label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2008. május 13.
Búcsú Géczi A. Jánostól

SZERZŐ: Dávid Gyula   Könyvesek és olvasók aggodalommal kísértük figyelemmel a betegségéről jövő híreket, s most döbbenten állunk a beteljesedett vég pillanataiban.


Íróként, az akkori fiatalokat bemutató Ajtók című antológiában, 1986-ban jelentkezett, s a következő évben, 1987-ben jelent meg önálló kötete is, Holdfényben címmel a Forrás sorozatban. Akkori novellái a nyolcvanas évek erdélyi hétköznapjait elevenítették meg, olyan hősökkel, akik a körülmények szorításában „ha vallani nem is, de legalább vállalni” készek voltak azt a sorsot, amelyet a diktatúra akkor már egyre keményebb eszközökkel készített számunkra.

Akkor még mérnökként dolgozott a dévai betonelemgyárban, s íróként első kötetének szerkesztője, Egyed Péter biztatására került onnan a könyvkiadás vonzáskörébe: 1990-től Bálint Lajos kiválasztott utódjaként a Kriterion kolozsvári szerkesztőségébe. 1992-ben még megjelent egy – a Kolozsvári Írók Társasága próza-díjával kitüntetett – kötete, a Patthelyzetek. Aztán a rá jellemző lelkiismeretességel és felelősséggel belevetette magát az akkor már új műszaki feltételek között működő könykiadás titkainak elsajátításába: a számítógépes szerkesztéstől és nyomdatechnikától – Deák Ferenc mellett majd után – a könyvtervezésig és munkatársakként egy új könyvgrafikus-nemzedék kialakításáig. Aztán meg kellett válnia a Kriteriontól, saját kiadót hozott létre és működtetett, a rá jellemző igényességgel alakítva ki kiadói terveit. Legjelentősebb teljesítménye az erdélyi magyar költészet, rövidpróza, dráma és esszé hat kötetes antológiája volt (Álmok szállodája, Lassított lónézés, Válás után, Örökmozgó, Caligula helytartója, Az emberfejű madár. 2002–2007), s közben Szilágyi Domokos nyugateurópai útinaplójának (2003), Szilágyi N. Sándor és Egyed Péter esszé- és tanulmányköteteinek, Varga Attila jogtudományi tanulmányainak kiadása (2003, 2005), a fiatalon elhunyt Vass László Levente vershagyatékának (2004), a Zokogó majom-ból írt Bálint Tibor-színműnek, a Sánta angyalok utcájának (2004) önálló kötetbe foglalása, Vetési László szórványtémájú írásainak (2002) és Nagy Sándor egykori bukaresti lelkész regáti szórványmagyarságról szóló munkájának (2000) megjelentetése és egy ifjúsági könyvsorozat.

Még a 80-as évek végén összeállított és előszóval látott el a Kriterion számára egy Karácsony Benő-kötetet (Líra. 1990), s miközben a tragikus körülmények között elhunyt író az ő prózaeszményére sem maradt hatástalan, kiadóként elindított egy – támogatás hiányában sajnos félbe maradt és most már örökre befejezetlen – sorozatot Karácsony Benő munkáiból.

Kiadóként az erdélyi magyar könyvkiadás legjobb hagyományait vitte tovább, az általa kiadott és a szepsiszentgyörgyi Charta Nyomda által kivitelezett könyvek megtervezésükben, grafikai és nyomdai kiállításukat tekintve napjaink erdélyi magyar könyvtermésének színvonalas teljesítményei.

Saját kiadói munkája mellett 2000-től fogva a Polis Könyvkiadó könyveinek kereskedelmi forgalmazása kötötte le minden idejét. Aki a könyvszakmára tette fel az életét, tudja, mennyi vesződséggel, milyen kevés belső elégtétellel járó munka ez.

Írásra mindezek mellett már nem futotta. Nem annyira a belső késztetés hiányzott hozzá, hanem a „független nyugalom”, amelyet a betegség sem adott meg számára. Mert ő a tollat is a rá jellemző felelősséggel vette mindig a kezébe, s az önmagával szemben támasztott igényesség akadályozta, valahányszor úgy látszott, sikerül rávenni a folytatásra: egy-egy újonnan adódó téma előcsalogatására.

Halálával komoly – immár pótolhatatlan – veszteség érte a könyvesek céhét, s bízvást mondhatjuk, az erdélyi magyar irodalmat is. Ott fog pihenni a Házsongárdi Pantheonban, nagy erdély írók és nyomdászok, könyvkiadók társaságában. Emlékét azonban nem csak egy sírfelirat, hanem az olvasók kezébe adott könyvek sokezer példánya őrzi és adja tovább.Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:542
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 491
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap