label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Mozaik

« Vissza a főoldalra


TIFF-filmek. Néhány film, néhány szempont (I.)

Létrehozva: 2015. június 05. 11:45

KISS OLIVÉR

Idén a TIFF-en szerencsére elég sok filmet sikerült megnézni – elsősorban a reggeli és esti vagy késő esti órákban. Az ember, ugye, mindig attól tart, mi több, rágja a körmeit, nehogy ezen vagy azon rendezvény idei kiadása gyengébb legyen, mint a tavalyi. Így van ez velem és a TIFF-el. Már hónapok óta vártam a megnyitót, múlt hétfőtől, a filmfesztivál kezdete előtt öt nappal már a weboldalukon, a www.tiff.ro honlapon csüngtem, múlt héten kedden már a kezemben volt a program. S ki is néztem, mit szándékozom megnézni. Részben sikerült teljesíteni az eredeti elképzelést. [Szóljon hozzá!]


Jó volt Tudor Giurgiu fesztiváligazgatónak a megnyitón mondott szövege, Emil Boc polgármesterről pedig óhatatlanul az általa felavatott nemrég felavatott szabadtéri kabala, a majom jutott eszembe…. Kiváló volt a francia csapat, a Compagnie des Quidams felfújható lovacskás FierS à Cheval című előadása. A tangósokról pedig azt hittem, hogy a szervezők és néhány önkéntes fellépése, ugyanis a szimpatikus Cristian Grindean, a TIFF képviselője is táncolt…

No, de a megnyitó film. Helyesbítek: a FILM. Az Eszeveszett mesék/Poveşti trăsnite/Tales. Fekete humor, kiváló argentin rendező.

Személyes, szubjektív értékeléssel 1-től 10-ig terjedő skálán: 10

 

Tineretul german/Une jeunesse allemande (Németország, 2015, dokumentumfilm)

A második világháború utáni szövetségi Németország lábra állásának, a kapitalista társadalomban jelentkező osztályharcnak az ifjúságra gyakorolt hatásának következményei. Osztályharc?! Igen, a többnyire tehetős családokból származó radikális baloldal képviselői, a szövetségi Németország fiataljai a munkásosztály jogaiért harcolnak. Az avantgárd, progresszívnek tűnő gondolkozással rendelkező német fiatalok az establishement ellenállása miatt radikalizálódnak. Ketten ultraradikális (gyújtogatás, robbantás, megfélemlítés, mi több terrorista cselekedeteket kivitelező) csoportot hoznak létre.

Személyes, szubjektív értékeléssel 1-től 10-ig terjedő skálán: 7

 

Cum arată tăcerea/The look of silence – dokumentumfilm Diákművelődési Ház

Nagyon nehéz, szinte lehetetlen volt enni utána… Hogyan jöhettek létre egy akkora adag emberi gyarlósággal és kegyetlenséggel rendelkező emberi lények, mint a hatvanas években regnált indonéziai katonai diktatúra során a kommunistákat tömegesen gyilkoló antropomorf élőlények? S mégis létrejöttek, élnek, s egyesek még mindig hatalmon vannak. A tavalyi TIFF-en bemutatott Act of killing természetszerű folytatása. Gyomorforgató produkció, de amennyiben nem nézzük meg, azt hisszük, ilyesmi nem történhetett meg.

Személyes, szubjektív értékeléssel 1-től 10-ig terjedő skálán: 9

 

Vizionarul/The forecaster – dokumentumfilm

A Francia Kulturális Központnál nem voltam még szabadtéri filmvetítésen…

Elgondolkodtató produkció. Milyen erők és szereplők mozgatják a világgazdaságot? Vajon Martin Armstrongnak valóban sikerül olyan pontossággal előrejeleznie a következő (egyébként szerinte idén ősszel teljes összeomlásra lehet számítani) gazdasági válságot?

Rettegés lesz úrrá rajtam, ha arra gondolok, hogy 2004-ben előrelátta az ukrajnai konfliktust, az euró válságát. Akkor az idén őszre előrevetített totális összeomlással kapcsolatban is igaza van?

Személyes, szubjektív értékeléssel 1-től 10-ig terjedő skálán: 9


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap