label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor: az MPP két jelöltje is rajta lesz a parlamenti listán

A Magyar Polgári Párt (MPP) két jelöltje is helyet kap az RMDSZ parlamenti jelöltlistáján – egy Maros, egy pedig Kovászna megyében –, mert az emberek „a problémák megoldását várják és akarják, nem azt, hogy a politikusok egymással veszekedjenek” – jelentette be ma Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Cioloș: nem indulok a választásokon

Dacian Cioloș kormányfő ma ismételten leszögezte, hogy mandátuma elején vállalta, nem lép be egyetlen politikai pártba sem, és nem is alapít alakulatot. Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy nincs élet a parlamenti választásokon túl is, és reméli, hogy ez aktív lesz.

„A stabilitás nem jelent egyben stagnálást is. Ebben a gazdasági és politikai szempontból egyaránt képlékeny regionális környezetben, Romániában a stabilitás jeleire van szükségünk éppen azért, hogy egy választási évben legyen kilátás, fejlődés és minél több stabilitásra utaló jel. Amennyi stabilitás, egyensúly és tárgyilagosság lehetséges, amikor arra kényszerítenek, hogy döntéseket hozz, ítélkezz, hogy folytathasd” – jelentette ki a miniszterelnök az Aspen Intézet által szervezett eseményen megtartott beszédében.

Emlékeztetett, vállalta, hogy Románia kormányfője lesz „ebben az évben és erre a mandátumra, hogy megerősítse a felvállalt célkitűzést: stabilitás, egyensúly, tárgyilagosság”. (4)


Uniós igazságügyi biztos: az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik

Az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik és az Európai Unió nem avatkozhat bele a tagállamok ezzel kapcsolatos döntéseibe - hangsúlyozta Vera Jourová igazságügyi biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének a lengyel nők jogairól tartott vitája keretében.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Picasso-portrékból nyílt 20 éve nem látott átfogó kiállítás Londonban

Picasso-portrékból nyílt húsz éve nem látott kiállítás ma Londonban, a Nemzeti Arcképtárban (National Portrait Gallery, NPG), sok kép először látható brit földön.

Részletek a Művelődés rovatban. (4)


Felmérés: a lakások 40 százaléka szorul javításokra

A 7 470 000 romániai háztartás 16 százalékánál merülnek fel súlyos problémák, 33,4 százalékuknak nincs saját illemhelye, 32 százalékában nincs kád vagy tusoló. Az ingatlanok 40 százaléka szorul javításokra egy, az ingatlanhitelezéssel is foglalkozó bankok egyesületének (ABDLR) felmérése szerint.

A dokumentum szerint a romániai lakások nem túl kényelmesek, hiszen 46,5 százalék egy vagy kétszobás, túl sokan élnek bennük. A lakások 57 százaléka egyébként városon található.

A nagyvárosokban hiányzik a kellő tér, vidéken pedig komfortnak nincs nyoma. „A városi lakások 8,5 százalékában, a vidékiek 34 százalékában nincs illemhely. A lakások 32 százalékában nincs kád vagy tusoló. A romániai lakások 16 százaléka van igen rossz állapotban, nyirkosak nincs elég fény, 3,19 százalékuk pedig negatív környezeti hatásoknak – szennyezés, zaj. (4)


Több mint 16 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az első nyolc hónapban 16,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte ma az Országos Statisztikai Intézet.

Az élelmiszerek eladása 19,4 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a nem élelmiszerek értékesítése 16,1 százalékkal emelkedett, üzemanyagból 11,9 százalékkal adtak el többet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 15,9 százalékkal bővült.

A gazdasági növekedés fő hajtóereje tavaly óta a belföldi fogyasztás, amely azt követően ugrott meg, hogy a kormány tavaly és idén csökkentette az áfát. Ez utóbbi jelenleg 20 százalék a korábbi 24 százalék helyett, emellett valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát.

A Nemzetközi Valutaalap kedden közzétett legfrissebb előrejelzésében 5 százalékra emelte az idei várható román gazdasági növekedést, miután áprilisban még 4,2 százalékos növekedésre számított. Ezzel Európában várhatóan Romániában lesz a legnagyobb gazdasági bővülés.

A nemzetközi pénzintézet a jövő évi román GDP-növekedést is felfelé, 3,8 százalékra módosította a korábbi 3,6 százalékról, 2018-ra pedig 3,3 százalékos bővülést vetített előre. (4)


Trump Putyinról: "nem szeretem, nem utálom"

Donald Trump republikánus elnökjelölt Nevadában kampányolva ismét szót ejtett Vlagyimir Putyin orosz elnökről: visszautasította azokat az állításokat, hogy szereti az orosz államfőt.

A Las Vegasban kampányoló milliárdos üzletember az hangoztatta: "Azt mondják, hogy Donald Trump szerelmes Putyinba. Nem szeretem, nem utálom. Majd meglátjuk, hogyan működnek a dolgok. Talán jó lesz a viszony közöttünk. Talán rémes lesz a viszonyunk. Talán a kettő között lesz a viszonyunk".

Az alelnökjelölti hétfői televíziós vitájában a republikánus Mike Pence tagadta, hogy ő vagy Trump valaha is méltatta, erős vezetőnek nevezte Putyint, majd "kicsiny és keménykedő vezetőnek" minősítette. Trump feltehetően ezért is finomított azon, hogy mit gondol az orosz államfőről. Trump egyébként korábban azt mondta, hogy Putyin jobb vezető saját országában, mint Barack Obama az Egyesült Államokban. Trump ugyanakkor leszögezte, hogy Oroszország értékes szövetséges lehet az Iszlám Állam elleni harcban. "Azt tudom csak mondani: ha kijövünk Oroszországgal és közösen a pokolba küldjük az Iszlám Államot, az emberek, az én részemről oké" - fogalmazott.

Trump kitért a kedd esti alelnökjelölti vitára is, és üdvözölte alelnökjelöltje, Mike Pence indianai kormányzó sikeres szereplését. "Fantasztikusak az értékelések róla, az enyém is és a felméréseké is" - fogalmazott Trump Pence teljesítményéről. A vitát követő első közvélemény-kutatások és sajtóelemzések azt állapították meg, hogy az alelnökjelölti vitát felkészültségével, higgadtságával és érvelésével a republikánus elnökjelölt nyerte meg. Jóllehet több amerikai médium is rámutatott már korábban, hogy az elnökválasztással kapcsolatos, általában internetes közvélemény-kutatások nem megbízhatóak. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 725
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap