label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az európai emberkereskedelem legtöbb áldozata hazánkból származik

Az európai emberkereskedelem legtöbb áldozata Romániából származik - jelentette ki ma Mirela Podoiu, a Nyitott Ajtó Alapítvány elnöke.

A szakember az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt a jelenség hazai vonatkozásairól. Közölte, hogy a romániai áldozatok 60 százaléka nő. A kiskorú fiú áldozatok aránya jelentősen megnőtt, ugyanis míg 2014-ben arányuk 10 százalék volt, tavaly 40 százalékra emelkedett - írta az Agerpres hírügynökség.

Kifejtette, hogy mindazok áldozatoknak tekinthetők, akik pénzért végzett munkával anyagi hasznot hoznak az emberkereskedőknek. Ez utóbbiak prostitúcióra, kéregetésre, bűncselekmények elkövetésére, kényszerházasságra, vagy szervadományozásra kényszerítik áldozataikat.

A hazai emberkereskedelem elleni kormányzati ügynökség adatai szerint Bukarestben és környékén az elmúlt két évben tízszeresére nőtt az emberkereskedelem áldozatainak száma. A hazai régiók közül vezető helyen áll Temes és Ialomita megye is, ahol évről-évre megkétszereződött, illetve megháromszorozódott az áldozatok száma.

George Eremia, az ügynökség egyik illetékese szerint az emberkereskedők gyakran az áldozatok rokonai vagy hozzátartozói. Tavaly 14 olyan esetet jegyeztek, amikor az áldozat és az őt behálózó személy első fokú rokon volt, 42 esetben pedig élettársi viszonyban éltek. Az ügynökség 830 áldozatot azonosított, de számuk a hatóságok feltételezése szerint jóval magasabb. (4)


A parlament az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvényt hozott

Az élelmiszerpazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvényt szavazott meg a képviselőház ma, megkönnyítve az élelmiszeradományozást szociális intézmények részére.

A jogszabályt a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy képviselője kezdeményezte. A törvény egyik fő rendelkezése arra kötelezi a nagy üzletláncokat, hogy adományozzák kórházaknak, gyermekotthonoknak vagy egyéb szociális intézményeknek a szavatossági idő lejárta előtt lévő, még fogyasztható élelmiszereket. Arra is kötelezik az üzleteket, hogy akciós áron értékesítsék az ilyen termékeket.

A jogszabály korlátozza az élelmiszerek megsemmisítését, és előírja, hogy állatmenhelyekhez kerüljön a lejárt szavatosságú, emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelem, illetve komposzt vagy biogáz készüljön belőlük. A jogszabály 1000 lejtől 10 ezer lejig terjedő pénzbírságot ír elő a rendelkezések megsértése esetére.

Ugyanakkor szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Romániában az elpazarolt élelmiszermennyiség mintegy feléért a vásárlók a hibásak, ugyanis a lakossági hűtőszekrényekből kerül a szemétbe nagyon sok étel. A szakértők nehezményezték, hogy a most megszavazott törvény nem ír elő intézkedéseket ennek visszaszorítására.

Románia az Európai Unióban a kilencedik helyen áll a kidobott élelmiszermennyiség szempontjából, ami azt jelenti, hogy évente 2,2 millió tonna élelem vész kárba. (4)


Johannis üdvözölte Dacian Cioloş programnyilatkozatát

Klaus Johannis elnök és a hozzá közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) üdvözölte, a decemberi parlamenti választások megnyerésére esélyesebbnek tűnő Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig bírálta ma azt a programnyilatkozatot, amelyben Dacian Cioloş független miniszterelnök fejtette ki nézeteit a következő kormány teendőiről.

Johannis szerint az elveket és nemzeti projekteket tartalmazó platform meghirdetése "jó lépés" volt Cioloş részéről, de "továbbiakra is szükség van". Az elnök, aki korábban pártpolitikai elköteleződésre biztatta Cioloşt, a Románia 100 platform meghirdetéséből arra következtetett, hogy a kormányfő nem zárkózna el a további szerepvállalástól.

Az államfő tagadta, hogy része lenne a volt pártja által választási jelszóként hangoztatott "Johannis-PNL-Cioloş reformtengelynek", de elismerte a nézetazonosságot mindazokkal, akik a politikustársadalom megtisztulását és megújulását szorgalmazzák.

Johannis szerint nem fogja soha arra bíztatni a választókat, hogy egyik vagy másik pártra szavazzanak, de tudatosítani akarja bennük, hogy a decemberi választás tétjét. Az államfő szerint a korrupcióellenes, átláthatóságot szorgalmazó erők állnak szemben az igazságszolgáltatást támadó, az üzleti érdekeiket féltő "klikkekkel". (4)


Prună: ha a kormányfő úgy dönt, hogy mennem kell, elmegyek

Ma Raluca Prună igazságügyi miniszter, miután a képviselőház elfogadta az ellene beterjesztett egyszerű indítványt, emlékeztetett, mindez nem jelenti azt, hogy távoznia kell tisztségéből, és csak miniszterelnök kérheti, hogy hagyja ott a kormányt.

„Az indítványnak nincsenek olyan következményei, hogy automatikusan távoznom kell tisztségemből. Én most tagja vagyok a kormánycsapatnak, de lássuk, hogy dönt a miniszterelnök. Ha a kormányfő úgy dönt, hogy mennem kell, elmegyek. Ha a kormányfő úgy dönt, hogy maradnom kell mandátumom végéig, akkor maradni fogok mandátumom végéig” – nyilatkozta Raluca Prună, miután átment az egyszerű indítvány.
Mint mondta, az egyszerű indítványról a hatályos törvények rendelkeznek.

„Plurális társadalom vagyunk, nem érthetünk mindannyian egyet. Mint tudják, az indítvány 155 szavazattal ment át, és úgy hiszem, hatvanan voltak, akik nem szavaztak. Tehát az indítvány átment” – fogalmazta meg az igazságügyi tárca vezetője.

Mint hangsúlyozta, nem törvénytelen metaforákban beszélni. (4)


Jövőtől munkaszüneti napnak számít a Gyermeknap is

Jövő évtől eggyel több hivatalos szabadnapnak örvendhetnek a romániai alkalmazottak: a képviselőház 237 igen szavazattal jóváhagyta, hogy ezentúl június 1-je is munkaszüneti napnak számítson. 

A módosítást Biró Rozália RMDSZ-es szenátor és Claudia Boghicevici liberális képviselő kezdeményezte idén áprilisban.

A törvény Klaus Johannis államfő kihirdetésére vár. (9)


Lemondott a medvebocs kilövéséért felelős Szeben megyei rendőrparancsnok

Hétfő este Cristian Negru, Szeben megyei rendőrparancsnok bejelentette lemondását. Erre azt követően került sor, hogy Dragoș Tudorache belügyminiszter - a kormány ellenőrző testületének jelentésének ismeretében - maga is úgy nyilatkozott: a városba tévedt medve kilövése nem volt indokolt. A jelentés szerint a rendőr a parancsnok utasítására végzett az állattal.

Negru nyilatkozatában utalt arra: továbbra sem tartja magát vétkesnek, hogy mágis a lemondás mellett döntött, abban nagymértékben közrejátszott az is, hogy a szerencsétlen eset óta többször megfenyegették nem csak őt, hanem családját is. (9) 


Elfogadták a képviselők a Prună ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítványt

Elfogadta a képviselőház az igazságügyi miniszter elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet múlt héten vitatott meg a parlament. A szociáldemokraták által előterjesztett A hazugság is ölhet című indítványt 155-en támogatták szavazatukkal, 60-an nem vettek részt a szavazáson.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azért kezdeményezte az egyszerű bizalmatlansági indítvány benyújtását, mert súlyos vétségnek tartják, hogy Raluca Prună igazságügyi miniszter elismerte, hazudott az Európai Emberjogi Bíróságnak, amikor azt állította, hogy a kormány rendelkezik mintegy 1 milliárd eurós fedezettel börtönök létrehozására.

A jelenlegi szabályzás szerint a kormány nem köteles meneszteni a tárcavezetőt. Prună jelezte, csak akkor mond le, ha a kormányfő is ezt kéri tőle.  (9)


Cioloş: közigazgatás mélyreható reformjára van szükség

Dacian Cioloş miniszterelnök a Románia 100 programmal azt üzeni, hogy a közigazgatás mélyreható reformjára van szükség, és egy hozzáértő, feddhetetlen közigazgatási testületre van szükség, a polgárok iránti tiszteletet pedig bele kell kódolni a közigazgatás DNS-ébe.

A kormányfő által ismertetett tíz alapelv a követező: korrupcióellenes küzdelem, felelős politikum, bürokráciamentesítés, egészséges gazdasági növekedés és munkahelyteremtés, a szegénység elleni küzdelem, versenyképes gazdaság, oktatás, egészségügy, Románia pozíciójának megerősítése az EU-ban és a NATO-ban, a diaszpórában élő románok támogatása, beleértve bátorításukat a hazatérésre.

„A jelenlegi kormány rövid mandátuma bebizonyította a változás korlátait a sötét, reformra szoruló és erősen átpolitizált közigazgatási apparátus mellett. Szövetséget kötöttünk a polgárokkal, hogy egyszerűsítsük kapcsolatukat az állam intézményeivel. Száz év után a románok erős, megreformált, versenyképes, professzionális, nyitott, az emberekért cselekvő közigazgatással bíró államot érdemelnek. A közigazgatás mélyreható reformjára és egy hozzáértő, feddhetetlen közigazgatási testületre van szükség. A polgárok iránti tiszteletet pedig bele kell kódolni a közigazgatás DNS-ébe. A közigazgatás csak így kelthet bizalmat és tiszteletet” – áll a kormányfő által a Facebook közösségi portálon bemutatott Románia 100 programban. (4)


Humorcsatorna indul

Az Audiovizuális Tanács (CNA) kiadta az engedélyt ma az Andy Vajna (képünkön) által birtokolt, hazánkban bejegyzett CEE Broadcasting Co. srl.-nek a Humor+ nevű szórakoztató csatorna beindítására - közölte a Mediafax hírügynökség.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


Döntött a képviselőház - A frankhiteleket eredeti árfolyamon váltják lejhitelre

A svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon váltják lejhitelre - az erről szóló törvénytervezetet egyhangúan fogadta el a képviselőház kedden.

A jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes.

A Román Nemzeti Bank (BNR) több ízben megpróbálta lebeszélni a honatyákat arról, hogy a frankhitelek korábbi árfolyamokon való átváltásáról alkossanak jogszabályt. Idén nyáron a több mint 50 ezer még meglévő lakossági frankhitel 5,8 milliárd lejt tett ki, 25 százalékkal kevesebbet, mint tavaly év végén.

A tervezetet korábban a szenátus már megszavazta. A törvény akkor lép hatályba, ha azt az államfő kihirdeti. (9)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 495
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap