label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Izsák Balázs Kelemen Hunortól vár magyarázatot a kormány autonómiaellenes érveire

Létrehozva: 2014. június 11. 16:23


A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettestől vár magyarázatot a kormány kedden nyilvánosságra került, autonómiaügyben adott válaszára. [Szóljon hozzá!]


Izsák Balázs SZNT-elnök ma egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra azt a nyílt levelet, amelyben állásfoglalásra kéri az RMDSZ elnöki tisztségét is betöltő Kelemen Hunort a kormány álláspontjával kapcsolatban.

A kormány azt közölte az SZNT-vel: semmi nem írja elő számára a székelyföldi területi autonómia biztosítását.

Az SZNT elnöke a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: a közvéleménynek tudnia kell, hogy az RMDSZ - amely az erdélyi magyar nemzeti közösséget is képviseli, de a kormányban is részt vesz - hol áll az autonómiavitában, és mit kíván tenni az autonómia ügyében.

Izsák Balázs fontosnak tartotta a kormány válaszát, mert - mint elmondta - abban először szerepeltek érvek a székelyföldi autonómiaigénnyel szemben. Hozzátette, az érvekkel  szemben ellenérveket lehet felhozni, és ez lehetőséget teremt a félelmek lebontására.

"Amíg a válasz csak a +nem+ tagadószó volt, addig nem lehetett vitatkozni" - magyarázta az SZNT elnöke.

A nyílt levélben Izsák Balázs kérdéseket intézett Kelemen Hunorhoz. Többek között azt kérdezte: a kormány illetékese egyeztette-e az RMDSZ vezetőivel az SZNT-nek adott választ? Rá tudja-e venni koalíciós partnerét az RMDSZ, hogy az vessen véget a székely jelképek üldözésének? Igényli-e az RMDSZ a világ demokratikus államainak támogatását, vagy elég erős ahhoz, hogy a kormány tagjaként kivívja az erdélyi magyarok jogait, Székelyföld területi autonómiáját is beleértve?

Izsák Balázs elutasította a kormány álláspontját, amely szerint az Európa Tanács 1993-ban elfogadott 1201-es ajánlásának - amely többek között a területi autonómiát is a kisebbségek védelmét szolgáló megoldásként ajánlja - nincsen jogi ereje. Kijelentette: Románia az Európa Tanácsba való felvételekor kötelezettséget vállalt az 1201-es ajánlás teljesítésére.

A kormány az SZNT márciusi petíciójára adott válaszában közölte: "Romániára nem hárul semmilyen nemzetközi egyezményből származó kötelezettség, amely szerint etnikai alapú területi autonómiát vagy bármilyen kollektív jogot kellene biztosítania a kisebbségeknek. A nemzetközi jog csupán a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek egyéni jogait szentesíti, amelyeket másokkal együtt is lehet gyakorolni." (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap