label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Lemondana Ponta, de csak feltételek mellett

Létrehozva: 2015. július 17. 01:45


Ponta korábban Tăriceanut nevezte meg lehetséges utódjául
Ponta korábban Tăriceanut nevezte meg lehetséges utódjául
Hajlandó lenne lemondani a miniszterelnöki tisztségről a korrupcióval gyanúsított Victor Ponta miniszterelnök, amennyiben előzetesen Klaus Johannis államfő írásban vállalná, hogy a jelenlegi baloldali koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással. Ponta egy szerda esti televíziós nyilatkozatában kifejtette: nem hajlandó lemondani csak azért, hogy Johannis egy jobboldali politikust jelölhessen miniszterelnöknek. Ha Ponta netalán mégis lemondana, korábbi nyilatkozatai szerint Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke lenne a legesélyesebb a kormányfői tisztség betöltésére.


Kész lenne lemondani a miniszterelnöki tisztségről a korrupcióval gyanúsított Victor Ponta kormányfő, ha előzetesen Klaus Johannis államfő írásban vállalná, hogy a jelenlegi baloldali koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással – jelentették csütörtökön a hírügynökségek, Ponta egy televíziós interjúját idézve. Ponta korábban több alkalommal Călin Popescu Tăriceanut, a szenátus elnökét jelölte meg lehetséges utódjául, mivel benne látja a garanciát arra, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) programját gyakorlatba ültesse.
Az államfő a szociáldemokrata párti miniszterelnök lemondását sürgeti, amióta a korrupcióellenes ügyészség június elején bűnvádi eljárást indított Ponta ellen. Az elnök nem válthatja le a parlament által kinevezett miniszterelnököt, de az alkotmány tág mozgásteret biztosít számára abban a tekintetben, hogy kit bíz meg kormányalakítással.
Traian Băsescu korábbi államfőnek mindkét mandátuma elején – 2004 és 2009 decemberében – sikerült a baloldal mellé felsorakozott parlamenti többséget megbontania és saját, jobbközép pártja mögé többséget szerveznie. Az államfő ugyanis két sikertelen kormánybeiktatási próbálkozás után feloszlathatja a parlamentet. Ezt a kisebb pártok törvényhozói nem akarták kockáztatni, inkább átültek az elnök táborába, mert jobban ragaszkodtak mandátumuk kitöltéséhez, mint politikai szövetségeseikhez.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap