label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A google is 1956-ra emlékezik

Nem szokatlan, hogy a google keresője naponta más-más grafikával jelentkezik, az adott nap történéseinek, eseményeinek függvényében. Ezúttal a Google Magyarország (google.hu) az 1956-os eseményekre emlékezik. (6)


Tíz napig vígjáték - startolt Kolozsváron a Comedy Cluj

Filmek és színházi előadások is várják a nevetni vágyókat a Comedy Cluj fesztiválon, amely a nyolc fesztiváldíjat bezsebelt Hunt for the Wilder people új-zéladni film vetítésével rajtolt pénteken este.

– Nagyon merész filmeket válogattunk össze az idei alkalomra, és reméljük a közönség értékelni fogja, hogy az egész világ filmterméséből szemezgettünk, Észak-Koreától kezdve Ausztrálián át egészen Chiléig. Idén újdonság a színházi szekció, amelynek keretében öt premiert láthat a közönség – fogalmazott a nyitógálán Horațiu Dan fesztiváligazgató. (6)


Románia: majd’ mindenki egy kávét iszik naponta

Azaz pontosabban még ennél is kevesebbet, vagyis az összlakosság számát tekintve a napi átlagos kávéfogyasztás fejenként egy alatt marad. Ezzel együtt az egyik hazai kávéforgalmazó szerint a kávéfogyasztás megnőtt, bár még mindig messze alatta marad az észak-európai országok napi 4-5 kávéjánál fejenként. A kávéfogyasztás növekedéséhez az is hozzájárult, hogy egyre több helyen – irodaházakban, bevásárlóközpontokban, nagyáruházakban, buszállomásokon stb. – látni kávéautomatákat, a lakosság pedig a kávén túl kedveli a cukrot, tejet tartalmazó, különféle ízesítésű italokat is, amelyeket ezek az automaták kínálnak. (6)


FOTÓRIPORT - Horváth Anna kolozsvári polgár a sétatéri 1956-os ünnepségen

Ma délután a sétatéri 1956-os emlékműnél folytatódott a kolozsvári ünnepségsorozat. Az eseményen kolozsvári polgárként felszólalt Horváth Anna, aki két hónapra fizetés nélküli szabadsággal szakította meg alpolgármesteri tisztségének gyakorlását, minekutána attól a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) eltiltotta. Horváth Anna elmondta, mindenki, aki ma közéleti szerepet vállal a saját tehetetlenségével küszködő közigazgatásban, ahol a közérdek helyett a paranoia diktál, mindenki, aki az ellentmondásos törvények szövevényes hálójában utat keresve a túlzott bürokráciába ütközik, az kockáztatja, ha nem is éppen az életét, de minden bizonnyal a becsületét és emberi méltóságát. (6)

Fotóriportunk itt látható.


FOTÓRIPORT - Kiállítások Kolozsváron 1956-ról

1956 Erdélyben címmel nyílt kiállítás korabeli fotók, megfigyelési dokumentumok, jegyzőkönyvek bemutatásával Kolozsváron, az Erdélyi Református Múzeumban (Bocskai/Avram Iancu tér 14. szám). Ugyanott az emeleten a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak kiállítása a forradalom 12 dicsőséges napjára reagál, és a sortüzek áldozatainak állít emléket. Mindkét kiállítás november 6-ig, hétköznap 13–16, szombaton 10–12, vasárnap 12–14 óra között látogatható. (6)

Fotóriportunk itt látható.


FOTÓRIPORT - 1956-os ünneplés Kolozsváron, magyar népmese és Harry Potter

Manapság a magyar anyák gyermekeiknek már nem magyar népmeséket, hanem Harry Pottereket olvasnak – mutatott rá a kivándorlás egyik okára Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az 1956-os ünnepségen. A belvárosi unitárius templomban tartott ünnepi istentisztelet után a Protestáns Teológiai Intézet udvarán kezdődtek ma a kültéri események Kolozsváron: az intézet udvarán található 1956-os emlékműnél Kató Béla arról beszélt, hogy ezen az évfordulón tükröződik a magyarság szabadság iránti vágya. (6)

Fotóriportunk itt látható.


Ünnepség és ellentüntetés Budapesten

A budapesti Kossuth téren megzavarták Orbán Viktor ünnepi beszédét vasárnap, dulakodás is történt az ünneplők és ellentüntetők között. A Blaha Lujza téren a baloldal új rendszerváltást sürgetett. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt) (6)

Részletek a Kitekintő rovatban.


Az EU hétfő estig adott időt Belgiumnak

Hétfő estig adott határidőt az Európai Unió a belga szövetségi kormánynak a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadására, máskülönben lemondják a jövő hétre tervezett EU–Kanada csúcstalálkozót – közölték uniós források vasárnap.

A névtelenséget kérő tisztségviselők tájékoztatása szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő este tárgyalni fog Charles Michel belga kormányfővel, hogy a kanadai miniszterelnök időben eldönthesse, hogy Brüsszelbe utazik-e csütörtökön az aláírásra.

Amennyiben Michel nem tudja garantálni, hogy az egyezményt akadályozó Vallónia tartomány beleegyezését is meg fogja kapni, akkor határozatlan időre elhalasztják a találkozót – mondta az egyik illetékes, hozzátéve, hogy ugyanakkor sem az EU, sem pedig Kanada nem kívánja feladni a CETA-t. (13)


Osztrák kancellár: az Európai Unió mélyponton van

Az unió mélypontjának nevezte az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) körül kialakult helyzetet Christian Kern osztrák kancellár a Kronen Zeitung című lap vasárnapi számában megjelent interjújában.

Kern kijelentése szerint „nem mehet így tovább”, a kialakult helyzet azt mutatja, hogy azonnali uniós reformokra van szükség. Egyúttal nem vetette el annak lehetőségét, hogy a kitűzött időpontban, október 27-ig megszületik majd az egyezség.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a CETA egyezményről szóló tárgyalások során Ausztria sok változtatást ért el.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) ügyében időben lesz szó arról, hogy mit kell tartalmaznia az egyezménynek. Úgy vélte, amennyiben ez nem történik meg, felelősséggel vállalni kell, hogy a tárgyalások meghiúsultak.

A környezetvédők és a civil szervezetek tiltakozása ellenére az osztrák kormány kedden formálisan is szabad utat adott a CETA aláírásának – közölte a gazdasági miniszter szóvivője. Ausztria a befektetési feltételek pontosítására és átláthatóságára törekszik, valamint a többnyelvű befektetési bíróság létrehozását szorgalmazza.

Az osztrákok 71 százaléka ellenzi az egyezmény létrejöttét, 74 százalék szerint pedig a lakosság nem kap elegendő információt az esetleges megállapodás körülményeiről – derült ki egy friss felmérésből. (13)


Olasz miniszter: az EU válasszon Olaszország és Magyarország között

Európának választania kell, vagy elfogadja, hogy az augusztusi közép-olaszországi földrengés sújtotta és a migrációt kezelő Olaszországban az államadósság mértéke meghaladja az előírt szintet, vagy a „magyar utat” választja, amely falat emel a migránsokkal szemben – hangoztatta Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter a La Repubblica című lapnak adott, vasárnap megjelent interjúban.

Az olasz pénzügyi tárca vezetője az EU által fenntartásokkal fogadott jövő évi olasz költségvetési csomagról nyilatkozott. Megerősítette, hogy az olasz államadósság GDP-arányos mértéke 2017-ben a kitűzött két százalék helyett 2,3 százalékra emelkedik.

Hangsúlyozta, hogy ha az EU nemet mond az olasz költségvetési csomag elfogadására, az unió „a végét kockáztatja”. (13)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1078
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap