label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Sógor Csaba: a kisebbségekkel is foglalkozzanak!

Létrehozva: 2015. január 15. 16:52


A nemzeti kisebbségeket megillető, európai dokumentumokban rögzített jogok szélesebb körű ismertetésével is foglalkoznia kellene az Európai Ombudsmannak – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az EP-ben. Az intézmény 2013-as évre vonatkozó tevékenységét ma tekintette át az Európai Parlament - olvasható a politikus sajtóközleményében.


A dokumentum szerint az erdélyi képviselő a gyűlés keretében arra kérte az európai ombudsmant, Emily O’Reillyt, hogy az általa vezetett hivatal vizsgálja meg: a kisebbségek jogait illető információkhoz milyen mértékben biztosítanak hozzáférhetőséget az európai intézmények. 

"Sógor Csaba szerint az Európai Ombudsman alapvetően fontos szerepet tölt be a polgárok aggályainak kezelésében, ezért fontos, hogy a nemzeti kisebbségek jogaival is kiemelten foglalkozzon. Az RMDSZ-es képviselő emlékeztetett arra, hogy az ombudsman saját kezdeményezést indított a fogyatékkal élő személyek jogainak ismertetésére, véleménye szerint ezt a tevékenységet a nemzeti kisebbségekre is ki kellene terjeszteni.  – A kisebbségi közösségek körében is ismertetni kell az ombudsman munkáját és közelebb kell hozni számukra az európai dokumentumokban rögzített vonatkozó rendelkezéseket – fogalmazott Sógor Csaba.

Az Európai Ombudsman éves jelentéséből kiderül, hogy az intézmény 2013-ban 23 245 kapcsolatfelvételt rögzített a polgárok részéről, akik az ombudsman portálján keresztül kérték a hivatal segítségét. Vizsgálataik során fő témák a következők voltak: átláthatóság az uniós intézményekben, etikai kérdések, a polgárok részvétele az uniós döntéshozatalban, uniós finanszírozású projektek és programok, alapvető jogok, valamint a szolgáltatási kultúra. A jelentés szerint az állampolgárok részéről legnagyobb számban Spanyolországból, Németországból, Lengyelországból és Belgiumból érkeztek panaszok.

Az Európai Parlament januári strasbourgi ülésén egyébként több alkalommal is foglalkoztak kisebbségi és emberi jogokat érintő kérdésekkel a képviselők. Sógor Csaba a Páneurópai Munkacsoport gyűlésén Kisebbségek és társadalmi kohézió Európában címmel tartott előadást, ahol a jelenlévő képviselők egyetértettek abban: paradigmaváltásra van szükség az európai kisebbségvédelem terén. A fejlesztés európai éve kapcsán (2015 a fejlesztési együttműködés és segélyezés európai éve) tett parlamenti felszólalása során Sógor Csaba arra mutatott rá: az Európai Uniónak és a tagállamoknak, mint a világ legnagyobb segélyezőinek a jelenleginél is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az emberi jogok érvényesülésére" - olvasható a közleményben. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap