrobusszal, összesen 30-an. A többi bajtárs magánúton intézte hazajövetelét, vagy ottmaradt Körösfőn tovább ünnepelni. Mi pedig fáradtan, de elégedetten, kb. este 10-kor elkerekeztünk a Billa parkolójából, ki-ki haza, vagy pedig még egy megérdemelt itókára. Itt a vége, fuss el véle!


Statisztikai érdekességek

A legidősebb résztvevő 68, a legifjabb 11 éves volt, 36 férfi, 5 nő. Adataim szerint az eddigi évek Vasvári-túráin évente csak 1–2 hölgy vett részt. A részt vevő hölgyek 24–36 év közöttiek, átlagéletkoruk 28,8 év, a férfiaké kis közelítéssel 40 év. 4 résztvevő 50 év fölötti, 11 pedig 30 év alatti volt.

Az összes résztvevő átlagéletkora 38,5 év – nyilvánvalóan ezen el kell gondolkodni a jövőre nézve. Valamilyen módon fel kell keltenünk a 20–30 évesek egyre népesebb kerékpáros társadalmának az érdeklődését.


Titkok a GPS-től: kis ambícióval bárki képes rá

Adatok a túra útvonaláról, egy majdnem végig sereghajtó szervező-résztvevő GPS-készülékének aránylag pontos mérése alapján.

Gyalu–Havasnagyfalu–Jósikafalva–Bánffyhunyad–Körösfő teljes táv: 85,5 km, teljes mozgásidő: 5:16:18, mozgási átlagsebesség: 16,2 km/h, legkisebb magasságszint: 421 m, legnagyobb magasságszint: 1330 m, összes emelkedés: 1456 m, összes süllyedés: 1279 m. A mérések pontossága függ a GPS-készülék teljesítményétől, az egyes mérési pontokban (itt: 4218 db) mért mozgási sebességtől, a készülék láthatóságától (pl. erdős részek), időjárástól (felhők) is. Ezt követően a GPS-adatokat szakosodott szoftver (pl. Garmin BaseCamp) segítségével rávetíthetjük egy megbízható minőségű digitális térképre (pl. OpenMaps). A szoftver a térkép segítségével korrekciókat alkalmaz mért adatainkon, így pontosabb értékekkel elemezhetjük teljesítményünket. A túraútvonal GPS-generálta *.gpx formátumú állományát csatoltuk az EKE Kolozsvár Facebook-oldalán létrehozott eseményhez, innen az érdeklődők letölthetik.

A fenti adatokat figyelmesen tanulmányozva nagyon sokan rádöbbenhetnek, hogy kis ambícióval tulajdonképpen ők maguk is képesek lennének ezt a túrát teljesíteni. Teljes meggyőződéssel biztatok mindenkit, hogy jövőre próbálja ki!


Jövőre százan leszünk!

Bár apró hibák előfordultak, mindent összevetve a 2015-ös Vasvári-túrát is fel lehet jegyezni az EKE – Kolozsvár 1891 idei sikerei közé. A XV. Vasvári-túrát kezdetnek tekintem: jövőre reálisan számítunk 100 résztvevőre. Hogyan? Hatékonyabb és korábban elkezdett internetes reklámozással, előzetes nevezési lehetőséggel, a nevezési és nyilvántartási folyamat modernizálásával, lépésenként gyorsabb és pontosabb lefolytatásával, esetleg a rendező csapat bővítésével, fiatalításával. Már az idén is szerettünk volna nyitni a Kolozsváron élő (fiatal) külföldi közösség irányába, ezért hirdettünk angol nyelven is Facebookon. Sajnos egyelőre nem jártunk sikerrel. Jövőre újra meghirdetjük, lehetőség szerint hatékonyabban, angolul és románul is, a megfelelő túra-dokumentumokat is elkészítve a megfelelő nyelveken.

Reméljük, hogy jövő évtől kezdve megtaláljuk azokat a belföldi és külföldi intézményes támogatási forrásokat is, amelyek majd lehetővé teszik, hogy ne az anyagi gondok nyomása alatt kényszerüljünk szervezni, inkább törődhessünk az apró részletekkel és a minőségi javítással.

Meggyőződésem, hogy a Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúra megérdemel minden támogatást, mert szerencsésen ötvözi a kerékpározás örömét a természet szeretetével és a hagyományőrzéssel. Sport és történelemóra egyben, ugyanakkor egy bárki számára hozzáférhető és megvalósítható kihívás.

Amúgy a Vasvári-kerékpártúra nem az egyetlen kerékpáros tevékenysége a kolozsvári EKE-szervezetnek: a Szima Márton kezdeményezte vasárnapi „vonatos” kerékpáros kirándulások minden reményem szerint egy sikertörténet kezdetét jelentik. Ezeket megfelelően népszerűsítve bizonyára számíthatunk több résztvevőre, így a jövőben elképzelhető egyéb kerékpáros teljesítménytúrák szervezése.

Az EKE – Kolozsvár 1891 hálásan köszöni a segítséget a támogatóknak: Promod Rt. (Nagy Károly), Byke Service Kft. (Tóbiás Magda és Ferenc), Abacomp Kft. (Soós Károly), D&J Impex Kft., Renobi Consulting Kft. Köszönjük az EKE lelkes önkéntes szervezőinek munkáját is, akik közül sokan 15 éve kitartóan éltetik ezt a rendezvényt: Csorba Anna, Etédi József, Nagy Lajos, Szabó István (a mozgó iroda tagjai), Ambrus Tibor, Lőrinczi István, Mezei Elemér, Tóthpál Tamás, Vas Géza. Idén a szervezőcsapat munkájába többnyire személyes rokonszenvtől vezérelve bekapcsolódtak olyan önkéntesek is – Venczel Enikő, Lixandru Robert, Nás-Kovács Beáta, Nagy Miklós –, akik tevékenysége nem feltétlenül kapcsolódik az EKE mindennapjaihoz, de lelkesen nyújtottak kiváló segítséget, kicsit magukénak is érezve a rendezvényt. Fogadják köszönetünket és elismerésünket.


 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap