label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Újra megnyitották a enyedi kórháznak azt az osztályát, ahol egereket filmeztek

Újra megnyitották a Nagyenyedi Tüdőbeteg-gondozónak azt az osztályát, amelyet két héttel ezelőtt zártak be, miután a betegek jelezték, hogy ott egerek és bogarak vannak. A páciensek is visszakerültek, miután megtörtént a rovar- és rágcsálóirtás.

A Fehér Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) mai közleménye szerint a szeptember 21-én bezárt kórházi osztályt ennek a hétnek az elején nyitották újra, és már a betegeket is visszahozták, miután lezárult a rovar- és rágcsálóirtás.

„A közegészségügyi ellenőröket arról tájékoztatták, hogy megkezdődött az erkélyajtókra felszerelhető fémhálók beszerzése. A DSP ajánlása szerint a nagyenyedi tüdőkórház felújítása és javítása a lehető legrövidebb időn belül elkezdődik” – áll a közleményben.

A kórházi osztályt azt követően zárták be, hogy fülbemászókat és egereket filmeztek a nagyenyedi tüdőbeteg-gondozó betegszobáiban. A felvételeket egy beteg készítette és tette közzé a közösségi médiában A betegeket más osztályokra vitték, később azonban ott is találtak egereket és bogarakat. (4) (Képünk illusztráció)


Mit tartalmaz az USR programja?

Ismertette ma a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikai programjának első változatát az alakulat elnöke. Nicuşor Dan szerint programjuk egyrészt a korrupció elleni harcra és a közigazgatási rendszer reformjára, másrészt a fenntartható gazdasági fejlődésre épül. A dokumentumot közvitára bocsátják, és várhatóan módosítanak még rajta - mondta.

Az alakulat öt fejezetben taglalja programját, amely megtalálható az USR honlapján.

A korrupció elleni harc kapcsán Nicuşor Dan úgy fogalmazott, az USR jól működő és előrelátható igazságszolgáltatási rendszert javasol. Ezt - többek között - a bírósági ítéletek nyilvánossá, bárki számára hozzáférhetővé tételével tartják megvalósíthatónak.

Az elnök hozzátette, az USR módosítaná a közbeszerzéseket ellenőrző rendszert, javasolni fogják például egy feketelista összeállítását azokról a cégekről, amelyek nem teljesítették vállalásaikat.

A választási rendszer megreformálása is szerepel az USR programjában. (4)


Cioloş: tanárnak lenni nemcsak szakma, hanem hivatás is

Tanárnak lenni nagy felelősséget jelent, ami hálát és tiszteletet érdemel - írja Dacian Cioloş kormányfő az oktatás világnapja alkalmából a pedagógusoknak szánt üzenetében.

A miniszterelnök Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: tanárnak lenni nemcsak szakma, hanem hivatás is, ami nagy felelősséggel jár a gyerekekkel, fiatalokkal szemben. Véleménye szerint társadalmunkban továbbra is alapvető szerepet kell kapnia az oktatásnak.

Cioloş szerint mindenki életében volt legalább egy tanár, aki inspirálta, bátorította, meghatározta személyisége fejlődését. 'Lehetett az a tanító, a középiskolai, líceumi vagy egyetemi tanár - biztos találkoztunk ezzel az elhivatott oktatóval. Ma itt az alkalom, hogy hálával gondoljunk rájuk, és megköszönjük azt a szerepet, amelyet személyi és szakmai fejlődésünkben játszottak. (...) Isten éltesse, tanárnő! Isten éltesse, tanár úr!' - írja a kormányfő. (4)


A szociáldemokraták magabiztos választási győzelmét vetítik előre a közvélemény-kutatások

A Szociáldemokrata Párt (PSD) magabiztos győzelmét vetítik előre a fő riválisok által megrendelt közvélemény-kutatások, amelyek szerint a PSD legalább nyolc százalékpontos előnnyel nyerheti meg a decemberi parlamenti választásokat.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Băsescu: sértő pénzmosással vádolni egy mandátumát már befejezett elnököt

Traian Băsescu ma érkezett meg a legfelsőbb bíróságra, idézés nyomán, miután 2007-ben valaki feljelentette amiatt, hogy nem tartotta be ígéretét, és nem mondott le – a volt államfő azt mondta, „sértő pénzmosással vádolni egy mandátumát már befejezett elnököt”.

„Sok ügyiratot nyitottak. Ennél a Şerbesnél Niţu legfőbb ügyész kérte, hogy nyissák meg az ügyet, így megnyitották. A legfőbb ügyészség ismét lezárta, aztán Şerb úr megtámadta az ügyészek döntését. Még van a Mihăileanu-ügy, amit újranyitottak, holott ugyanez az intézmény már egyszer lezárta. Úgy vélem, Niţu úr visszaélést követett el, de ilyen az élet. Még van az, amelyikben Firea asszony is szerepel, de arról nem értesítettek, hogy még gyanúsított vagyok-e vagy sem. Van még egy ügy, amiben pénzmosással gyanúsítanak, ez a legmegalázóbb. Sértő pénzmosással vádolni egy mandátumát már befejezett elnököt. A lányom ügyéről amennyit én tudok, az a híres felbujtás abszolút sértő, és az ügyet vezető ügyész találta ki” – sorolta Traian Băsescu a legfelsőbb bíróságon.

A tárgyaláson mind az ügyész, mind Traian Băsescu ügyvédje azt kérte, az ügyet küldjék át az 5. kerületi bíróságnak, mert meglátásuk szerint az volna illetékes az ítélet meghozatalában. A bírók hamarosan eldöntik, továbbadják-e az ügyet vagy sem.

„Ez a romániai bíróságok passziója. Most el kell mennem az 5. kerületi bíróságra” – mondta a tárgyalást követően Traian Băsescu. (4)


A mélyben – bemutató a magyar színházban

A mai világ valóságos tükrének tartja Jurij Kordonszkij (képünkön) Makszim Gorkij A mélyben (Éjjeli menedékhely) című drámáját, amelyben a magány érzése minden szinten jelen van: kirajzolódik benne az egyén, egy társadalmi csoport, egy nemzet, egy ország magányossága, valamint az egyén állandó küzdelme azzal, hogy ő voltaképpen a társadalomnak is része.

Az oroszországi származású, Amerikában élő alkotó nem először nyúl az orosz író, drámaíró leghíresebb színművéhez, négy évvel ezelőtt a luxemburgi Théâtre d’Esch Színházban vitte színre. Ezúttal a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeivel dolgozott együtt, véleménye szerint emiatt is nagyon más lesz az előadás: itt ugyanis nem csupán egyénileg tehetséges színészekkel van alkalma együttműködni, hanem egy olyan csapattal, amelynek tagjai közösen alkotnak valami igazán nagyszerűt – nyilatkozta a mai sajtótájékoztatón. 

A bemutatót október 7-én, pénteken este 7 órától tartják a színpadon felépített stúdiótérben.

(Fotó: Biró István)


155 kilogramm vadkendert találtak

Több mint 155 kilogramm cannabist foglalt le a nagyváradi Szervezett Bűnözés Elleni Brigád. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) által irányított akció során két személynél végeztek házkutatást, akiket vadkender-termesztéssel és kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak - tájékoztatta ma az Agerpres hírügynökséget a Román Rendőrség.

A közlemény szerint kedden tetten értek a rendőrök Nagyváradon egy 26 éves férfit, amint 100 gramm cannabist kínált 3 ezer lejért.

A férfi otthonában, Tenkén (Tinca) végzett házkutatás során melegházat találtak, amelyben 162 tő vadkender nőtt, ami levágva 150 kilogrammot tesz ki.

Ugyanazon településen 5,2 kg cannabismagot találtak egy csarnokban, amelyet ugyanazon személy használt.

A vizsgálatok arra utalnak, hogy a növény termesztésében és begyűjtésében a férfit egy 28 éves falubelije segítette.

Mindkettőjüket 24 órára őrizetbe vették, törvénytelen vadkender-termesztés és kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt. (4)


Leesett az első hó a Borgói-hágón és a Radnai-havasokban is, a hőmérséklet fagypont alatti

Leesett az első hó ma a Beszterce-Naszód és Suceava megye közötti Borgói-hágón, az országos útkezelő társaság több egysége is kiszállt a helyszínre, hogy segítsen megtisztítani az utakat. A hőmérséklet nem éri el a fagypontot.

A Beszterce-Naszód megyei útkezelő vezetője, Alexandru Slavita azt mondta, a havazás a Beszterce-Naszód és Máramaros megye közötti átjárást biztosító 17D jelzésű országutat is érintette, itt azonban nem volt szükség hókotró bevetésére.
„Két járművet küldtek ki a Borgói-hágóra, ahol sűrű hóesés van, már lerakódott egy hóréteg is, a hőmérséklet pedig nem éri el a 0 fokot. A megyében nem jeleztek gondokat a forgalomban” – mondta Alexandru Slavita.

A Radnai-havasokban a hőmérséklet fagypont alatt alakul. A környéken az idei őszön ez a mostani az első havazás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán reggel fél 9 és 12 között másodfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki havazásra és hófúvásra.

„Az 1000 méternél magasabban fekvő vidékeken 50-70 kilométer/órásra erősödik a szél, közben havazni is fog, ami miatt a látási viszonyok jelentősen romlanak” – figyelmeztetnek a meteorológusok. (4)


Tizenöt centiméteres a hóréteg a Bâlea-tónál, és továbbra is havazik

Tizenöt centiméteresre nőtt szerdára a hóréteg vastagsága a Szeben megyei Bâlea-tónál, a környéken a továbbiakban is havazások és fagypont alatti hőmérsékletek várhatók.

A Dél-Erdélyi Meteorológiai Központ szolgálatos meteorológusa, Eugen Mitea szerda reggel a MEDIAFAX-nak azt mondta, a hóréteg Bâlea-tó környékén mért vastagsága már 15 centiméter, és továbbra is havazik.

„Havazik a Bâlea-tónál, de nagyon valószínű, hogy a következő napokban a havazás eléri Szebenjuharost (Păltiniş ) és az alacsonyabban fekvő vidékeket is. Bâleánál 15 centiméteres a hó. Még ma (szerdán – szerk. megj.) is havazni fog a hegyekben, éjszakára azonban az alacsonyabban fekvő területeken is csillapodik az esőzés. A levegő azonban nagyon hideg marad, a hőmérséklet alacsony lesz” – mondta Eugen Mitea.

Tájékoztatása szerint reggel 9-kor Nagyszebenben, a reptér melletti mérőállomáson 6 Celsius-fokot regisztráltak, a Bâlea-tónál pedig -4 fok volt, és folyamatosan hullt a hó.

Mitea hozzátette: a következő időszakban enyhülés várható, de az éjszakák hidegek maradnak.

A szakember szerint Nagyszebenben éjjel -1 fok várható, Szebenjuharoson -5, a Bâlea-tónál pedig mindössze –8.  (4)


FEJLEMÉNY - Ambros Martín: vágytam arra, hogy szövetségi kapitány is legyek

- Nagyon boldog vagyok Győrben, mindenem megvan ott, de néhány éve egyik fő szakmai vágyam, hogy szövetségi kapitányként is kipróbáljam magam - jelentette ki Bukarestben Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, aki mától a román női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is.

A Román Kézilabda Szövetség bukaresti székhelyén mai sajtótájékoztatón mutatták be az új román szövetségi kapitányt, és ebből az alkalomból a felek aláírták a szerződést.

Alexandru Dedu, a szövetség elnöke megköszönte a magyar klubnak, hogy megértette az edző óhaját, és nem akadályozta meg romániai munkavállalását. Közölte: a spanyol szakember fő feladata, hogy ütőképes román válogatottat kovácsoljon össze a 2020-as tokiói olimpiára.

Ambros Martín kifejtette: pár éve vágyik arra, hogy egy válogatottal kijusson az olimpiára, ahol játékosként nem adatott meg neki a részvétel. Úgy vélte, a román válogatottal jó esélye van, hogy teljesítse álmát.

Kérdésre válaszolva elmondta: szereti a Győr szurkolóit és a magyar drukkereket, ezért nem örülne, ha megharagudnának rá. Hangsúlyozta: az újabb feladata nem valaki ellen irányul, pusztán ki akarta próbálni ezt az újabb szakmai kihívást. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1342
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap