label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cioloș: a pártpolitikának el kell tűnnie az iskolából, az oktatásban nem kell politikai kinevezés

Dacian Cioloș miniszterelnök a kormányülés előtt, a ma megtartott iskolaigazgatói versenyvizsgák kapcsán azt mondta, a pártpolitikának el kell tűnnie az iskolákból, az oktatásnak politikai támogatásra van szüksége, nem pedig politikai kinevezésekre az iskolák élén.

„Számomra nagyon fontos, hogy a pártpolitika eltűnjön az iskolákból. Az oktatásnak kell a politikai támogatás, de arra nincs szüksége, hogy az iskolák élére politikai alapon nevezzenek ki valakit. Ott elsősorban szakemberekre van szükség, az iskola menedzsmentje iránt elkötelezett emberekre, és főleg olyanokra, akiknek világos meglátásuk van egy mandátum kapcsán, hogy lehessen tőlük kérni bizonyos dolgokat, hogy lehessenek bizonyos elvárásaink a teljesítményt illetően. Ez a célja ennek a versenyvizsgának, megkértem az oktatásügyi minisztert, hogy nagyon átlátható módon, világos szabályzat alapján szervezze meg, világosan és átláthatóan folyjon, illetve a többi minisztériumot is felkértem, hogy amennyiben tudnak segíteni, járuljanak hozzá az átláthatóság biztosításához” – fogalmazott Dacian Cioloș.

A kormányfő emlékeztetett: ma mintegy 9000 jelölt versenyvizsgázott a romániai iskolaigazgatói és aligazgatói állások betöltéséért. (4)


A Fidesz szolidáris Horváth Anna alpolgármesterrel

A Fidesz szolidáris Horváth Anna kolozsvári alpolgármesterrel, és a leghatározottabban elítéli azt a "politikailag egyértelműen motiváltnak tűnő" eljárást, amelyet a Román Korrupcióellenes Ügyészség indított ellene - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke (képünkön) mai budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyarországi kormánypárti politikus szerint ez folytatása azoknak a szintén politikailag motivált és mára csúfosan megbukott eljárásoknak, amelyeket korábban a sepsiszentgyörgyi és a csíkszeredai polgármester ellen ugyanez a hatóság folytatott. Hozzátette, úgy tűnik ezek az eljárások közvetlenül kötődnek a decemberben várható romániai választásokhoz.

Gulyás Gergely kijelentette, a Fidesz szolidáris Horváth Annával és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel is, és úgy gondolják, hogy ez az eljárás is alaptalannak bizonyul majd.

Hangsúlyozta, a politika eszköztárában tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy ügyészi eljárást kezdeményeznek egy nemzeti kisebbséghez tartozó politikai szereplővel szemben. (4)


Főleg költségvetési forrásokból fizeti ki a kormány a Brâncuşi-kisplasztika árát

További költségvetési forrásokat mozgósított mai ülésén a kormány annak érdekében, hogy az állam megvásárolja Constantin Brâncuşi világhírű szobrászművész A Föld bölcsessége című kisplasztikáját, amelyet a román nemzeti örökség részének tekint.

A kormány eredetileg a 11 millió eurós vételár nagyobb részét - hatmillió eurót - közadakozásból akarta előteremteni és márciusban csak ötmillió eurót különített el a szobor megvásárlására. Mivel a román állam csak idén élhet elővásárlási jogával és az áprilisban kezdődött közadakozásból mindössze 1,27 millió euró gyűlt össze, a kormány ma rendeletet fogadott el arról, hogy a hiányzó összeget szintén költségvetési forrásokból pótolják ki.

A Brâncuşi az enyém elnevezésű, szeptember végén lezárult adománygyűjtési kampányt a kormány nem tekinti kudarcnak, hiszen több mint százezer embert mozgatott meg.

Bár A Föld bölcsességére kiírt közadakozás meghosszabbításáról letett a kabinet, a szobor körül kialakult társadalmi összefogásra való tekintettel mai ülésén egy Brâncuşiról  elnevezett kulturális alap létrehozásáról is döntött. A kulturális tárca keretében létrehozandó Brâncuşi Alap továbbra is fogadja azok adományait, akik hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy Románia további kortárs és a nemzeti örökség részét képező műalkotásokat vásárolhasson meg. (4)


Cioloş: a kormány mindent megtesz, hogy az egyetemi közeget megóvja a plágiumtól

Dacian Cioloş miniszterelnök a mai kormányülés elején azt mondta, sajnálja a parlamentnek a doktorátusok ról szóló törvénnyel kapcsolatos döntését, és azt, hogy Viorel Barbu lemondott a CNATDCU éléről. Kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy az egyetemi közeget megóvja a plágiumtól.

A kormányfő azt mondta, senki nem vitatja el az egyetemektől, hogy közvetlenül vegyenek részt a doktori titulusok odaítélésében és visszavonásában, de szükség van egy fellebbviteli bíróságra.

„Sajnálom a parlament döntését a plágiumok kezeléséről. Tudják, hogy nemrég hoztunk néhány döntést sürgősségi rendelettel, épp azért, hogy világos, professzionális, objektív keretet teremtsünk ezeknek a plágiumügyeknek az elbírálására. Senki nem vitatja, én sem, az egyetemek közvetlen részvételének szükségességét, fontosságát és hasznát ezeknek az eseteknek az elbírálásában, de ezen túlmenően az egyetemek döntéseinek megfellebbezésével foglalkozó hatóságra is szükségünk van, éppen azért, hogy ezt az eljárást még objektívabbá tegyük – fogalmazott a miniszterelnök.

Dacian Cioloş hozzátette: számos hazai doktori iskola színvonalát fel kellene mérni. (4)


Meghalt Gerold László vajdasági irodalomtörténész, kritikus

Rövid és súlyos betegségben, 76 éves korában elhunyt Gerold László vajdasági irodalom- és színháztörténész, színikritikus, egyetemi tanár – tudatta a hírt az MTI-vel Gerold László élettársa szerdán.

Gerold László az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom tanszékén szerzett diplomát 1963-ban. Az újvidéki Magyar Szó című napilap munkatársa és kritikusa, majd a Híd folyóirat szerkesztője, illetve főszerkesztője volt. 1971-től 2008-as nyugdíjba vonulásáig z Újvidéki Egyetem magyar tanszékén tanított, illetve 1983 és 1991 között tanszékvezetőként tevékenykedett, vendégtanárként Belgrádban és Zomborban is tanított.

Munkásságával kiérdemelte a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat, a Híd Irodalmi Díjat, valamint a Palládium-díjat, amelyet az irodalom, a tudomány és a képzőművészet területen elért kiemelkedő teljesítményekért adnak át. (2)


Oscar 2017 – 85 ország nevezett a legjobb idegen nyelvű film kategóriába

Nyolcvanöt ország nevezte filmjét az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Jemen először küldött filmet a mezőnybe – ismertette szerdán az amerikai filmakadémia.

Magyarország Till Attila Tiszta szívvel című alkotását nevezte a kategóriába, Románia pedig Cristi Puiu Sieranevada című filmjét.

A mezőnyt többfordulós válogatás után szűkítik le végül öt Oscar-jelöltre. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.

 


Kilőtték a Nagyszeben központjában látott medvét

Elfogták és lelőtték azt a nagyméretű medvét, amelyet ma kora reggel láttak Nagyszeben belvárosának közelében, egy forgalmas helyen.

A Szeben megyei rendőrség szóvivője, Luciana Lazăr azt mondta, a medvét a Hosszú utcán, egy gyár udvarán fogták be.

A szakértők először kábítólövedékkel próbálták meglőni az állatot, de nem sikerült.

Így amellett döntöttek, hogy vadászpuskával lövik le a nagyragadozót.

A nagyszebeni hatóságok azt követően rendeltek el készenlétet, hogy a városközpont közelében, egy igen forgalmas helyen a járókelők nagyméretű medvét láttak. A környéket ellepték a csendőrök és a rendőrök. (4)


200 százalékkal több repülőjegyet adtak el idén a belföldi járatokra

2016-ban 200 százalékkal több repülőjegyet adtak el a belföldi járatokra, ami a járatok bővítésének, illetve a fapadosok piaci megjelenésének tudható be, és nem mellékes az sem, hogy egyre több romániai vesz részt más városok eseményien, fesztiváljain – vonta meg a mérleget a Vola.ro elemzése.

Vannak most már olyan városok is országban, ahová jobban megéri repülővel menni, mint vonattal.

Bukarestből a legtöbben Temesvárra, Kolozsvárra és Jászvásárra akarnak eljutni repülővel. Ám amíg három évvel ezelőtt a Béga-parti város óriási előnyt élvezett – egyebek mellett annak köszönhetően, hogy a Carpatair légitársaságnak ott volt a hubja –, azóta Kolozsvár nagyot lépett előre mind a járatok száma, mind pedig a turisták irányából megmutatkozó kereslet tekintetében.

A kincses város esetében az ott megtartott események nyomnak nagyon sokat a latban, az Untold a legkiemelkedőbb ezek közül, a fesztivál idején a Bukarest–Kolozsvár repülőjáratok nagy része megtelt.

Ezen az útvonalon a legolcsóbb egyébként belföldi menettérti jegy, 17 euróért már kapható, miközben a legtöbbet, 195 eurót a Bukarest–Nagyvárad útért kell fizetni.

A Vola képviselői szerint egyes útvonalakon akár 90 százalékos árcsökkenésről is beszélhetünk.

Az olcsóban kínált jegyek meghozták a várt hatást, augusztus-szeptemberben megugrott a belföldi járatokat igénybe vevők száma. A mélypontot február jelentette.


5,3 százalékkal csökkent augusztusban az építőipari munkálatok volumene

5,3 százalékkal csökkent augusztusban az építőipari munkálatok volumene a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, az első nyolc hónapban ellenben 2 százalékos növekedésről számol be az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Amint az a ma nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, munkanapokkal és szezonalitással kiigazítva az augusztusi visszaesés 1,2 százalékos, a január-augusztus időszakban mért gyarapodás pedig 3,5 százalékos.

Az előző hónaphoz képest nyers adatként 1 százalékos, kiigazított értékben pedig 2,8 százalékos visszaesést mértek.

2015 augusztusához képest 24,5 százalékos zsugorodást regisztráltak a főjavítások terén, miközben a karbantartások terén 5,3 százalékos, az új építkezéseknél pedig 1 százalékos volt a visszaesés. Tevékenységi területekre bontva a mérnöki munkáknál 7,1 százalékos, a lakóingatlanoknál 2,8 százalékos, a nem lakás célú ingatlanoknál pedig 2,3 százalékos zsugorodásról számol be a statisztikai intézet.

Munkanapokkal és szezonalitással kiigazítva 1,2 százalékos volt a visszaesés, miután a főjavítások 19,1 százalékkal, az új építkezések pedig 0,9 százalékkal csökkentek. A karbantartási munkálatok terén ellenben 1,5 százalékos bővülést jegyeztek. (4)


Szolzsenyicint mintázó bábut akasztottak a moszkvai Gulag múzeum kapujára

Alekszandr Szolzsenyicint ábrázoló bábut akasztottak a moszkvai Gulag Múzeum kapujára, a figura mellére tűzött tábla árulónak, lelkiismeretlen hazudozónak és a haza első számú ellenségének nevezte a Nobel-díjas orosz írót.

A sztálini korszak szovjet kényszermunkatáborainak (Gulag) világát Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényében elsőként leíró orosz szerző bábuját az orosz sajtó szerint a Forradalmár Kommunista Ifjak Uniója nevű csoport akasztotta fel kötéllel még vasárnap a múzeum bejáratára. A báburól készült képet a csoport feltöltötte a világhálóra - jelentette a The Moscow Times című angol nyelvű orosz lap.

"Itt lóg az áruló Szolzsenyicin, aki lelkiismeretlenül hazudott nekünk a Gulagról. Hazájának elsőszámú ellensége" - állt egyebek között A Gulag szigetvilág íróját mintázó bábu mellére tűzött táblán. A szöveg emellett azzal vádolta meg a múzeumot, hogy az író hazugságainak folytatója, így "az áruló és az áruló múzeum" szorosan összetartozik.
    Roman Romanov, a múzeum igazgatója közölte, hogy egy őr észrevette a rendhagyó tiltakozás eszközét, és percekkel később eltávolította. Ennek ellenére a báburól készült kép bejárta az orosz sajtót.

Az igazgató elmondta a The Moscow Timesnak, hogy bár jogi szempontból a történteket feltehetően huliganizmusként lehet csak értékelni, az egyben üzenet is az új oktatási miniszternek. "Ez végül is annak az eredménye, hogy mit és hogyan tanítanak a gyerekeknek."

Hozzátette: a múzeum jó kapcsolatot ápol a moszkvai oktatási hivatallal, de ez és más esetek rávilágítanak arra, hogy az oktatási minisztériumnak szövetségi szinten újra kell gondolnia a tanterveket. Figyelmeztetett, hogy sokan úgy látják: "ahol vágják a fát, ott hullik a forgács". Feltehetően a véres sztálini diktatúra korszakára utalva azt mondta: veszélyes az a mentalitás, miszerint elenyésző az áldozatok száma az erős ország építésének tükrében, hiszen aki ebben hisz, az képes az akkori kegyetlenségeket megismételni. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 824
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap