label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kitekinto

« Vissza a főoldalra


Ferenc pápa: a katolikusoknak nem kell úgy a szaporodniuk, mint "a nyulaknak"

Létrehozva: 2015. január 20. 11:33


Ferenc pápa szigorúan ragaszkodik az egyház fogamzásgátlást tiltó tanításához, ugyanakkor hétfőn kijelentette, hogy a katolikusoknak nem kell úgy szaporodniuk, mint "a nyulaknak", és a "felelősségteljes gyermekvállalásra" kell hagyatkozniuk - írja ma az MTI.


A Fülöp-szigetekről hazatérőben a katolikus egyházfő a repülőgépen újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: számos, az egyház által is elfogadott módszer létezik a születésszabályozásra. Fontosnak nevezte azonban, hogy külső intézmény ne erőltesse rájuk nézeteit a születendő gyermekek számának a szabályozásáról, és bírálta a fejlődő világ "ideológiai gyarmatosítását".

Főként afrikai püspökök panaszkodtak régóta arra, hogy szervezetek, intézmények, egyes nemzetek egyre inkább rákényszerítik a fejlődő világra, gyakran a fejlesztési segély feltételeként, a születésszabályozásnak és a homoszexuálisok jogainak nyugati eszméit.

"Mindenkinek meg kell őriznie az önazonosságát, anélkül, hogy ideológiailag gyarmatosítanák" – hangoztatta a katolikus egyházfő.

Utazása alatt a pápa a leghatározottabban a védelmébe vette az 1968-ban kiadott, a mesterséges születésszabályozást ellenző Humanae Vitae enciklikát. A többnyire konzervatív egyesült államokbeli püspökök nyelvezetét idéző megfogalmazásban óvott a család elleni "ártalmas támadásoktól", az azonos neműek közti házasságra utalva, és hangsúlyozta, hogy "az életre való nyitottság a házasság szentségének feltétele".

Hozzátette egyszersmind, hogy nem igaz, hogy a jó katolikusok "olyanok, mint a nyulak". Épp ellenkezőleg, a "felelősségteljes gyermekvállalás" megköveteli, hogy a szülők szabályozzák gyermekeik megszületését, és ennek módjaira vannak egyházi tanítások. Példaként annak a nőnek az esetét említette, aki hét császármetszés után nyolcadik gyermekével is állapotos lett.

"Ez felelőtlenség!" – jegyezte meg Ferenc pápa. A nő érvelhet azzal, hogy bíznia kell Istenben. Isten azonban megteremti annak módját, hogy felelősen viselkedjünk" – tette hozzá.

A katolikus egyházfő emlékeztetett arra, hogy több megengedett módja is van a születésszabályozásnak, utalva a női ciklus megfigyelésén alapuló természetes családtervezésre. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap