label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: az oktatási rendszer hazudik a diákoknak és a szülőknek

A tanügyi rendszer „azt hazudja a diákoknak és a szülőknek, hogy a megfelelő oktatást biztosítja” – vallja Klaus Johannis államfő, aki szerint a beruházóknak szakemberekre van szükségük, miközben Románia tele van elméleti gimnáziumokkal, de nincs egyetlen iskola sem, ami szakmára készítene fel.

Az államelnök erről ma Temesváron beszélt, mondván, Románia oktatási rendszere nem képes felkészíteni a diákokat az életre.

„Az írni-olvasni tudók aránya még azt a szintet sem üti, ami évekkel ezelőtt volt. Hogyan tudjuk megmagyarázni magunknak azt a tényt, hogy valamennyi befektető szakembereket keres, nálunk meg tele van az ország elméleti gimnáziumokkal, de egyetlen iskola sincs, ami szakmára készítene fel. Az eredmény pedig nemzeti tragédia, mindenkit elviszünk az érettségig, hazudunk nekik. Tehát a jelenlegi tanügyi rendszer azt hazudja a diákoknak és a szülőknek, hogy a megfelelő oktatást biztosítja. Nem biztosítja, mivel nem alkalmazkodik a munkaerőpiachoz. S akkor mindenki eljut az érettségiig, azt hiszi, hogy minden oké, de nem az” – fogalmazott Klaus Johannis, aki szerint a szülőknek arra kellene nevelniük gyermekeiket, hogy „tiszteletre méltó jó mesterembernek lenni”.

„A szülők azt mondják nekik, hogy kell az oklevél. De az élet nem oklevélre épül, hanem készségekre, szakmai képzettségre. Emelnünk kell az egyetemi oktatás minőségét, a fiataloknak azt kell mondanunk, hogy amikor kiválasztják, hol kívánnak továbbtanulni, vegyék figyelembe a munkaerőpiac igényeit, valamint azt, hogy milyen képességeik, tehetségeik vannak. És akkor a dolgok jó irányt vesznek” – vallja Klaus Johannis. (4)


Cioloş: köz- és magánpartnerség keretében építünk majd kórházakat

Dacian Cioloş miniszterelnök bejelentette: a köz- és magánpartnerség (PPP-partnerség) lehetőségeit használják majd fel kórházépítésre, tehát nincs szó az egészségügyi rendszer privatizálásáról, csak arról, hogy a beruházások „ne a miniszter tollán álljanak vagy bukjanak, ha az szubjektíven ír alá”.

Dacian Cioloş ma Kolozsváron, a Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem évnyitóján azt mondta, Romániában az egészségügyi infrastruktúrával komoly gondok vannak, amelyekkel egyenesen szembe kell nézni.

„Olyan problémák vannak az egészségügyi rendszerben, amelyeket szemtől szembe kell kezelnünk. A kórházi fertőzéseken, a szabályzatokon, a kórházi praktikákon és eljárásokon túl van egy rendszerbeli, infrastrukturális problémánk is. Bizonyos kórházakat korszerűsíteni kell, némelyiket egyenesen újjáépíteni, amire évtizedek óta nem volt példa Romániában. Megpróbáltunk toldozni-foldozni korlátozott forrásaink segítségével, de stratégia nélkül. Célunk, hogy előálljunk egy, a beruházások odaítéléséről, kritériumokról szóló stratégiával, az ezeket tartalmazó többéves tervvel. Szándékunk szerint első alkalommal használjuk majd fel a köz- és magánpartnerség (PPP-partnerség) nyújtotta lehetőségeket, hogy új beruházásokat vihessünk véghez a kórházakban” – fogalmazott Cioloş. (4)


Németek és amerikaiak is részt vesznek a NATO romániai nemzetközi dandárjában

Németország és az Egyesült Államok is küld katonákat a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárjába - jelentette be ma Mihnea Motoc román védelmi miniszter.

Az Agerpres hírügynökség által idézett tárcavezető szerint Németország vezérkari tisztekkel vesz majd részt abban a többnemzetiségű NATO-dandárban, amelynek a felállításáról júliusban, varsói csúcsértekezletén döntött az észak-atlanti szövetség. A tárcavezető megerősítette, hogy Bulgária 400 katonával vesz részt a romániai dandárban, Lengyelország egy századot küld, cserében pedig Románia is hozzájárul egy századdal a lengyelországi NATO-dandár felállításához.

Motoc szerint a romániai dandár együttműködik majd az amerikai hadsereg egyik alegységével is, de ennek módját még nem véglegesítették.

A cursdeguvernare.ro elemző portálnak adott interjújában a román védelmi miniszter részletesebben is kifejtette: a romániai szárazföldi NATO-dandár nem állandó, hanem "rendszeres, kvázi-állandó, erőteljes" amerikai részvételre számíthat.

Motoc szerint az Egyesült Államok stratégiai döntést hozott arról, hogy egy újabb zászlóaljjal járul hozzá az európai biztonság erősítéséhez, és ennek egyik alegysége - várhatóan egy gépesített zászlóalj - jövő évtől kezdődően részt vesz majd a romániai NATO-dandár védelmi és elrettentő jellegének kialakításában. A román védelmi miniszter tájékoztatása szerint az amerikai kongresszus költségvetési döntésére várnak.

A Digi24 hírtelevízió úgy értesült: a bukaresti kormány Olaszországot, Törökországot és Nagy Britanniát próbálja még rávenni arra, hogy katonákat küldjön a romániai NATO-dandárba. (4)


Borboly: Romániának is előnye származik a magyarországi népszavazásból

Romániának és a többi kelet-közép-európai országnak is csak előnye származik a magyarországi népszavazásból - állította a kvótareferendum eredményét értékelő mai közleményében Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Az RMDSZ elnökségi tagja szerint a magyar kormány egyértelmű megerősítést kapott arra, hogy folytassa a betelepítési kvóta ügyében követett politikáját, és kifejezte meggyőződését, hogy olyan jogalkotási lépésekre kerül sor a magyar Országgyűlésben, amelyek mintaként szolgálhatnak más országokban, így akár Romániában is.

A népakarat minden megnyilvánulásának következménye van, különösen ha egyértelmű az eredmény. Most egyértelmű eredmény született, a magyar állampolgárok elutasították a betelepítési kvóták terén követett európai uniós politikát - állapította meg a politikus, köszönetet mondva azon Hargita megyei kettős állampolgároknak, akik leadták voksukat.

Borboly szerint a migráció okozta európai problémák orvoslásához vezető út egy fontos állomása a október 2-i népszavazás. A szavazóurnához járulók nagy többsége támogatta Magyarország kormányát, így az megkapta a politikai felhatalmazást, hogy érdemben cselekedjen a Magyarországot érintő brüsszeli elképzelés, a kötelező betelepítési kvóta ügyében  - hangoztatta az RMDSZ politikusa.

Az RMDSZ a kvótareferendumon való részvételre bíztatta a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarokat. (4)


Kvótareferendum - 98,32 százalék szavazott nemmel

A kvótareferendumon 43,35 százalékos részvétel mellett az érvényesen voksolók 98,32 százaléka szavazott nemmel a magyarországi Nemzeti Választási Iroda (NVI) által nyilvánosságra hozott csaknem végleges adatai szerint.

Az NVI 99,98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint 3 307 109-en (az összes választópolgár 40,03 százaléka) érvényesen szavazott, 223 193-an érvénytelenül.

Az érvényes szavazatok közül az igenek száma 55 584 (1,68 százalék), a nemek száma 3 251 525 (98,32 százalék) volt.

A legaktívabb megye Vas volt, ahol a választópolgárok 49,35 százaléka voksolt. A legkevésbé aktív Budapest volt, ahol 34,74 százalék szavazott, majd Baranya megye, ahol a jogosultak 38,37 százaléka járult az urnák elé.

A végleges eredményre még napokig várni kell, mert azt csak a külképviseleteken, illetve az összes levélben leadott szavazat megszámlálása után állapítják meg.

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" (4)


Buk-rakétakilövő formájú gyerekágyat árul egy orosz cég

Éles bírálatok célpontjává vált egy, Buk-rakétakilövő formájú gyerekágyat is áruló szentpétervári gyerekbútor-forgalmazó azok után, hogy egy nemzetközi vizsgálat múlt héten megállapította, Oroszországból származó Buk-rakétával lőtték le 2014-ben az MH17-es járatszámú maláj utasszállító repülőgépet Kelet-Ukrajna felett - jelentette a The Guardian brit lap.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Új tanév – új(ra) A kártya

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) immár harmadik éve bocsát ki diákkártyát a Kolozsváron tanuló egyetemistáknak - olvasható az Erdély fővárosában tanuló magyar egyetemi hallgatók érdekképviseleti szervezete által ma küldött sajtóközleményben.

A 2016/17-es tanévre érvényes a kártya nyomtatása 2016. október 3-án elkezdődött, és az eddigi évekhez hasonlóan újra ingyenes. Ráadásul a diákszövetség az arculatot is frissítette, így egy más szín- és formavilágú, fiatalos diákigazolvánnyal büszkélkedhetnek a fiatalok, valamint Valter, az A kártya kabalája is új ruhába öltözött.

A kártyákat minden hétköznap 09:00 – 17:00  óra között lehet kiváltani a KMDSZ Irodában (Avram Iancu/Petőfi Sándor u. 21. szám). (4)


Az első nyolc hónapban 8,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Az első nyolc hónapban 8,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Johannis: most van a megfelelő időszak az iskolaigazgatói versenyvizsgákra

Ma Klaus Johannis államfő Temesváron azt mondta, jó ötletnek tartja, hogy ezen az őszön kerüljön sor az iskolaigazgatói állások betöltését célzó versenyvizsgákra, azok pedig, akik a nyár mellett kardoskodnak, „kampánypolitizálásról” tesznek tanúbizonyságot.

Részletek a Bonifácz rovatban. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 659
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap