label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Mozaik

« Vissza a főoldalra


Carcassonne-bajnokság Kolozsváron– bedurrantani az éles elmét

Ne messengeren hívjuk a családtagokat enni, szocializáljunk a környezetünkkel
Létrehozva: 2015. április 17. 19:02

KISS OLIVÉR

Holnap, április 18-án a Kolozsvár melletti Polus Center ad otthont a doboz.ro csapata által szervezett helyi Carcassonne-bajnokságnak. A szervezők által a sajtón keresztül is üzentek a fiataloknak, arra biztatva őket, hogy álljanak fel a konyhaasztal mellől, s költöztessék át a bútordarabot a bevásárlóközpont Kajaudvarára (Food Court). [Szóljon hozzá!]


A szervezőktől afelől érdeklődtünk: mennyire népszerű ez a társasjáték a Kolozsváron élő fiatalok körében, s milyen díjban részesül a nyertes?

Tánczos András, a Carcassonne-bajnokság egyik szervezője emailban közölte: nem tudja pontosan, Romániában mikor szervezték az első megmérettetést, talán 2005-ben vagy 2006-ban. - Annak idején a Mirakolix szervezte, mi, azaz a doboz.ro 2012-től vettük át a bajnokság lebonyolítását. Mindenképpen elmondható, hogy a rendezvény már 10 éves múlttal rendelkezik.

A WebSzabadsággal közölte: a tavalyi bajnokságon több mint 300 résztvevő volt országos szinten, ebből több mintegy 30 Kolozsvárról. Tudatta ugyanakkor, hogy aki megnyeri az országos bajnokságot, az képviseli Romániát ősszel a németországi Essenben szervezett világbajnokságon. - Több helyi selejtezőt szervezünk (ilyen a kolozsvári is), ahonnan a legjobb 25% továbbmegy a döntőbe (Brassó, június 6.). Itt egy kemény játékmaraton után (nyolc játszma) kiderül, ki az idei bajnok. Hogy miért fontos egy Carcassonne-bajnokság? A bajnokságon a résztvevők egy teljesen más játékélménnyel ismerkedhetnek meg, amit a barátok között, a családban nem tapasztalhatnak meg. Itt a játéknak már tétje van, már nincs lelkiismeret-furdalásod, hogy a másikat elgáncsoltad, megnövekszik az adrenalin szinted és csak az a cél, hogy nyerjél – írta Tánczos.

Évről -évre visszatérő versenyzők

Hozzátette: egy ilyen verseny megmutatja a résztvevőknek a játék egy másik oldalát, amelyet csak évente egyszer tapasztalhat meg. A régi résztvevők többsége, függetlenül attól, hogy tavaly sikeresen szerepelt vagy sem, idén is részt akar venni. - Erre pedig csak az a magyarázat, hogy ez egy olyan élmény, amely bizonyos szinten függőséget okoz. Miután megtapasztaltad, már alig várod a következőt – jegyezte meg a szervező.

Tánczos András adatai szerint a jelentkezők többsége 20 és 30 év közötti, a legfiatalabb résztvevő eddig 8 éves volt a legidősebb 50 fölött. A Carcassonne a családi játékok kategóriájába van besorolva, így unokától nagyszülőig mindenki jól boldogul a játékkal.

Arra voltunk kíváncsiak, szerinte milyen képességeket fejleszt az ilyen jellegű játék.

- Igen, valóban lehet képességfejlesztésről, tanulásról, családi együttlétről beszélni. Amikor játszom, akkor egy dolog érdekel, éspedig az, hogy jól érezzem magam a barátaim körében. Ez szerintem a legfontosabb – vélekedett a doboz.ro képviselője.

Erdélyben magasabb szinten van a társasjáték-kultúra

Azt is megkérdeztük, szerinte mennyire elterjedt a társasjáték Erdélyben. - Úgy érzem, hogy Erdélyben sokkal magasabb szinten van a társasjáték-kultúra mind az ország többi részében. Velünk csak Bukarest veszi fel a versenyt. Ezen belül a magyarok sokkal nyitottabbak a játékra, viszont nem igazán hajlandóak áldozni is erre – vélekedett.

Afelől is érdeklődtünk, szerinte miért fontosak ezek az események, miért tartják fontosnak a bajnokságok szervezését?

- Egy ilyen verseny fenntartja az érdeklődést a társasjátékok iránt  A játékosok előtte felkészülnek, gyakorolnak, utána pedig a verseny élménye miatt már magasabb szinten próbálják játszani a játékot. Egy ilyen esemény megerősíti a játékost és növeli a játékkedvet a versenyen kívül is – fogalmazott.

Hogy miért fontos a fiataloknak a társasjáték segítségével szocializálni? Tánczos András a Facebook közösségi oldalon látott képsorok példájával válaszolt: az anyuka messengeren hívja a családtagokat ebédelni, vagy borsóőrlővel kikapcsolja az internetet.

On-line szocializáció helyett személyes találkozás és közös játék

- Sajnos a tendencia reális és az online szocializáció, játékok még ha a föld másik felén élő embereket közelebb is hozzák hozzánk, a közelieket eltávolítják. Egy modern társasjáték hasonló kihívások elé teszi az embert mint egy számítógépes, viszont ezt valós emberek között, karnyújtásnyi távolságban. Nemcsak a fiatalokról van szó, hanem a szülőkről is. Ez egy híd a családtagok között, amellyel leülhetünk és jól érezhetjük magunkat egymással. Elvonhatjuk vele a gyereket  a számítógéptől, telefontól, de  a szülőt is a televízió elől. Én úgy látom az első szocializáló lépés már a családból hiányzik. Ha itt megtörténik, csak akkor beszélhetünk a következőről, amikor már tágabb körben szocializálódnak az egyének – írta a szervező. (4)

Részletek itt.


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap