label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2009. szeptember 04.
Kifogásolják a kolozsvári reptér új kifutópályájának építését

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

További tervek: leányanyaotthon, sportkomplexum, tanfelügyelőségi székház

A kétágú templom mögötti sportlétesítmény terve (Rohonyi D. Iván felvétele)
A kétágú templom mögötti sportlétesítmény terve (Rohonyi D. Iván felvétele)
A Kolozsvári Városrendészeti Bizottságnak csütörtökön sarkalatos kérdésekben kellett döntenie: engedélyezze-e vagy sem a kerekdombi Giordano Bruno utcában építendő sportterem felépítését, a kolozsvári nemzetközi reptér által kért új, 3500 méter hosszú kifutópálya megvalósítását, illetve a Szent Kamill Szociális Otthon kibővítését. Ugyanakkor határoznia kellett arról is, hogy épüljön-e fel vagy sem az iskolai sportkomplexum és sporttelep a kétágú református templom mögött, a jelenlegi korcsolyapálya helyébe. Akárcsak több korábbi esetben, a testület tagjainak mérlegelniük kellett a sport, az infrastrukturális és szociális objektumok szükségességét és hasznosságát, valamint meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy valamennyi elképzelés betartja a törvényes előírásokat. Míg a sportlétesítményekre vonatkozóan nem voltak kifogások, kérdések merültek fel a kifutópálya és a szociális otthon kapcsán.


Csütörtökön a város fejlődése szempontjából fontos kérdésekben kellett döntenie a Kolozsvári Városrendészeti Bizottságnak: napirendre került két sportobjektum, egy szociális otthon és egy új reptéri kifutópálya felépítése is. Bár a befektetéseket elképzelő tervezőmérnököknek úgy tűnt: a testület tagjai bizonyos kérdésekben akadékoskodnak, az érintettek több ízben hangsúlyozták, hogy elsősorban az építkezés terén érvényes törvényes rendelkezések betartása a céljuk.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által a Giordano Bruno utcában felépítendő sportterem kapcsán nem merültek fel kifogások, az erről szóló napirendi pontot zökkenőmentesen elfogadták a bizottság tagjai. Az alsóvárosi református (kétágú) templom mögött a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub által építendő iskolai sportkomplexum és sporttelep megvalósítása kapcsán viszont számtalan megválaszolatlan kérdés maradt. Lévén, hogy a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségnek feltétlenül szüksége van egy új székhelyre (jelenleg havonta több mint 10 ezer lej bért fizet az épület tulajdonosának), a szóban forgó telket pedig a Viitorul Sportklub jelképes összegért bérli az oktatásügyi minisztériumtól, a két célnak egyaránt megfelelő ingatlan épül: lesz úszómedence és sportterem, s ugyanitt kapnak helyet a tanfelügyelőség irodái is. Ráadásul az általános városrendezési terv szerint azon a helyen kizárólag sportlétesítmény épülhet.

Sportkomplexum és tanfelügyelőség együtt?

A bizottság tagjai elfogadták ugyan a tervet, de Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettes szerint „szokatlan és fura megoldásról” van szó.

– Szerintem a megjelölt helyen új székhely épül a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségnek. Eljutottunk a jóváhagyási szakaszba. Csak úgy tudjuk felépíteni, ha a tanfelügyelőség a sporttelep egyik létesítményeként szerepel. Ez az egyetlen megoldás. Kolozsváron nagyon kevés a beépíthető telek, sok iskolaépületet visszaszolgáltattak, a tanügyi intézményeknek helyet kell találnunk. A tanfelügyelőségnek új székhelyre van szüksége, nem tud önkényesen kilakoltatni egy iskolát, hogy oda költözhessen. A kétágú templom mögötti telek az oktatási minisztériumé. A tanfelügyelőség rendelkezik az építkezéshez szükséges összeggel, a sportklubnak viszont nincs pénze. Amennyiben a városi tanács nem hagyja jóvá terveinket, akkor nem lesz más megoldás, mint elköltöztetni egy iskolát. Hangsúlyozom: mi ezt nem szeretnénk. Eléggé kellemetlen lesz, ha valóban sor kerül rá – fogalmazott Péter Tünde.

Óriásgépek Kolozsvár fölött

A Kolozsvári Nemzetközi Reptér által kért új, 3500 méter hosszú kifutópálya felépítése kapcsán is számtalan megválaszolatlan kérdés maradt. A városrendezési bizottság tagjai elvileg nem ellenezték a projekt megvalósítását, de több gyakorlati, a tervezésen messze túlmutató kérdést vetettek fel. Azt például, hogy a légikikötő által kért új kifutópálya felépülése az eddigieknél lényegesen nagyobb gépek fogadását teszi lehetővé: milyen mértékben zavarják majd ezek a gépek a városlakók nyugalmát és járulnak hozzá a zajszenyezés növekedéséhez.

– Miért nem gondolkozunk új reptér felépítésében? A jelenlegi túl közel van a városhoz. Olyan reptérre van szükségünk, amely közel van az autópályához és a vasúti hálózathoz, így Torda vagy Aranyosgyéres környékén lenne a legjobb megépíteni ezt a kifutópályát és nem Kolozsváron – vélekedett Adrian Iancu, a bizottság egyik tagja.

Brişan Crişan, a reptér műszaki igazgatója, illetve Radu Zus, az tervező Iptana Rt. szakembere arról biztosították a bizottság tagjait, hogy a Polgári Légi Közlekedést Felügyelő Országos Hatóság új leszállási és felszállási útvonalakat hagyott jóvá, amelyek elkerülik a várost. Ezek Apahida, Dezmér és Erdőfelek fölött húzódnak. Ugyanakkor arról is tájékoztatták a bizottság tagjait, hogy a Kolozsvári Regionális és Környezetvédelmi Hatóság szerdán beleegyezését adta az új kifutópálya felépítéséhez. A testület végül rábólintott a részletes városrendezési tervre.

Építészeti, elvi és törvényes kifogások merültek fel a Szent Kamill Szociális Otthon kibővítésével kapcsolatban. A testület egy része úgy ítélte meg, hogy a tervezett ingatlan túl nagy területen helyezkedne el, a meglévő szárny pedig „katasztrofális urbanisztikai megoldásokkal” épült fel. Míg Tokay Rozália, a Szent Kamill Szociális Otthon igazgatója az egy helyen működő leányanyaotthon, öregotthon, bölcsőde és óvoda felépítésének szükségességét hangsúlyozta, addig László Attila alpolgármester figyelmeztetett: a többcélú helyiség-használat nem kivitelezhető. – A városháza is ezzel a problémával küszködött: a Tazlău utcában szigorúan el kellett választanunk az öregotthont az óvodától. A Szent Kamillnak inkább az öregotthon bővítésére kellene fektetnie a hangsúlyt – fogalmazott. A bizottság végül mégis elvi beleegyezését adta a bővítéshez.

 Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 264
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap