label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Szamitastechnika

« Vissza a főoldalra


LibreOffice 4.4, az eddigi legszebb...

Nullára csökkentették az automata forráskód-tesztelők által felismerhető hibák számát
Létrehozva: 2015. február 02. 13:33

NAGY ÁKOS

Megjelent a mindenki számára ingyenes és szabad szoftver, a LibreOffice 4.4, a The Document Foundation kiadásában. Ez a verzió a kilencedik fő kiadás a LibreOffice történetében, és az első verzió, amelyben jelentősebb mértékben változott a felhasználói felület. [Szóljon hozzá!]


A programcsomag minden komponensében, valamilyen formában alapértelmezetten be van kapcsolva az oldalsáv, több téren újra lett gondolva a felhasználói felület és frissültek az ikonok és a menüpontok elrendezése is. Programozói szemszögből is egy jelentős verzió a 4.4-es, mivel ebben sikerült befejezni az openoffice.org időkből örökölt kötött ablakelrendezések átírását dinamikus elrendezésre, aminek következtében jóval könnyebb hozzányúlni a felhasználói felület, és az ablakok kinézetéhez. Szintén ebben a verzióban sikerült nullára csökkenteni az automata forráskód-tesztelők által felismerhető hibák számát, amely jelentős szám úgy a szabad mint a kereskedelmi szoftverek terén.

Az előző írásom óta (LibreOffice 4.0 megjelenése), három főverzió és több mint 20 alverzió jelent meg, összesen több mint 100 újdonsággal bővült a programcsomag. Nagyságrendekkel javult a Microsoft Office formátumok importálása, a programcsomag sebessége, illetve több mint tíz új formátumot lehet megnyitni a programmal (Works, régi MacOS formátumok, PageMaker, MacDraw, RagTime, ebook formátumok, Keynote, AbiWord, Publisher, CorelDRAW stb). Ezen formátumok egy része elavult formátum, amelyeket máshogy a felhasználók már nem is tudnának megnyitni, de a LibreOffice segítségével, legalább részben átmenthetik a régi munkáikat, illetve nem szükséges komoly összegeket áldozzanak olyan szoftverekre, amelyek esetleg képesek ezeket még megnyitni.

A LibreOffice 4.4 új funkcióinak részletes leírása és a fejlesztők megnevezése a megtalálható a The Document Foundation wikioldalán. A LibreOffice ingyenesen letölthető mindenki számára a libreoffice.hu, libreoffice.org vagy libreoffice.ro weblapokról. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap