label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Zár alá helyezték Victor Ponta egyik házát

Zár alá helyezték Victor Ponta volt miniszterelnök egyik házát abban a korrupciós ügyben, amelyben a volt kormányfőt politikai befolyásával való visszaéléssel és pénzmosásban való bűnsegédlettel gyanúsítják.

A részleges vagyonzárolásról a korrupcióellenes ügyészség ploieşti-i kirendeltsége határozott ma. A hírügynökségek értesülése szerint a zár alá helyezett vagyon értéke 220 ezer euró.

A vádhatóság szeptemberben közölte, hogy Victor Ponta ellen újabb vizsgálat indult. Az ügyészek szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik politikusa befutó törvényhozói helyet vásárolt magának úgy, hogy 220 ezer eurót fizetett. Ebből a pénzből törlesztette a balközép párt egyik alapítványa Tony Blair volt brit kormányfő tiszteletdíját, aki részt vett 2012 márciusában egy bukaresti konferencián. Az ügyészek szerint az akkor még ellenzékben levő Ponta jogtalan választási előnyre tett szert nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva.

Az ügyészség egy másik ügyben tavaly szeptemberben már vádat emelt Ponta ellen többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával. Az ügyészség szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Şova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított.

A per még folyamatban van. (4)


Oktatási miniszter: hiányos a leendő tanárok alapképzése

Mircea Dumitru oktatási miniszter (képünkön) ma úgy nyilatkozott, hogy hiányos a leendő tanárok jelenlegi alapképzése, új modulokra van szükség ahhoz, hogy jó minőségű legyen a romániai oktatás.

„Bár jelen pillanatban létezik egy pszicho-pedagógiai képzési modul, hiányos a leendő tanárok alapképzése. Valamennyien úgy látjuk, hogy a jövőben komoly gondok lesznek a foglalkoztatottsággal, a tanári állásokkal, a romániai iskolákkal, amennyiben nem állunk ki a leendő tanárok megfelelő képzése mellett. Ez a fejlődés és a haladás kulcsa, így valósul meg a minőségi iskola Romániában” – jelentette ki a tanügyi tárca vezetője egy, az Oktatásért Koalíció által szervezett eseményen.

Az Oktatásért Koalíció egy sor közvitát kezdeményezett, hogy ennek nyomán összeállítsanak egy jelentést, aminek célja megállapítani, hogy a leendő tanárok alapképzését egy oktatási mesteri vagy egy, a jelenleginél hosszabb időtartalmú pszicho-pedagógiai modul keretében kellene megvalósítani. Az oktatási miniszter szerint mindkettőre szükség van, de várja a jelentést, hogy eldönthesse, melyiket támogatja.

„Erről több éve szó van. A tanárok alapképzésével foglalkozóknak kell tisztázniuk. A kérdés a következő: mesteri alapúvá tesszük a tanárok alapképzését, vagy hosszabb időtartalmú pszicho-pedagógiai modulra alapozunk? Mindkét javaslat jó, de látnunk kell a jelentés következtetéseit. Azt követően jön majd egy átmeneti időszak, amíg megfelelő jogi keretet nyernek ezek a dolgok” – mondta Mircea Dumitru. (4)


29 szíriai migráns, köztük 17 gyerek próbált meg illegálisan bejutni Romániába

29 szíriai migráns, köztük 17, 2 és 17 év közötti gyerek próbált meg szerda reggel illegálisan bejutni Szerbiából Romániába, a temeskeresztesi határőrök tartóztatták fel őket.

A temesvári határrendészet szerdai közleménye szerint a migránsokat 7:30 óra körül azonosították a temeskeresztesi határőrök és a Temes megyei csendőrség csendőrei a román-szerb határ közelében, a Temes megyei Öregfalu határában.

Valamennyiüket a határrendészet temeskeresztesi székhelyére vitték, ahol megállapították, hogy öt nőről és hét férfiről van szó, 18-50 évesek, aki 17 kiskorúval együtt érkeztek.

Senkinél nem voltak iratok. Azt mondták, szíriaiak, és azért lépték át gyalog a szerb-román határt, hogy eljussanak valamely nyugat-európai országba.

A határőrök értesítették a szerb hatóságokat, hogy érvénybe léptessék a visszafogadási egyezményt. (4)


Băsescu a Románia 100 programról: az EPP-től és az európai szocialistáktól begyűjtött alapelvek

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke úgy véli, hogy a Dacian Cioloș kormányfő által bemutatott program politikailag semleges, bármely párt elfogadhatja, a tíz alapelvet az Európai Néppárttól (EPP) és az Európai Szocialisták Pártjától gyűjtötte be, ami azt bizonyítja, „várja, ki győz”.

„És mivel a tisztességességnek csúcsa is kell hogy legyen, mit gondolnak, mit tesz a tisztességes Dacian Cioloş? Készít egy politikailag független programot, amit bármely párt elfogadhat, a tíz alapelvet az Európai Néppárttól (EPP) és az Európai Szocialisták Pártjától gyűjti be, és várja, ki győz. Ha nyernek a liberálisok, akkor a szegény Alinácska megteszi miniszterelnöknek, ha nyer a PSD, akkor Johannis és Codruţa azon lesz, hogy meggyőzze Dragneát, hogy a tisztességes Dacian Cioloș programjában megfogalmazott alapelvek pont olyan jók a szocialistáknak is, de csak egy olyan tisztességes ember által ültethetőek gyakorlatba, mint Dacian Cioloș” – írta Băsescu mai Facebook-bejegyzésében.

A volt államelnök egyúttal azzal vádolta meg Dacian Cioloș kormányfőt, hogy „több párt között szétszórja minisztereit”. (4)


25 megye kap pénzt az esőzések által megkárosított infrastruktúra helyreállítására

25 megye kap pénzt az esőzések által megkárosított infrastruktúra helyreállítására – jelentette be a fejlesztési és közigazgatási minisztérium. 86,7 millió lejt utaltak ki erre a célra.

A kormányhatározat elfogadásával Fehér, Argeş, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brassó, Buzău, Krassó-Szörény, Kolozs, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hargita, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Szeben, Suceava, Temes, Tulcea, Vâlcea és Vrancea megye kap kormánytámogatást.

A pénzeket az árvízvédelmi infrastruktúra helyreállítására, a hidat, pallók javítására lehet fordítani, amelyeket az idei évi áradások tettek tönkre.

„A károkat a helyi hatóságok, katasztrófavédelmi felügyelőségek kárfelmérése alapján állapítottuk meg, amelyeket a júniusi, júliusi és augusztusi áradások után juttattak el hozzánk” – közölte a fejlesztési minisztérium.

A 86,7 millió lej így oszlik meg a megyék között:

Fehér – 210 000 lej
Argeş – 885 000 lej
Bihar – 510 000 lej
Beszterce-Naszód – 1,279 millió lej
Botoşani – 7,043 millió lej
Brassó – 41 000 lej
Buzău – 9,914 millió lej
Krass-Szörény – 2,744 millió lej
Kolozs – 8,932 millió lej
Kovászna – 2,268 millió lej
Dâmboviţa – 397 000 lej
Gorj – 1,099 millió lej
Hargita – 9,507 millió lej
Hunyad – 5,988 millió lej
Iaşi – 2,150 millió lej
Máramaros – 2,684 millió lej
Mehedinţi – 7,226 millió lej
Maros – 1,851 millió lej
Neamţ – 688 000 lej
Szeben – 941 000 lej
Suceava – 1,941 millió lej
Temes – 1,999 millió lej
Tulcea – 767 000 lej
Vâlcea – 5,539 millió lej
Vrancea – 10,095 millió lej.   (4)


Dacian Cioloș: az igazságügyi miniszternek folytatnia kell tevékenységét

Dacian Cioloș kormányfő úgy értékeli, hogy Raluca Prună igazságügyi miniszternek folytatnia kell tevékenységét, de tudomásul vette a képviselőház által elfogadott egyszerű indítványt és a pártok hozzáállását „így kampány előtti időben”.

„Dacian Cioloș kormányfő tudomásul vette a parlament által elfogadott, Raluca Prună igazságügyi miniszter ellen irányuló egyszerű indítványt, mint ahogy a politikai pártok által így kampány előtti időben megfogalmazott állásfoglalásokat is. A miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy a miniszter asszonyt nem azért hívták a parlament elé, amit tett vagy nem tett saját szakterületén, hanem azért, amit mondott. Ugyanakkor a kormányfő úgy véli, hogy a honatyák ezzel az indítvánnyal tisztázni akarták Prună asszony egyes kijelentéseit, amik a beruházásokkal kapcsolatosan, tágabb összefüggésben hangzottak el, és nem fogalmaztak meg alapvető ellenvetéseket az igazságügyi miniszter mandátuma vagy az általa felvállalt célkitűzések kapcsán” – nyilatkozta Liviu Iolu kormányszóvivő.

„Éppen ezért a miniszterelnök úgy értékeli, hogy a miniszter asszonynak folytatnia kell tevékenységét” – mondta Iolu.

Elfogadta kedden a képviselőház a Raluca Prună igazságügyi miniszter ellen irányuló egyszerű indítványt, 155-ön szavaztak igennel, miközben 60 képviselő – a nemzeti liberális pártiak (PNL) és a nemzeti kisebbségek képviselői – nem voksolt. (4)


FOTÓRIPORT – Forgatják már Sion Sono vámpíros filmjét Kolozsváron

Elkezdődtek ma délelőtt Sion Sono japán rendező Tokyo Vampire Hotel című, hat részesre tervezett fantasy sorozatának forgatási munkálatai Kolozsváron, a stáb tagjai különböző belvárosi helyszíneken veszik fel a jeleneteket.

A barátságtalan időjárás ellenére a járókelők is szívesen megállnak, hogy szemügyre vegyék a történéseket. Fotóriportunk itt látható. (8)


Mennyivel nőtt a kereslet a city breakek iránt? Melyek a legnépszerűbb városok?

Idén ősszel 30 százalékkal nőtt a kereslet a city breakek iránt, egy romániai turista átlagosan 250 eurót szán egy ilyen útra – közölte ma a Paravion utazási iroda.

Prága, Róma és Milánó a legnépszerűbb, az utak 60 százalékának ezen európai városok egyike a célpontja. A turisták nagy része októberben és novemberben szeret ilyen hétvégi kirándulásokra utazni.

A city breakek iránti kereslet augusztus végén indult növekedésnek, de olyanok is akadtak, akik már tavasszal foglaltak őszi utazásukra.

„A románok egyre inkább szeretnének gazdag kulturális telítettséggel bíró helyeket felfedezni. A változatosság iránti vonzalom meglátszik a city breakek célpontjainak rangsorán is, ezek ugyanis idényről idényre változnak. Így amíg tavaly ősszel Bécs, Isztambul, Varsó vagy München volt topon, most új célpontok jelentek meg. Csak Amszterdam maradt a preferencialistán” – nyilatkozta Remus Vișan, a Paravion vezérigazgatója.

Egy főre átlagosan 250 eurót költenek az utazni vágyók, ebben benne van a menettérti repülőjegy, és kétéjszakás, félpanziós szállás egy háromcsillagos szállodában. (4)


Kifizették a 35 ezer euró értékű gyermekgondozási díjat

A Szeben megyei szociális ügynökség kifizette az ország legmagasabb gyermekgondozási díját (gyed), ami havi 35 ezer eurónak felel meg, a pénz még szerdán megérkezik a férfi számlájára.

Részletek a Totyogó rovatban. (4)


Négymillió olyan ember szerepel az amerikai szavazói névsorban, aki nem választhat vagy halott

Az amerikai Republikánus Párthoz közel álló Fox televízió szerint az Egyesült Államokban négymillió olyan ember szerepel a szavazói névsorban, aki nem választhat vagy halott - írja ma az MTI.

A szövetségi igazságügyi minisztérium egyik volt munkatársa, Christian Adams jogász volt kedd este a Fox televízió vendége, s azt állította, hogy "négymillió ... választásra nem jogosult vagy halott ember szerepel az amerikai szavazói névsorban", s ez szerinte "érinteni fogja a választásokat".

Adams korábban az igazságügyi minisztériumban a választásokkal foglalkozó részleg munkatársa volt, és például tavaly hat perkérelmet nyújtott be, mert szerinte Philadelphiában és Florida egyik megyéjében hamis neveket vettek fel a választási listákra. A jogász Texas államban is talált egy esetet, ott egy 1944-ben elhunyt férfit regisztráltak.

A műsorban Adams nehezményezte, hogy a kormányzat nem tesz semmit ez ellen.

Az igazságügyi minisztérium nem reagált volt munkatársának állításaira. Válaszolt viszont a Media Matters for America nevű, a demokrata pártiakhoz közel álló, és a jobboldali médiát elemző médiafigyelő központ, amely "jobboldali hazudozónak" minősítette a jogászt, és reagálásában azt írta: "egy felmérés szerint 2000 és 2014 között az Egyesült Államokban egymilliárd szavazatot adtak le, s ezek között csak 31 esetben merült fel a csalás gyanúja". A New York Egyetem jogi karán működő Brennan Igazságügyi Központra hivatkozva a médiafigyelő leszögezi: "a halott emberek nevével elkövetett választási csalások egyszerűen nem igazak". (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 379
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap