label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Ideiglenesen Gyulafehérvárra viszik a Kolozs megyei szemetet

Létrehozva: 2015. június 25. 14:22


Megtelt Kolozsvár szomszédságában levő pataréti (Pata Rât) szeméttelep, ezért péntektől ideiglenesen Gyulafehérvárra viszik Kolozs megye háztartási szemetét - közölte ma a Mediafax hírügynökség. [Szóljon hozzá!]


A közel 700 ezer lakosú Kolozs megye hónapok óta küzd a szemételszállítás gondjaival. A szomszédos Erdőfelek (Feleacu) község területén 2014 októberéig kellett volna megépülnie annak az integrált hulladékfeldolgozónak, amely a teljes megye szemetét hasznosítja, illetve környezetkímélő módon tárolja. Csődbe ment azonban a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, a Kolozs megyei önkormányzat pedig 2014 végén a nem megfelelő munkavégzés miatt felbontotta a szerződést a kivitelezővel.

Februárban be kellett zárni azt a pataréti szemétlerakót, amelyre évtizedeken át szállították a kolozsvári szemetet, mert a létesítmény megtelt. Mellette ideiglenes tárolót nyitottak, de csütörtökön ez is elérte tárolókapacitása határát, ezért be kell zárni. A Kolozs megyei önkormányzatnak nem sikerült megegyeznie az erdőfeleki önkormányzattal arról, hogy a majdani integrált hulladékfeldolgozó területén újabb ideiglenes szemétlerakót nyissanak, ezért péntektől Gyulafehérvárra viszik a Kolozs megyei háztartási szemetet.

A kolozsvári hulladékgyűjtéssel foglalkozó egyik cég vezetője a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, július 14-ig szállíthatják Gyulafehérvárra a háztartási hulladékot. Tárgyalások folynak ugyanakkor a szatmárnémeti és a nagybányai hulladéklerakóval is Kolozs megye szemetének a befogadásáról. A hulladék szállítása azonban jelentősen megnöveli a területen dolgozó cégek költségeit.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere egy mai rádiós adásban mandátuma legnehezebb kihívásának nevezte a szemétgondok megoldását.

A Kolozs megyei önkormányzat legutóbbi hivatalos közlése szerint 2015 végéig kell megépülnie az erdőfeleki integrált hulladékfeldolgozónak. A Stiridecluj.ro portál azonban azt közölte, hogy az építkezés leállt, és a hatóságok nem tekintik már reálisnak az év végi határidőt. Ez pedig azt is jelenti, hogy a megyei önkormányzat elveszíti a hulladékfeldolgozó megépítésének az európai uniós finanszírozását. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap