label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Alkotmányos az új adatvédelmi törvény

Nem sérti az alkotmányt az új adatvédelmi törvény, amely bírói meghatalmazáshoz kötötte a kommunikációs adatok kikérését - döntötte el ma az alkotmánybíróság.

A tavaly októberben kihirdetett jogszabály ellen csaknem egy éve, a bukaresti harmadik, illetve hatodik kerületi bíróság elé állított vádlottak emeltek alkotmányos kifogást, de a taláros testület azóta nem tudott dönteni - írta a Mediafax hírügynökség.

Az utólagos normakontrollt azért övezte nagy médiaérdeklődés, mert a törvény előző formáját és két másik, a telefonos és az internetes kommunikációra vonatkozó jogszabályt 2014-ben alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori vezetője a tavaly januári párizsi terrortámadások után nyíltan a taláros testületet tette felelőssé azért, hogy a titkosszolgálatokat úgymond megfosztotta a terrorelhárításban nélkülözhetetlen jogi eszközöktől.

A joghézag felszámolását sürgető Klaus Johannis államfő kezdeményezésére tavaly politikai konszenzus alakult ki a román pártok között az adatvédelmi szabályozás módosításáról.

Az új törvény szerint a telefon- és internetszolgáltatóknak kizárólag bírói felhatalmazás esetén kell kiadniuk 48 órán belül valamely felhasználó személyi adatait, a hívás helyét és az adatforgalom többi paraméterét az azokat igénylő nemzetbiztonsági vagy bűnüldöző szerveknek. A korábbi, 2006-ban elfogadott adatvédelmi törvény nem korlátozta ezek hozzáférését a távközlési szolgáltatók által kezelt személyes adatokhoz.

A hazai szolgáltatóknak három évig kell tárolniuk előfizetőik hívásainak, illetve levelezésének minden adatát, a tartalom kivételével. (4)


Kiszabadult a Nigériában elrabolt román állampolgár

A külügyminisztérium arról tájékoztat, hogy kiszabadult a Nigériában elrabolt román állampolgár.

A külügy megköszönte az ügy kapcsán létrehozott válságstábban részt vevő intézményeknek és a nigériai hatóságoknak a munkát és a támogatást.

A külügy ugyanakkor emlékezteti a konfliktusövezetekben vagy kockázatos zónákban tartózkodó román állampolgárokat, hogy jelezzék megérkezésüket a legközelebbi román nagykövetségen, konzulátuson, hogy legyenek ott nyilvántartva, s így minél hatékonyabb konzuli segítséget és védelmet élvezhessenek.

A szaktárca egyúttal arra is ismételten felhívja a figyelmet, hogy a külügy honlapján a Sfaturi de călătorie (Utazási tanácsok) címszó alatt, a külügy honlapjáról letölthető Călătoreşte în siguranţă (Utazz biztonságban) mobilalkalmazáson vagy az Egy SMS életet menthet (Un SMS îţi poate salva viaţa) elnevezésű kampány keretében elérhető SMS-értesítés révén ajánlatos tájékozódni. (4)


Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat

Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő kapta idén az irodalmi Nobel-díjat, jelentette be ezekben a percekben a Svéd Akadémia.

A testület indoklása szerint a világhírű zenész új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

A díjazott 8 millió svéd koronával gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

További részletek a Kult-Túra rovatban.
 


Comedy Cluj – Kiválóság-díj Răzvan Vasilescunak

Răzvan Vasilescu színművész kapja idén a Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiváljának Kiválóság díját, közölték a szervezők a ma délelőtti sajtótájékoztatón.

A díjat a fesztivál zárógáláján, október 29-én veszi át a kitüntetett a kolozsvári Florin Piersic moziban (volt Köztársaság mozi), ezt megelőzően, október 28-án látható a Győzelem moziban Răzvan Vasilescu „Era OK și la 60!” című stand-up comedy-ja. (2)

 


Lengyel grafikus kapta a Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját

Kamil Kocurek lengyel grafikus nyerte el, a negyedik alkalommal megrendezett Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a Kovászna megyei önkormányzat. A kétezer eurós díjat szerda este adták át Sepsiszentgyörgyön a biennále megnyitója utáni gálán - írja ma az MTI.

A lengyel művész a Szoba1 rézkarc, hidegtű, foltmaratás, mezzotinto, vegyes technikát alkalmazó alkotásával érdemelte ki az elismerést. A gálán több - egyenként ezer euró értékű - díjat is átadtak. Maros megye Nagy Pál-díját a kanadai Zenon Burdy, Hargita megye Nagy Imre-díját a lengyel Karol Pomykala, Kovászna megye Plugor Sándor-díját pedig a tajvani származású Chang Yuya kapta.

A Székelyföldi Grafikai Biennáléra 41 országból, 507 képzőművész nevezett be összesen 1238 alkotással. A beküldött munkák közül 312 katalógusban is megjelent.

A tárlat szerda esti megnyitóján Siklodi Zsolt, a szemle kurátora elmondta: idéz az alkotókra bízták, hogy a művek kidolgozásában és kivitelezésében hagyományos vagy modern technikát, netán azok ötvözését választják, a beküldött alkotásokat pedig egyetlen kategóriába, a nyomtatott grafika csoportjába sorolták.

"A biennále kérdésfelvetése nyitott: Mi is a grafika? Sokszorosítási eljárás vagy összetett kommunikációs eszköz, sajátos képalkotási módozat vagy csupán illusztráció, dokumentum vagy életérzés-lenyomat? A Székelyföldi Grafikai Biennále választási lehetőségeket kínált és vizuális választ várt a felvetett meghatározásokra" - idézte a kurátort a közlemény.

A Székelyföldi Grafikai Biennále kiállítása november 13-ig nézhető meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. (4)


Meghalt Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró

Meghalt 90 éves korában Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró, rendező, színész – jelentette be csütörtökön az olasz kormány.

A Corriere della Sera olasz lap szerint a művész egy milánói kórházban hunyt el, ahová tizenkét nappal ezelőtt került tüdőproblémákkal.

Fo a Nobel-díjat 1997-ben kapta, politikai szatírái és formabontó színháza tette világhírűvé. (2)

 


Horváth Anna: kockázatos dolog közéleti szerepet vállalni Romániában

A magánlakásán és a hivatali irodájában a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai által végzett október 10-i, hétfői házkutatást, az aznapi kihallgatást, illetve a 60 napra szóló, az alpolgármesteri tisztségből történő felfüggesztést követően Horváth Anna ma bejegyzést tett közzé a Facebookon.

Ezt Gáspár Szilágyi János büntetőjogra szakosodott védőügyvéd tegnap előrevetítette a Szabadságnak, de nem tudott pontos időpontot megjelölni. A büntetőjogi vizsgálathoz közeli forrásokból megtudtuk: az eddig precedensekre való tekintettel Kolozsvár alpolgármestere kimérten és jól megfontoltan kommunikál majd a közvéleménnyel annak érdekében, hogy szigorúan betartsa az ügyészek által a hatósági felügyeletben szabott feltételeket, illetve ne irritálja fölöslegesen az ügyészeket.

„Az elkövetkező 60 napban több szabadidőm lesz, mint az elmúlt négy évben, összesen” – írja az RMDSZ-es tisztségviselő a Facebook közösségi portálon, a mondat végére pedig mosolygó emotikot tett.

„Számomra a közképviseletet kezdetektől fogva hivatást, az alpolgármesteri feladatok pedig az elkötelezett, tisztességgel és becsülettel végzett munkát, az emberek problémáinak törvényes keretek közötti megoldását jelentették, jelentik ma is. Nem új keletű, hogy a jelen körülmények között - a túlburjánzott bürokrácia, az ellentmondó, nehezen értelmezhető törvények szövevényében - kockázatos dolog közéleti szerepet vállalni Romániában” – olvasható a bejegyzésben. (4)


A WikiLeaks újabb adagot tett közzé Clinton munkatársainak levelezéséből

Újabb 1200 elektronikus levelet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks szerdán, állítólag valamennyi az amerikai demokraták kampányfőnöke, John Podesta magán email-fiókjából származik.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Október második felétől visszatér rendes medrébe a gyerekek oltási menetrendje

Október második felétől visszatér rendes medrébe a gyerekek oltási menetrendje, miután megérkeztek a hatkomponensű (hexavalens) oltóanyagok – jelentette be ma az egészségügyi minisztérium.

A diftéria (torokgyík), tetanusz, szamárköhögés (pertussis), B típusú hepatitisz, járványos gyermekbénulás (poliomyelitis), illetve haemophylus influenzae elleni oltások beadását ennek a hónapnak a folyamán újrakezdik – közölte a tárca.

„Az első, 115 000 oltóanyag-dózist tartalmazó szállítmány már az Unifarm raktárában van, és egy héten belül kiosztásra kerül a Megyei Közegészségügyi Igazgatóságokhoz. Miután eljut a helyi raktárakba, az igazgatóságok értesítik a háziorvosokat, hogy elvihetik az oltásokat a program megfelelő lebonyolítása céljából. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor felszólítja a háziorvosokat, kezdeményezzék azoknak a gyerekeknek a beoltását is, akik mostanáig ezt az oltóanyagot nem kapták meg” – áll a szaktárca mai közleményében. (4)


A felelősök menesztését kérik a háziorvosok az egészségügyi kártyák leállása miatt

Felelőtlenséggel vádolják az egészségbiztosítót a háziorvosok, amiért az egészségügyi kártyák informatikai rendszerének rossz karbantartása miatt képtelen biztosítani a betegek egészségét. A hálózat napok óta elérhetetlen, az orvosok a felelősök menesztését kérik.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1126
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap