label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Tőkés: petíciók az erdélyi és felvidéki "jogsértések" ügyében

Az erdélyi, illetve a felvidéki magyarságot érő "jogsértések" miatt három ügyben négy petíció fekszik az Európai Parlament petíciós bizottságának asztalán - jelentette be Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egyik a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaadásának érdekében született, a másik a szlovák állampolgárságuktól önkényesen megfosztottak ügye. Két petíció is született a Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezésének ügyében - sorolta a politikus.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy ugyan Romániával és Szlovákiával javulnak a kapcsolatok, de mindkét országban folytatódik a magyarellenes politika. (4)


Johannis az RMDSZ plakátjairól: elég provinciális üzenet

"Elég provinciálisnak” minősítette Klaus Johannis államfő az RMDSZ választási szlogenjeit, például azt, amely így szól: „Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől”. Az elnök azt mondja, nem szeretne többé az „autonóm régiók” elképzelésével találkozni.

„Elég provinciális üzenet” – felelte Klaus Johannis arra a kérdésre, mit gondol az RMDSZ Kolozsváron és Nagyváradon elhelyezett választási plakátjairól, amelyeken az állt: „Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől”, illetve „Megmentjük Váradot Bukaresttől”.

Arra a kérdésre, miért tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy az országprojektben nem vetődik fel Románia föderalizációjának ötlete, Johannis azt mondta, az volt a szándéka, hogy tisztázzon bizonyos „elképzeléseket”.

„Fontosnak tartom, mert néha-néha felbukkannak úgynevezett elképzelések, amelyeket nem föderalizálásnak, hanem mondjuk autonóm régióknak vagy egyebeknek neveznek, és én még egyszer tisztázni szerettem volna, hogy nem ilyen elképzeléseket akarunk és nem ilyen elképzeléseket akarok én sem” – magyarázta el az államfő.

Az RMDSZ kolozsvári szervezete szerint a „Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől, a mi adóink Erdélyt gazdagítsák, nem pedig Bukarestet!” feliratú pannó nem szegregációpárti, hanem az adóügyi decentralizációra vonatkozik, amely mind a magyaroknak, mind a románoknak hasznos lenne. (4)


Meghalt Angelusz Iván filmproducer

Negyvenkilenc éves korában tragikus hirtelenséggel pénteken elhunyt Angelusz Iván filmproducer – közölte a család az MTI-vel.

Angelusz Iván az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1991-ben, emellett az ELTE Afrikanisztika Programjában folytatott antropológiai tanulmányokat. Az egyetem elvégzése után jogászként, majd portfólió-kezelési szakemberként dolgozott.

2002-ben Simó Sándor halála után az úgynevezett Simó-osztállyal – Barsi Béla, Erdélyi Dániel, Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Lemhényi Réka, Miklauzic Bence, Pálfi György, Török Ferenc – és Reich Péterrel közösen megalapította a Katapult Film Kft.-t, amely a Madzag Filmműhely gyártócégeként vált ismertté.

Angelusz Iván producerként olyan filmek megszületésében vállalt szerepet, mint a Montecarlo! (2003), a Csoda Krakkóban (2004), a Fehér tenyér (2005), az Overnight (2007), az Intim fejlövés (2009), a Bibliotheque Pascal (2010), Apacsok (2011), Regina (2013), Parkoló (2015). (2)


Drámaíró pályázatot hirdet a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

Drámaíró pályázatot hirdet a debreceni Csokonai Nemzeti Színház a városi önkormányzattal és a Tiszántúli Református Egyházkerülettel közösen a reformáció 500. évfordulójának méltó megünneplésére – mondta el a teátrum igazgatója egy csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón.

Ráckevei Anna közlése szerint az Akikre nem volt méltó e világ címmel meghirdetett nyílt pályázat témája olyan történelmi esemény vagy személyiség lehet, aki a reformáció 500 éves történetében Debrecenhez köthető vagy az 1674-ben gályarabbá lett prédikátorok híres történetéhez hasonlóan a hit megtartó erejéről mutat példát. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


Átadták a Károli Gáspár-díjakat

Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Ősz Sándor Elődöt, az Erdélyi Református Egyházkerület Központi Gyűjtőlevéltárának munkatársát (fotó) és Gáborjáni Szabó Botondot, a debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának gyűjteményi igazgatóját a reformáció emléknapja alkalmából. A díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át pénteken Budapesten.

Ősz Sándor Előd levéltáros egyik legfontosabb munkája az erdélyi református Kálvin-bibliográfia összeállítása. Egyháztörténészként főbb kutatási területei a gyülekezettörténet, az iskolatörténet és a felekezetek közötti kapcsolatok. Számos szakkönyv, tanulmány szerzője, szerkesztője – hangzott el. (2)

(Fotó: MTI)


CFR 1907: visszatérés a győztes sínpárra

Elkezdődött a labdarúgó Orange I. liga visszavágója, a 14. forduló nyitányán a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Chiajnai Concordia otthonába látogatott.

A találkozó 2–1-es vasutassikert hozott, s ezzel feledtették a Konstancai Viitorul elleni kisiklást. Az összecsapáson először a házigazdák találtak be, a CFR-t is megjárt Neluţ Roşu büntetőt értékesített a 34. percben. A CFR házi gólkirálya, Cristi Bud négy perc múlva egyenlített, majd a 71. percben a francia Billel Omrani is betalált – akárcsak három nappal korábban a Râmnicu Vâlcea elleni kupamérkőzésen, most is a francia csatár döntötte el a találkozót. (7)


Csak a nyugdíjak egy részét kézbesítik

Ma is folytatódott a tegnap elkezdődött spontán postássztrájk. A postai dolgozók a rossz munkakörülmények miatt elégedetlenek, illetve azt is kifogásolják, hogy az intézmény vezetősége nem akarja elfogadni a 200 lejes fizetésemelést.

A Kolozs megyei postások is folytatják a tegnap elkezdett munkabeszüntetést, mind a városokban, mind a falvakban.

Sinka Károly megyei postai szakszervezeti elnök ma azt mondta, a sztrájk mindaddig nem áll le, amíg nem sikerül elérni a Román Posta vezetőségétől kért nettó 200 lejes béremelést.

„A Kolozs megyei postaszolgálat munkája pénteken is áll. Nem dolgoznak a városi és megyeszékhelyi postahivatalokban, de vidéken sem. Erdély 8 megyéje érintett, mert a Kolozs megyei regionális tranzitközpont sem dolgozik, úgyhogy nem lehet csomagokat és leveleket küldeni. Úgy döntöttünk, a nyugdíjakat mégis kézbesítjük a megyében postásaink által, mert nem akarjuk, hogy a Román Posta inkompetens vezetősége miatt a nyugdíjasok szenvedjenek” – fogalmazott Sinka.

Fehér megye: a szakszervezeti vezetők győzték meg a sofőröket, hogy vigyék ki a nyugdíjakat

A Fehér megyei postások 90 százaléka nem dolgozik pénteken sem, ám a nyugdíjak itt is eljutnak a jogosultakhoz. (4)


Csaknem 21 százalékkal kisebb a fizetésképtelen cégek száma, mint tavaly

20,96 százalékkal, 5987-re csökkent a fizetésképtelen cégek száma az év első kilenc hónapjában. A legnagyobb csökkenést Máramaros megyében mérték (-63,48 százalék), a legnagyobb növekedést pedig Vâlceában (15,66 százalék) – közölte az országos cégjegyzék (ONRC).

A legtöbb, 1205 újonnan fizetésképtelenné nyilvánított cég Bukarestben van, 11,14 százalékos csökkenés mellett, ugyanakkor 422-t regisztráltak Biharban (5,76 százalékos növekedés), illetve 354-et Iaşi megyében (11,32 százalékos növekedés).

A skála túlsó végében Călăraşi megye áll, ahol mindössze 28 vállalkozást nyilvánítottak fizetésképtelenné az első kilenc hónapban (-49,09 százalék), Hargita 40 céggel (-31,03 százalék), illetve Beszterce-Naszód, 41 céggel (-41,43 százalék).

Szektorokra bontva jelentős csökkenés volt észlelhető az elektromos és hőenergia-termelésben (-53,85 százalék), az oktatásban (-30,43 százalék), illetve a pénzügyi és biztosítási közvetítés terén (28,26 százalék).

A kitermelőiparban azonban 3,23, míg a mezőgazdaságban 2,87 százalékkal több cég fizetésképtelen most, mint az elmúlt év végén. (4)


Cioloș a Taromról: akár állami marad, akár nem, a menedzsmentet javítani kell

Dacian Cioloș kormányfő mondta, a jelenlegi kormány nem privatizálja a Tarom légitársaságot, de függetlenül attól, hogy állami vállalat marad-e vagy sem, a menedzsmentet javítani kell, mert még mindig adósságot termel, bár már kevesebbet, mint tavaly.

„A miniszter is közvetlenül figyeli, ami ott történik, egyrészt azért, hogy biztosítson bennünket arról, hogy az ellenőrzéseket véresen komolyan veszik, és ha kétely merül fel, inkább késleltetik vagy felfüggesztik a járatokat, mintsem hogy rizikót vállaljunk, úgy tudom, gondok vannak a karbantartással. Egészében véve a Taromnál átszervezésre van szükség. A menedzsmentet meg kellett változtatni, új átszervezési projektre van szükség” – mondta el Dacian Cioloș a Realitatea Tv-n.

A miniszterelnök hozzátette: a Taromnál sürgősen növelni kell a teljesítményt, függetlenül attól, hogy az állam privatizálja-e a vállalatot vagy sem.

„Nem ez a kormány fogja eldönteni, hogy privatizálja-e vagy sem, ez nyilvánvalóan a következő kormány döntése lesz majd, de függetlenül attól, hogy állami vállalat marad-e vagy privatizálják, a menedzsmentet javítani kell. A privatizálásról szóló döntés nemcsak attól függ majd, hogy hogyan teljesít a vállalat, hanem a vezetőség stratégiájától is, attól, hogy a vállalatnak a jövőben meglesz-e a képessége, hogy ellenálljon a konkurencia nyomásának” – tette hozzá a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: a mostani kormány mindent megtesz, hogy javítsa a vállalat menedzsmentjét, és növelje a teljesítményt.

„Ez a vállalat még mindig adósságot termel, bár már kevesebbet, mint tavaly, de még mindig adósságot termel, és egyértelműen javítania kell a menedzsmentjén” – szögezte le a kormányfő. (4)


Újabb 149 kanyarós megbetegedés, már hatan meghaltak

Az egészségügyi minisztérium bejelentette: az év elejétől október 28-áig 935 kanyarós megbetegedést igazoltak, ami 149-cel több, mint a szeptemberben regisztrált szám. Az is beigazolódott, hogy már hat haláleset köthető a járványos betegséghez.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 843
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap