label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Totyogo

« Vissza a főoldalra


Következetesen kell javítani a beszédhibákat

Fontos a tiszta beszéd mintája a szülőtől – véli a szakember
Létrehozva: 2008. május 24. 09:27

BÓDI TÜNDE

Beszéljünk tisztán gyerekünkkel egész pici korától
Beszéljünk tisztán gyerekünkkel egész pici korától
A beszédhibák korrigálásáról és megelőzéséről beszélgetett az érdeklődőkkel a Csemete Óvoda Szülők Klubjának legutóbbi találkozóján Szabó Ágota logopédus, illetve Máthé Emese logopédus-óvónő.


A beszédhibák kialakulásának okaiként Szabó Ágota a következőket említette: helytelen hanglejtés (pöszeség), helytelen ritmus (dadogás vagy hadarás), organikus okok, funkcionális okok, amelyek idegrendszeri károsodásra is utalhatnak. Ugyanakkor sok esetben halláskárosodás is állhat a beszédhiba hátterében: a gyermek nem hallja a jól vagy rosszul képzett hangok közötti különbséget. Ezen hibák javítása azért fontos, mert szorongást okozhat, a gyermek a ki nem kezelt beszédhibák miatt nagyobb korában frusztrált lehet. Gondolnunk kell a pályaválasztásra is, hiszen olyan hivatásokat, mint pl. lelkész, tanár, óvónő semmiképp sem választhatnak beszédhibás emberek. Nagyon fontos ugyanakkor arra is felfigyelni, hogy a beszédhibák valamilyen jelzésértékkel is bírhatnak: nagyobb korban tanulási zavarokkal küzdhet a gyermek (írás-olvasás elsajátításában).

Ha ötéves korig a gyermek nem növi ki az addig esetleg még jópofának számító pöszeséget, dadogást, mindenképpen logopédushoz kell fordulni, de addig is jó sokat játszani annak érdekében, hogy megelőzzük a beszédhibák kialakulását. Léteznek úgynevezett logopédiai gyakorlatok: lufifújás, burrogások, mérges pulyka utánzása, nyusziszáj utánzása, nyelvjátékok. A szép beszéd kialakulásában nagyon fontos szerepe van a szülőnek, hiszen tiszta beszédet kell nyújtani a gyermeknek, és akkor kevés az esély arra, hogy beszédhibás legyen. Már kiskorban arra kell bátorítani a gyereket, hogy rágjon pl. kenyérhéjat, nem kell minden ételt pépesíteni, nyalogasson bármit, amit a szülő jónak tart (méz, joghurt), csipegessen az ajkaival vagy nyelvével puffasztott rozsszemeket stb.

Máthé Emese óvónő arra figyelmeztetett, hogy nagyobb korban nem szabad laikusként javítani a beszédhibákat, hanem logopédushoz kell fordulni segítségért. Szerinte passzívan kell adagolni az információkat, így megelőzhető a dadogás vagy a hadarás, amelyek akkor szoktak leginkább megjelenni, ha a gyermek sok információt próbál gyorsan elmondani, előre gondolkozik, és nem tud olyan gyorsan beszélni. Ugyancsak figyelmet érdemlő aspektus, ha a gyermek két és fél éves korában még nem hajlandó beszélni. Ilyen esetben mindenképp fel kell keresni a szakembert. A hibák javításának egyik titka a következetesség. Nem szabad feladni, ha nem látunk egy-két héten belül eredményt, hiszen vannak gyermekek, akiknél a változás egy év után következik be. Arra is oda kell figyelni, hogy a gyermek számára ne legyen kellemetlen a gyakorlatok végzése: ha nem hajlandó elvégezni ezeket, félbe kell hagyni, és rövid idő múlva újra kell próbálkozni.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap