label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kvótareferendum - Orbán: felülmúltuk az EU-csatlakozási népszavazás eredményét

Nagyszerűnek nevezte a mai kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk az EU-csatlakozásról szóló népszavazás eredményét". A kormányfő a Fidesz-KDNP fővárosi eredményvárójában tartott beszédében bejelentette: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a kvótareferendum után, mert az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben.

A magyar miniszterelnök kifejtette: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, úgy értékelve: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is".

Az ünneplés után két dolgot kell tenni, hogy érvényt szerezhessenek az emberek akaratának - folytatta. Először közjogi érvénnyel kell felruházni az emberek döntését, ezért a következő napokban alkotmánymódosítási javaslatot terjeszt a parlament elé; "az emberek ma kinyilvánított akaratát meg kell jelenítenünk és rögzítenünk kell az alaptörvényünkben is" - jelentette be Orbán Viktor. (4)


Kvótareferendum - Részvételi arány

A szavazatok 94,8 százalékának összeszámlálását követően a kötelező betelepítési kvótáról rendezett magyarországi népszavazáson a részvételi arány a következőképpen alakult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.   
    Választópolgárok száma összesen a névjegyzék alapján: 7 767 751
    Választópolgárok száma a belföldi szavazóköri névjegyzéken: 7 493 124
    Választópolgárok száma a külképviseleti névjegyzéken: 0
    Választópolgárok száma a levélben szavazók névjegyzékén: 274 627
    Megjelentek száma összesen: 3 358 138
    Összesített megjelenési százalék: 43,23
    Megjelentek száma belföldön: 3 283 486
    Belföldi megjelenési százalék: 43,82
    Levélben szavazók száma (érvényes választási iratok száma): 74 652
    A levélben szavazók részvétele százalékban: 27,18         (4)


Kvótareferendum - A szavazatok megoszlása

A szavazatok 94,8 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt magyarországi népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

    Összes leadott szavazat: 3 358 138
    Érvényes szavazatok száma 3 085 549, ez az összes választópolgár számának 39,72 százaléka
    - az igen szavazatok száma 54 194 (vagyis 1,76 százalék)
    - a nem szavazatok száma 3 031 355 (vagyis 98,24 százalék)
    Érvénytelen szavazatok száma 204 376     (4)


Kvótareferendum - Reakciók

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a mai magyarországi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.

"A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében.

Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez".

"A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a kvótareferendum befejezése utáni sajtótájékoztatón, ma Budapesten.

A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes a kormánypártok eredményváróján úgy értékelt, hogy magas volt a részvétel és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített.

Mirkóczki Ádám szóvivő ma esti, urnazárást követő sajtótájékoztatóján a részvételi adatokat értékelve azt mondta: nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel 20 milliárd forintos közvélemény-kutatás, aminek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki.

Szerinte a magyar kormányfő egyet tehet: lemond posztjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este.

"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett. (4)


Kvótareferendum - Várhatóan 50 százalék alatt lesz a részvétel

Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson - jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület vasárnapi ülésén.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival - amikor 15 órakor a megjelenési arány 35,71 százalék volt - valószínűleg 50 százalék alatt várható a megjelenési arány a szavazás lezárásakor. (9)

 


Kvótareferendum - Gulyás: politikailag érvényes lesz a népszavazás

Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot - mondta Gulyás Gergely (képünkön), a magyar parlament fideszes alelnöke az El País című spanyol napilapnak.

"Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, szükséges a szavazók több mint 50 százalékának a részvétele. Habár politikai nézőpontból akkor is érvényes, ha nem éri el ezt a számot. Mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy szerinte az európai állampolgárok nagy többsége is ugyanezeket a nézeteket osztja.

Mint mondta, a magyar referendum jó példa lehet más uniós országoknak, hogy ki lehet nyilvánítani: az Európai Bizottság által hozott megoldások szemben állnak az európai szavazók véleményével. (9)


Kvótareferendum Magyarországon - 30,66 százalék volt a részvételi arány 15 órakor

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett magyarországi népszavazáson vasárnap helyi idő szerint 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,66 százaléka (2 448 614 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A magyar kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Budapesten a szavazók 27,38 százaléka, 368 184 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 35,45 százalék, ami 73 752 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 28,58 százalék, 154 810 szavazó. (9)


Illegális bevándorlás: a külügy szerint Románia a schengeni térség határai védettségét is erősítené

Lazăr Comănescu külügyminiszter szerint Románia a schengeni övezetben a külső határok védelmét szilárdító tényező lenne, és ezt az Európai Unió országai is egyre inkább belátják.

A külügyminiszterrel készített hosszú interjút a Digi 24 hírtelevízió vasárnap délután közvetítette. Lazăr Comănescu szerint Romániának a bevándorlási hullám közepette sikerült bizonyítania, hogy határa - amely nagyobb részt az Európai Uniónak is a külső határa - biztos, jól védett.

A külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy Románia a befogadási kapacitása függvényében tud bevándorlókat fogadni. Hozzátette, hogy - emlékezete szerint - három és négyezer közötti bevándorlót tud elhelyezni.

A riporter kérdésére, hogy törekszik-e Románia a befogadói kapacitása növelésére, kijelentette: arra irányuló törekvés létezik, hogy Románia helyt álljon a migrációs válságban. (9)


Malajziai Nagydíj: Ricciardo nyert, Hamilton kiesett

Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája (képünkön) nyerte a vasárnapi Forma-1-es Malajziai Nagydíjat, amelyen a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája motorhiba miatt kiesett, így az összetettben már 23 pont a hátránya az éllovas és most harmadik csapattársával, Nico Rosberggel szemben.

A 27 éves Ricciardo ebben a szezonban először, pályafutása során negyedszer nyert futamot.

Mögötte csapattársa, a holland Max Verstappen lett a második. Rosberg egy verseny közbeni agresszív manőver miatt utólagos, 10 másodperces időbüntetést kapott, de így is harmadikként zárt.

A Mercedes Hamilton kiesése miatt így még nem nyerte meg a konstruktőri vb-címet.

A vb a jövő hétvégén, Japánban folytatódik. (7)


FOTÓRIPORT - Hármas ünnep Jegenyén

Ünnepel a Kalotaszeg egyetlen színtiszta katolikus faluja: Jegenye temploma 150 éves, védőszentje Szent Mihály, így búcsúünnepet is tartottak, egyben hivatalosan és ünnepélyesen beiktatták a gyülekezet új lelkészét, ifj. Kádár István plébánost. A szombati ünnepi szentmise szertartásán kilenc lelkipásztor vett részt, Kovács Sándor főesperes volt a főcelebráns. A közösségi ünnep a falu történetének bemutatásával folytatódott, este pedig az Operettissimo vonzott teltházat a kultúrotthonba. Ma folytatják az ünneplést, nemsokára kezdődik a reggeli mise, majd a Szent Korona másolatát mutatják be, gyermekfoglalkozások lesznek, délután szentségimádás és verses-zenés előadás a templomban. (6)

Fotóriportunk itt látható.

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 603
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap