label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


A kormány és az ellenzék is tárgyalna a frankhitelesekről

Létrehozva: 2015. január 16. 16:11


A kormány és az ellenzék is tárgyalásokat javasolt a frankhitelesek megsegítéséről, miután a svájci valuta több mint 15 százalékkal erősödött a lejhez képest csütörtökön - írja ma az MTI.


Victor Ponta miniszterelnök ma közölte, megkérte Darius Valcov pénzügyminisztert, kezdeményezzen tárgyalásokat a Román Nemzeti Bank vezetőségével a frankhitelesek helyzetéről, és javasoljanak megoldásokat.

A fő ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is kérte Andreea Paul első alelnöke révén, hogy a parlament pénzügyi szakbizottsága hívja be meghallgatásra Mugur Isărescut, a jegybank kormányzóját, és kérjék ki a véleményét, milyen konkrét intézkedéssel lehet megsegíteni a frankhiteleseket.

Ma a svájci fizetőeszköz tovább erősödött 2,2 százalékkal a lejjel szemben, így egy frank 4,4228 lejbe került. 2007-ben a svájci frank árfolyama még 2 lej körül mozgott.

Romániában a magán- és jogi személyeknek nyújtott hitelek egyenlege tavaly novemberben elérte a 213,66 milliárd lejt (47,4 milliárd euró), amiből a magánszemélyeknek nyújtott frankhitelek 8,12 milliárd lejt (1,8 milliárd euró) tettek ki.

Arányait tekintve a frankhitelek értéke 4,5 százalékát teszi ki a teljes hitelállománynak, a magánszemélyeknek nyújtott frankhitelek 3,8 százalékot, 0,7 százalék pedig jogi személyek által felvett kölcsön.

A Ziarul Financiar pénzügyi napilap adatai szerint 200 ezer frankhiteles állampolgárt érint kedvezőtlenül a svájci fizetőeszköz gyors erősödése. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap