label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Részben alkotmányellenes a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvény

Ma az alkotmánybíróság részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította és feltételekhez kötötte a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvény egyes előírásainak alkalmazását.

A május közepén hatályba lépett törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanát, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha az ingatlan értéke ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit. Eddig a törleszteni képtelen hiteleseken - a fedezetül szolgáló ingatlan elárverezése után - adósságuk fennmaradó részét is behajthatta a bank.

Miután a törvényt hevesen ellenző bankoknak nem sikerült megakadályozniuk a törvény elfogadását, beperelték az annak alkalmazását kérő ügyfeleiket, ez pedig lehetővé tette számukra, hogy a jogszabály szinte minden cikkelye ellen alkotmányossági kifogást emeljenek.

A testülethez több mint hétszáz alkotmányossági kifogás érkezett a törvény ellen, ezek közül az első 25-öt vizsgálták meg ma.

Az alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy sérti az alaptörvényt az a kitétel, amely az "ingatlan értékvesztését" is a kockázatmegosztás indokai közé sorolja, ezért ezt a szövegrészt törölte. (4)


Vádalkut kötött a DIICOT-tal a BlackCube-ügyben érintett két izraeli állampolgár

Vádalkut kötött Weiner Ron és Geclowicz David, a BlackCube két alkalmazottja a Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyosztállyal (DIICOT), elismerik bűnösségüket, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélik őket – nyilatkozták a MEDIAFAX-nak igazságszolgáltatási források.

Mint részletezték, a két izraeli állampolgár elismerte tettét, és vádalkut kötött a DIICOT ügyészeivel, így három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélik őket. A megállapodást eljuttatták a bukaresti törvényszékre, amelynek döntenie kell, hogy elfogadja azt vagy sem.

Weiner Ron és Geclowicz David több hónapot töltött előzetes letartóztatásban bűnszervezet létrehozása, informatikai rendszerhez való illegális hozzáférés, informatikai adatok illegális továbbítása, az adatok meghamisítása, illetve informatikai programokkal és eszközökkel való illegális tevékenység miatt. Később szabadlábra helyezték őket, jelenleg hatósági felügyelet alatt állnak.

Az ügyben két további személy ellen is eljárás zajlik. Yossi Barkshtein szintén izraeli állampolgárról, akit a hatóságok nem találtak meg, és Daniel Dragomirról, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt alkalmazottjáról van szó. Utóbbi a SRI terrorizmuselhárító osztályának volt korábban a vezetője, jelenleg előzetes letartóztatásban van, miután azzal gyanúsítják, hogy ő teremtett kapcsolatot a BlackCube alkalmazottai és azok között, akik információkat akartak szerezni Laura Codruţa Kövesiről, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészéről. Daniel Dragomir ellen ugyanakkor a DNA vádat emelt korrupció miatt. (4)


FEJLEMÉNY - Gorghiu talán egészségesebb lett volna közölni az okokat

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy vélekedett, hogy „egészségesebb” lett volna, ha a kormány, mielőtt az alkotmánybírósághoz fordult volna a frankhitelek átváltását lehetővé tevő törvény miatt, világosan közölte volna ennek az okát.

Olyan körülmények között, hogy a jogszabály kezdeményezői között liberális honatyákat is találunk, az alakulat pedig mindvégig támogatta a jogszabály elfogadását, Gorghiu azt mondja, a sajtóból értesült a Cioloş-kabinet döntéséről, a téma nem került szóba a kormányfővel hétfő reggel folytatott egyeztetésen.

„Talán egészségesebb lett volna, ha mielőtt az alkotmánybírósághoz fordultak volna, nagyon világosan közölték volna ennek az okát” – hangsúlyozta a PNL elnöke.

Gorghiu egyébként úgy látja, hogy maga a tény, hogy a kormány a taláros testülethez fordult, megkönnyítheti a jogszabály későbbi útját, hiszen a bankok amúgy is megtámadták volna azt az alkotmánybíróságon. (4)


Az alkotmánybírósághoz fordul a kormány a frankhitelek átváltása miatt

Az alkotmánybírósághoz fordul a kormány a svájcifrank-hitelek átváltását lehetővé tevő törvény miatt – nyilatkozták a Mediafaxnak kormányzati források.

„A kormány támogatta a szociális jellegű támogató intézkedéseket, de a jogszabály az elfogadott verziója túllép ezen a kritériumon” – magyarázták az idézett források.

Egyhangúlag elfogadta múlt kedden a képviselőház a frankhitelek átváltásról szóló törvényt, összesen 248 honatya szavazott igennel. Egyetlen nemet vagy tartózkodást sem jegyeztek, miután eltörölték mind a 250 ezer svájci frankos küszöböt, mind pedig az 50 százalékos eladósodottsági szintet.

Hétfőn, a jogi és a költségvetési-pénzügyi bizottság együttes ülésén a képviselők eltörölték a szociáldemokraták (PSD) által a múlt héten bevezetett 250 ezer svájci frankos küszöböt.

A jogi és pénzügyi-költségvetési bizottság döntése értelmében az átváltást egy, a hitelszerződéshez csatolt kiegészítő dokumentum tenné lehetővé, és a szerződés megkötésekor érvényes árfolyamon számolnák újra a hitelt. A képviselők eltörölték azt a megfogalmazást, hogy „törvényszéki ítélet nyomán”.

A honatyák azonban azzal nem értettek egyet, hogy a törvény hatálya kevesebb legyen hatvan napnál, ahogyan azt a jogszabálytervezet eredetileg írta. (4)


Shakespeare társszerzőjeként ismerték el Christopher Marlowe-t

Az Oxford University Press brit kiadó Shakespeare társszerzőjeként ismerte el Christopher Marlowe-t a hamarosan megjelenő The New Oxford Shakespeare című gyűjteményben, amely Shakespeare összes ismert munkáját tartalmazza.

A brit kiadó szerint az első nagy angol drámaíróként ünnepelt Christopher Marlowe, Shakespeare kortársa és vetélytársa segédkezhetett a bárd három darabjának megírásában. Már a 18. században felmerült a gyanú, hogy Marlowe, akinek egyebek között a Doktor Faustus című dráma fűződik a nevéhez, közreműködött Shakespeare VI. Henrik királyának első, második és harmadik részében, valamint a bárd több másik darabjában is – emlékeztetett a BBC News. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.

 


Meghalt Bara Margit Kossuth-díjas színésznő

Életének 89. évében, hosszan tartó súlyos betegség után keddre virradó hajnalban elhunyt Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő, az 1950-1960-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga – erősítette meg a család a 24.hu értesülését az MTI-nek.

Bara Margit 1928-ban született Kolozsváron, ahol egy évet végzett el a Színművészeti Akadémián. 1945-55-ben a Kolozsvári Magyar Színházban játszott. 1955-ben települt át Magyarországra, 1957-ig a Petőfi Színház, majd a Nemzeti Színház művésznője lett. A színpadtól 1978-ban vonult végleg vissza.

Ismertebb filmjei közé tartozik a Szakadék, a Bakaruhában, a Szegény gazdagok, a Ház a sziklák alatt és a Csempészek. Művészetét 1967-ben Balázs Béla-díjjal, 2002-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 2011-ben, a 42. Magyar Filmszemlén életműdíjjal tüntették ki, 2012-ben Budapest díszpolgára címet adományozták neki. (2)


Kolozsvári autóbuszokon szerette volna a kétnyelvűséget reklámozni a Musai-Muszáj

Kolozsvári közösségi közlekedési eszközökben szeretett volna kampányt folytatni a többnyelvű helységnévtáblák ügyében a Musai-Muszáj akciócsoport, de a közlekedési vállalat egyelőre nem tette ezt lehetővé, sőt irodájában az ügyben eljáró civil aktivistát megfenyegették - tájékoztatta a sajtót a csoport.

A Musai-Muszáj akciócsoport tájékoztatási projektje - egy közösségi szavazás nyomán - a kolozsvári polgármesteri hivataltól nyert támogatást. Így a csoport a város pénzén kezdett bele a többnyelvű helységnévtábláknak - a kolozsvári polgármesteri hivatal által 15 éve elutasított - kihelyezését elősegítő tájékoztatási kampányba. Olyan háromdimenziós reklámot készített, amelyen egyik oldalról nézve egynyelvű, másik oldalról nézve pedig többnyelvű Kolozsvár-tábla látszik, a kép két oldalán pedig román és magyar nyelvű szöveg válaszol a többnyelvű táblákkal szemben leggyakrabban hangoztatott kifogásokra.

Amint a csoport illetékese elmondta, a kolozsvári polgármesteri hivatal - a belső szabályoknak megfelelően - láttamozta a reklámot, az önkormányzat alárendeltségében működő közlekedési vállalattal csupán a reklámszerződést kellett volna megkötni. A vállalat alkalmazottja azonban a szöveget meglátván elutasította ezt, és visszakérte a szerződés - általa még alá nem írt - változatát. Akkor kezdett tettlegességgel fenyegetni, amikor a civil aktivista elutasította a szerződés visszaadását. Ezt csak azután tette meg, hogy lefényképezte a szöveget.

Az akciócsoport reményét fejezte ki, hogy a plakátkampány végül pozitív elbírálásban részesül, az érintett közalkalmazottat pedig felelősségre vonják fenyegető magatartásáért. (4)


CFR: továbbjutás a Román Kupában

A címvédő Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata a II. ligás Râmnicu Vâlcea-i MSC otthonában vendégszerepelt, s 1–0-ra győzött a Román Kupában. A nyolcaddöntőbe jutást jelentő gólt az idény elején az utolsó pillanatban leszerződtetett francia Billel Omrani lőtte a 11. percben.

A végén izgalmassá vált mérkőzést a vasutasok kettős emberhátránnyal fejezték be, a 70. percben Cornel Ene, a 90-ben Omrani gyűjtötte be második sárga lapját a ploieşti-i Illyés Adrián játékvezetőtől. (7)


Eltörölték a rádió- és tévéilletéket

Elfogadta a képviselőház kedden több mint 100 illeték eltörlését, köztük a rádió- és televízióilletékét is. A törvényt Liviu Dragnea kezdeményezte. A szakbizottság a rádió- és tévéadó fenntartását javasolta, ám a plénum ezt elutasította.

A kérdésben a képviselőház döntéshozó fórum volt, így a törvényt továbbküldik az elnöknek kihirdetésre.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke plénum előtt bírálta azt, ahogyan a Román Televízió (TVR) és a közrádió az illetékek eltörléséhez viszonyult, és azt javasolta, hogy jövő évtől minden állampolgárra 21 lejt utaljon az állam a rádiónak és 34-et a tévének az állami költségvetésből.

„Ez a szörnyű parlament, amely megszavazta a TVR igazgatótanácsát, amely hatalmas összeget szavazott meg a TVR számára az állami költségvetésből, szerintük az borzalmas. Ezt a képzelőerőt, amelyet a közvélemény befolyásolására és egyebekre használnak, használhatták volna arra, hogy készítsenek egy átszervezési tervet a TVR-nek, és növeljék az állampolgárok érdeklődését a televízió iránt” – mondta el a tervezet parlamenti vitáján Liviu Dragnea.

Emlékeztette a közrádió és a köztévé vezetőségét: nem versenyvizsgával szerezték meg tisztségüket, majd kijelentette, ez a jövőben másképp lesz.

Dragnea ugyanakkor bírálta a TVR részéről érkező illetékemelési javaslatokat. (4)


Sürgősségi kormányrendelettel fejlesztené a kormány a falusi középosztályt

Sürgősségi rendelettervezetet bocsátott közvitára a kormány, amelynek célja, a falusi középosztály kifejlesztése. Az egyik újdonság, hogy a családi gazdaságokat ezentúl kizárólag az Országos Vidékfejlesztési Program szabályozná.

A tervezet szerint ugyanakkor a mikrohitelekről és garanciákról szóló szabályozások továbbra is fennmaradnának, ám a családi gazdaság meghatározása összhangba kerül a törvénykezéssel.

A jogszabálytervezet egyebek közt előírja, hogy könnyebben lehet majd telket vásárolni a gazdasági kiterjesztése céljából, egyszerűbb lesz a hozzáférés a mezőgazdasági termelést célzó támogatásokhoz, amelyeket a legsérülékenyebb jogosulti kategóriák már idén ősztől elkezdhetnek megpályázni, és 2017 tavaszán a pénzükhöz is hozzájuthatnak. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1131
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap