label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Mozaik

« Vissza a főoldalra


INTERJÚ - „Nagyon tartottunk attól, hogy nem lesz rá kereslet”

Kvízjáték magyarul a Bulgakovban
Létrehozva: 2014. december 12. 14:22

KISS OLIVÉR

Találkozni szerettem volna Fikó Norbert-Istvánnal, a Szeretlek, Kolozsvár! Mozgalom koordinátorával, a Bulgakov Irodalmi Kávéházban október 7-december 9. időszakban tartott kvízjátékok műsorvezetőjével, de a Facebookon feltett kérdéseimet nem egy beszélgetés bemelegítőjének, hanem azonnal megválaszolandónak tekintette. Így is nagyon jó, időt nyertünk, hatékonyabbak voltunk, a személyes emberi kapcsolat viszont elmaradt. [Szóljon hozzá!]


- Milyen ötlet alapján indult a kvízjáték?

- A játék koncepciója Nyugat-Európából származik, ott ezeknek már nagy hagyománya van, onnan került át hozzánk is. Először Csíkszeredában kezdték el szervezni, majd átterjedt más városokra is, idén Kolozsváron is megjelent.

- Ki indította? Milyen céllal?

- A csíkszeredai Geneva Gea Egyesület elnöke, Vizi Balázs kezdte szervezni az ottani első kvízt, vele felvettük a kapcsolatot, a kolozsvári fordulókat a Szeretlek, Kolozsvár! mozgalom szervezte.

- Milyen volt a közösség reakciója?

- Nagyon tartottunk attól, hogy nem lesz rá kereslet, de tévedtünk, pótlistások is voltak, akiket a hely hiánya miatt nem tudtunk fogadni. Nagyon jól fogadták az emberek, többektől kaptuk azt a visszajelzést, hogy ennek már nagyon itt volt a helye és ideje.

- Miért a Bulgakovban szerveztétek?

- A Bulgakov amellett, hogy kocsma, kiemelten foglalkozik a magyar kultúrát érintő kérdésekkel, a bulik mellett irodalmi esteket, kulturális témákat feldolgozó előadásokat is szerveznek, emiatt pedig ideális helynek bizonyult egy kvíz megszervezéséhez is.

- Úgy érzed, hogy hiánypótló kezdeményezésről van szó?

- A visszajelzésekre hagyatkozva, egyértelműen.

- Melyek voltak a tapasztalatok?

- Sokat tanultunk, estéről estére új kérdések merültek fel, amikre gyorsan kellett reagálni, így ez számunkra is "teszt" volt ez az első forduló. Sok mindent tanultunk, de erről nem beszélni szeretnénk, hanem gyakorlatba ültetni a következő játékokban. Csak egy példáról számolok be: megtanultuk, hogyan kell rendesen megoldani a hangosítást...

- Milyennek ítéled a csapatok és a résztvevők általános kultúráját?

- Szerintem minden csapattag alapjában véve nyitott a tudásra, ebből kiindulva pedig kijelenthetem, hogy mindenki a lehető legjobb volt. Érdekes tapasztalat, hogy sokan azt mondják, hogy a mostani fiatal generáció általános műveltsége hiányos, viszont mi ennek ellenkezőjéről bizonyosodtunk meg.

- Hogyan állítottátok össze a kérdéseket, ki(k) segített(ek)?

- A kérdéseket Csíkszeredából kaptuk, néhányat pedig átírtunk. Azokat módosítottuk, amelyekről így ítéltük meg, hogy a kolozsváriaknak túl egyszerű lenne. A kérdéseket a főszervező egyesület elnöke, Vizi Balázs és a csíkszeredai Sapientia egyik tanára állította össze. Az utolsó fordulók kérdéssorát mi, a kolozsvári szervezők állítottuk össze, mert későn kaptuk meg Csíkból a kérdéseket, így nem tudtuk ellenőrizni a helyességüket.

- Milyen visszhangra talált a kezdeményezés?

- Az elmúlt napokban folyamatosan csörög a telefonom, felkéréseket és visszajelzéseket kapok. Nagyon pozitívan értékelik az emberek, minket is meglep ez.

- Voltak hibás kérdések, hogyan korrigáltátok azokat?

- Emiatt vettük kézbe az irányítást, az utolsó néhány fordulóban. A kolozsvári közönség hamar kiszúrja, ha valami hibás, és ennek hangot ad, és ez így is van rendjén. Mindig olyan megoldást kerestünk, hogy a játékosok elégedetten térjenek haza, megpróbáltunk konszenzusra jutni.

- Milyen érdekes történetről tudsz beszámolni?

- Az egyik feladvány a negyedikes matekkönyvből származott, a csapatok fele mégsem nem tudott rá helyesen válaszolni....

***********************************************************************

A kvízjáték 2015 tavaszán indul újra. A kezdeményezés Facebook-oldala itt érhető el.

************************************************************************


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap