label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Görög adósság - A német lakosságot és a parlamenti képviselőket is megosztja az új mentőprogram ügye

Létrehozva: 2015. július 17. 13:25


Németországban a lakosságot és a parlamenti (Bundestag) képviselőket is megosztja a tervezett harmadik görög mentőprogram ügye, a Bundestag azonban pénteken várhatóan nagy többséggel felhatalmazza a kormányt arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az új mentőprogramról. [Szóljon hozzá!]


A német lakosság 49 százaléka szerint a képviselőknek el kellene utasítaniuk a kormány előterjesztését, és 46 százalék gondolja úgy, hogy meg kell adniuk a felhatalmazást az újabb mentőprogramról szóló tárgyalásokra - mutatta ki az ARD országos közszolgálati televízió Deutschlandtrend című közvélemény-kutatása.

A ma reggel ismertetett eredmények szerint a németek 85 százaléka úgy véli, Görögország hosszabb távon, a három évre tervezett mentőprogram után is az euróövezeti partnerek pénzügyi támogatására szorul majd, és csupán 11 százalék gondolja, hogy a mentőprogram lényeges javulást eredményez a görög gazdaságban.
    A Bundestagban a tárgyalási felhatalmazás mellett arról is határoznak, hogy Németország részt vehet-e az új mentőprogram összeállításáig tartó időszakot áthidaló átmeneti finanszírozási programról.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetségnek 311 képviselője van a 631 fős Bundestagban. Közülük 48-an szavaztak nemmel a csütörtök este tartott próbaszavazáson és hárman tartózkodtak. Legutóbb februárban volt szavazás a görög válság ügyében - akkor a második mentőprogram meghosszabbításához járult hozzá a törvényhozás -, és a kormány javaslata ellen sokkal kevesebben, 29-en voksoltak az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok közül.

Merkel a csütörtöki zárt frakcióülésről kiszivárgott hírek szerint azzal érvelt a mentőprogram mellett, hogy az "megóvja Európát a szakítópróbától". Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter vitatott felvetésével kapcsolatban, miszerint Görögország az euróövezeti tagság ideiglenes feladásával hatékonyabban kezelhetné az államadósság-válságot, a kancellár azt mondta, hogy "ilyen helyzetben nagyon helyes átgondolni és megvitatni minden lehetőséget".

A konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) 193 fős frakciója várhatóan csaknem egységesen támogatja majd a kormányt, de az egyik legtekintélyesebb képviselő, Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter jelezte, hogy nemmel szavaz, mert osztja utódja, Wolfgang Schäuble meggyőződését a görög euróövezeti tagság átmeneti feladásáról.

A legnagyobb ellenzéki erő, az SPD-től balra álló Baloldal eddig rendre támogatta a mentőprogramokat, ezúttal viszont a frakció nemmel szavaz. A párt szerint az új mentőcsomag csak az elkerülhetetlen államcsőd további halogatására alkalmas, a hitelekkel csupán a lejáró kölcsönöket váltják ki, és a megszorítások tovább "mérgezik" a görög gazdaságot. A párt szerint szakítani kell az eddigi válságkezelési módszerrel, az államadósság egy részét el kell engedni és növekedésösztönző programokat kell elindítani.

A parlamenti ellenzék másik pártja, a Zöldek eddig ugyancsak támogatták a mentőprogramokat, de képviselőik többsége ezúttal várhatóan tartózkodik.

A Bundestag így valószínűleg nagyjából kétharmados többséggel fogadja el a pénzügyminisztérium két előterjesztését. Amennyiben a mentőprogramról szóló tárgyalások sikerre vezetnek, az ügy ismét a német parlament elé kerül, a képviselőknek arról kell határozniuk, hogy Németország részt vehet-e a programban. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap