label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2008. január 18.
Húszemeletes kolosszus épülhet a Széchenyi tér környékén


A területi urbanisztikai terv módosítása lehetővé teszi az égbe szökő építkezést

A Fenesi úton huszonöt emelet magasságából nézhetünk majd le Kolozsvárra
A Fenesi úton huszonöt emelet magasságából nézhetünk majd le Kolozsvárra
Felfele terjeszkedő épületekkel, igazi felhőkarcolókkal akarják látványosan is a modernizáció útjára terelni a mindeddig egyedi, sajátságos varázzsal és egyéniséggel rendelkező kincses Kolozsvárt. Az urbanisztikai bizottság tegnapi ülésén elfogadott szabálymódosítások, valamint elképzelések egy új városképet rajzolnak ki, amely ha valóra válik, lassanként elnyeli a régi város régi (történelmi) jellegzetességeit, és átveszi az uralmat az új személytelensége, a korszerűnek vélt és ennek beállított újdonság. A Széchenyi tér környékére ugyanis, akár húsz emeletes tömböket is építhetnek, és már elkészült a terve két, 35 emeletes toronyháznak – felhőkarcolónak – a Hajnal-negyedbe, és jóváhagyták egy 25 emeletes épület tervét a Fenesi úton, a város nyugati bejáratánál. Az urbanisztikai bizottság ülése nem volt egyhangú, és a polgármester lemondással fenyegtőzött, ha az építészek gátolnák a város fejlődését.


A Széchenyi tér közelébe, a Hosszú (Ploieşti) és Dézsma (Someşului) utcák által határolt területre egy 15 emeletes épületet terveztek, az IMO Invest tömbházát, egyes utcákat megnöveltek, és ezer négyzetméteren 76 parkolót biztosítanának. Marian Munteanu építész a Constrextől a sajtónak kijelentette, hogy a feltérképezett területen körülbelül 40, valamilyen formában érintett, rossz állapotú ház található, az Imo pedig megvásárolna néhányat, hogy a területre egy lakóház-csoportot építsen. Az ott lakókat sokkal jobb körülményeket nyújtó lakáshoz juttatnák, magyarázta az építész, a Szamos partjára pedig sétányt alakítana ki az Imo Invest. Mindehhez azonban meg kellett változtatni a területi városrendészeti tervet, amelyet a városi urbanisztikai bizottság jóvá is hagyott az Imo Invest javaslatára. Ennek alapján a jövőben legtöbb 20 emeletes tömböket is építhetnek ezen a környéken az érdekelt vállalkozók, befektetők.

Financial-City a jó öreg Kolozsváron
Az Imo elképzelése szerint az említett környéket üzletkötő központtá kellene alakítani, ahol számítástechnikai cégek, pénzügyi tanácsadó és ehhez kapcsolódó vállalkozások működjenek, ezeket illetik a Financial-City vagy Down-Town névvel.

A polgármesteri hivatal keretében működő városrendészeti és műszaki bizottság elnöke, Emil Boc polgármester egyenesen a lemondásával fenyegetőzött, ha a bizottság tagjai, az építészek alapos indok nélkül akadályozzák egyes fontos városfejlesztési projekt kivitelezését. Nem szándékszik olyan bizottságot elnökölni, amely hátráltatja a város fejlesztését, jelentette ki a polgármester, és végül jóváhagyták a belvárosban érvényes új, 20 emeletig terjedő magassági előírást.

A fentebb említett pénzügyi központ létrehozásának, továbbá két 35 emeletes, és egy 25 emeletes toronyház (immár igazi felhőkarcoló) építésének a tervéről tegnapi rendkívüli sajtóértekezletén számolt be a polgármester, az urbanisztikai bizottság ülését követően.

Luxuslakás a harmincötödik emeleten
A városi urbanisztikai bizottság tagjai ugyanis jóváhagyták a Sigma Center Development javaslatát, amely a Hajnal-negyedi Sigma Centernek egy lakónegyedi központtá alakítására vonatkozott. A megszavazott terv szerint a Majális (Republicii) és a Csillagvizsgáló (Observatorului) utcák kereszteződésében két, 35 emeletes toronyházat építenek majd, amelyek három szintes parkolót is magukba foglalnak, az építmények összesített alapterülete meghaladja majd a 120 hektárt.

Sorin Scripcaru építész elmondta, először a meglévő üres területre építenék fel az egyik tornyot, ezután pedig lebontanák a régi épületet, hogy a helyére a másik kolosszust is felhúzhassák. A Sigma javaslata alapján a tornyokban kereskedelmi helyiségek, galériák, irodák, egy ötcsillagos szálloda, továbbá luxuslakások kapnának helyet. A polgármester izgalmasnak és vonzónak nevezte az elképzelést, de a sajtóértekezleten kijelentette, hogy mindenképpen szükség lesz a légi közlekedésbiztonsági hatóság és a városháza közlekedési bizottságának jóváhagyására. Egy torony kivitelezésére körülbelül négy évet számolnak.

Kolozsvár nyugati bejáratánál is meg fog jelenni egy felhőkarcoló. Engedélyezték ugyanis egy, a Fenesi útra tervezett 25 emeletes tömb felépítését is. A terv kedvezményezettje, az Imperial Development beruházása 17 millió euró lenne, és az épületben kereskedelmi helyiségek, irodák, egy szálloda és lakosztályok lennének, kétezer négyzetmétert építenének be. Amennyiben a beruházó megegyezik egy jelentős szállodalánccal, akár a lakásokat is hotelszobákká alakítanák, állította Scripcaru.

A polgármester több mint egy milliárd euróra értékelte a beruházásokat. Hátra van még a városi tanács jóváhagyása.Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:542
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 351
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap