label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


MAGYAR-NÉMET HELYSÉGNÉVTÁBLA KOLOZSVÁR BEJÁRATÁNÁL

Létrehozva: 2014. június 29. 16:50


Hétvégén az ismeretlen személyek által létrehozott Most-Acum csoport magyar-német nyelvű helységnévtáblát helyezett ki Kolozsvár Torda felőli bejáratához. A Facebook közösségi portálon alig egy nappal ezelőtt adatlapot létrehozó csoport a szabad nyelvhasználatért küzd. [Szóljon hozzá!]


„Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet Kolozsvár többnemzetiségű jellegére és  bátorítsuk a kolozsvári polgárok szabad anyanyelvhasználatát. Akciónkkal nem törekszünk értelmetlen etnikai konfliktus gerjesztésére. Ellenkezőleg! Azt szeretnénk, hogy régiónk minden lakosa szabadon használhassa anyanyelvét, és ez az állapot a nyilvános feliratokban is természetessé váljon. Úgy gondoljuk, hogy a  Kolozsváron élő 49 ezer magyarnak ugyanaz a tisztelet jár, mint a románságnak és ehhez kell igazítani nyelvi környezetünket is. A szász eredetű „Klausenburg” megnevezés  feltüntetésével pedig városunk multikulturális történelmi hagyományai előtt tisztelgünk.

A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében van lehetőség hivatalos többnyelvű  helységnévtáblák kihelyezésére. Pozitív például szolgálhat Kolozsvár számára  Nagyszeben és Segesvár. Ezúton kérjük helyi elöljáróinkat, cseréltessék le a jelenlegi egynyelvű, diszkriminatív helységnévtáblákat a város hagyományaihoz, jelenéhez és jövőjéhez méltó, háromnyelvű táblákra” – áll a csoport sajtóközleményében.

A MOST-Mozgalom a szabad nyelvhasználatért magyar és román nemzetiségű tagjai a nemzetek közötti egyenrangú partnerség előmozdítása érdekében a jövőben is törekedni fognak a többnyelvűség ösztönzésére. Tevékenységüket civilként, a politikától távol maradva, békés eszközökkel kívánják folytatni. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap