label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kövér László az RMDSZ és az MPP jelöltlistáinak a támogatására kéri a Székely Nemzeti Tanácsot

Levélben kérte Kövér László magyar házelnök a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), hogy mozgósítsa a decemberi parlamenti választásokon való részvételre Székelyföld népét, és biztassa arra, hogy szavazzon az RMDSZ és az MPP együttműködésén alapuló magyar képviseletre.

A magyar Országgyűlés elnökének levelét az SZNT éves küldöttgyűlésén olvasták fel szerda délután Marosvásárhelyen. Kövér László arra kérte az SZNT-t, hogy emelkedjen felül a korábbi vélt vagy valós sérelmein, és előlegezzen bizalmat a román törvényhozásba küldendő magyar képviselőknek. Az MPP tiszteletbeli elnöki tisztségét is betöltő Kövér László az RMDSZ jelöltlistáin szereplő két MPP-s jelöltet név szerint is megemlítette. Mint mondta, Biró Zsolt és Kulcsár Terza József személyében először nyerhetnek román parlamenti mandátumot az SZNT küldöttei. (4)


Az Egyesült Államok bátorítja a hazai korrupció visszaszorítását

Erősíteni fogja az Egyesült Államok és Románia kapcsolatát az, ha a választások után alakuló kormány összetétele a feddhetetlenség és hozzáértés elvét tükrözi - mutatott rá Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a News.ro hírügynökségnek adott, ma publikált interjújában.

A diplomata teljes támogatásáról biztosította Klaus Johannis azon állásfoglalását, miszerint "Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus".

Klemm megszólalása másfél hónappal a parlamenti választások előtt - miképpen Johannis bejelentése is - elsősorban a választási győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának szól, őt ugyanis áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Nagykövete révén az Egyesült Államok valójában megüzente Bukarestnek, hogy nem látná szívesen a kormányfői tisztségben Dragneát, vagy akár a korrupciógyanúval vádlottak padjára ültetett Victor Ponta volt kormányfőt. Az amerikai nagykövet arra bíztatta a parlamenti képviseletük megválasztására készülő román állampolgárokat, hogy feddhetetlen és hozzáértő jelöltekre voksoljanak.

Klemm elismerő szavakkal illette Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét, aki szerinte "csodálatraméltó" munkát végzett. Úgy vélte: mivel Kövesi nagyon befolyásos embereket küldött börtönbe, "nem csoda", hogy sok ellenséget szerzett.

Románia egyebek mellett azzal járult hozzá az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnersége javításához, hogy megerősítette demokratikus intézményeit, az igazságszolgáltatási szerveket, mint például a DNA, és így a korrupció elleni harc "valóságos regionális modelljévé vált" - hangoztatta az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. (4)


Elbukta a normakontrollt a doktorátusokról szóló törvény

Alkotmányellenesnek minősítette és visszaküldte a parlamentnek a doktorátusokról szóló - a plágiummal szerzett doktori címek visszavonását is szabályozó - törvényt az alkotmánybíróság szerdán.

A szenátus két hete elutasította az államfő által megfontolásra visszaküldött törvény felülvizsgálatát, a kihirdetésre váró jogszabály ellen azonban mind az államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL), mind a szakértői kormány alkotmányossági kifogást emelt.

A szenátus a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalta a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását, az alkotmánybíróság szerint azonban sérti a kétkamarás törvényhozás elvét az, hogy a szenátusban hozott lényegi változásokról a képviselőház tagjai nem szavazhattak. (4)


Újabb lemondások a kormányban: két további államtitkár indul a parlamenti választásokon

Ciprian Necula, a munkaügyi minisztérium államtitkára (képünkön) ma bejelentette, kilép a kormányból, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben versenybe szállhasson a december 11-ei parlamenti választásokon.

Kiszivárgott információk szerint ugyanakkor Ionuţ Moşteanu közlekedési államtitkár a Mentsétek meg Romániát (USR) listáin indulna.

„Igen, indulok! Egy évvel ezelőtt nem hittem volna, hogy ezt fogom mondani. Másfél évig voltam államtitkár az európai uniós alapokért felelős minisztériumban, Victor Ponta nevezett ki” – írta Facebook-bejegyzésében Ciprian Necula munkaügyi államtitkár. Hozzátette: „természetesen” lemond a kormányban betöltött tisztségéről. (4)


Hét iraki, négy török és egy szír állampolgár próbált meg illegálisan bejutni Románia területére

Hét iraki, négy török és egy szír állampolgárt, köztük három gyereket, fogtak el kedd este, amikor Nagycsanádnál illegálisan próbálták átlépni a román–magyar határt.

A határrendészet tájékoztatása szerint a Temes megyei nagyszenmiklósi körzet határőrei kedd este az éjjellátóval vettek észre egy csoportot a nagycsanádi határátkelő közelében.

Őket a határrendészet székházába vitték kihallgatásra.

A csoport hét iraki, négy török és egy szír állampolgárból állt, kilenc, 26-50 év közötti felnőttről és három, 7-13 éves gyerekről van szó.

A migránsok elmondták, Nyugat-Európába szerettek volna eljutni.

A tizenkét személy ellen illegális határátlépési kísérlet miatt indul eljárás, és átadják őket a Temes megyei menekültügyi szolgálatnak. (4)


Először ítélték amerikai szerzőnek a Man Booker-díjat

Az amerikai Paul Beatty vehette át kedd este Londonban a Man Booker-díjat. Ő az első amerikai író, aki a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésében részesült.

Az 54 éves Beatty a The Sellout című regényéért kapta az 50 ezer font pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó kitüntetést, amelyet Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adott át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


Kisebb iskolatársa késelt meg egy 17 éves diákot

Kórházba került ma a Vâlcea-i General Magheru Gimnázium egyik 17 éves diákja, miután egy vita során megkéselte őt egy 16 éves iskolatársa. Az incidens az iskola területén történt.

A Vâlcea megyei rendőrség illetékesei elmondták, az incidens az órák előtt történt, egy spontán módon kirobbant konfliktus nyomán. A 16 éves diák egy bicskával szúrta le társát.

A konfliktus spontán módon robbant ki az iskolában. Az áldozat 17 éves, a támadó 16. A rendőrséget az 112-es sürgősségi hívószámon értesítették. A helyszínre kiszálló operatív csoport az ügyész irányítása alatt indított vizsgálatot, hogy pontos képet kapjanak a történtekről. Az áldozatot kórházba szállították” – részletezte Alina Teodorescu rendőrségi szóvivő.

Hozzátette: a támadót kihallgatják a rendőrök és az ügyészség illetékesei.

„A támadót azonosították, és rendőrségi felügyelet alatt van. Kihallgatásra fogják előállítani a rendőrség székházában” – fejtette ki a rendőrségi szóvivő.

A mentős orvosok tájékoztatása szerint az áldozat nagyon sok vért vesztett, a bicska pengéje ugyanis áthatolt a légcsövén.

A Râmnicu Vâlcea-i megyei kórházba szállították, ahol megműtötték. (4)


Elérte a 3,7 milliárd lejt a költségvetés hiánya az első kilenc hónapban

Elérte a 3,7 milliárd lejt a költségvetés hiánya az első kilenc hónapban, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékát jelenti. A bevételek 2 százalékkal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakában befolyt összegtől, a kiadások ellenben 4 százalékkal nőttek – közölte a pénzügyminisztérium.

Mint emlékeztetnek, az első nyolc hónap után még 3,1 milliárd lej volt a deficit.

A január–szeptember időszakban a büdzsé bevételei 165,8 milliárd lejre rúgtak – ez a GDP 21,9 százalékát jelenti.

Az Országos Adóhatóság (ANAF) bevételei 0,3 százalékkal meghaladták a költségvetésben rögzített becslést, s megközelítették a 150 milliárd lejt. A tavalyi év első kilenc hónapjában regisztrált összegnél ez 1,8 százalékkal, vagyis 2,61 milliárd lejjel nagyobb.

A társadalombiztosítási hozzájárulások 6,9 százalékkal voltak nagyobbak, mint az előző év azonos időszakában, pedig nőtt a magánnyugdíj-hozzájárulás értéke, és idéntől nem kell tb-t fizetni az állami katonai nyugdíjak után.

Helyi önkormányzati szinten eközben 16,1 bővülést jegyeztek, a tulajdon után fizetett adókból 7,3százalékkal, a különböző javak használata után pedig 4,7 százalékkal fizettek be többet.

A kiadások ugyan 4 százalékkal 169,5 milliárd lejre nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ellenben a GDP-hez viszonyítva ez az érték 0,6 százalékos csökkenést jelent az előző évi adathoz képest. (4)


Több ezer autóját hívja vissza a Toyota Belgiumban és Luxemburgban

Európa-szerte 1,47 millió, Belgiumban és Luxembourgban 37 ezer gépjárművét hívja vissza a Toyota a légzsákok esetleges hibája miatt - írta ma az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1134
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap