label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Alkotmányellenesnek bizonyult a törvényhozók büntethetőségét korlátozó törvény

Alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az alkotmánybíróság ma azt az értelmező törvényt, amely a családtagjaikat irodájukban alkalmazó képviselők és szenátorok büntethetőségét korlátozza.

A kétkamarás törvényhozás együttes ülése júniusban szavazta meg azt az értelmezést, amely szerint a törvényhozók esetében csak 2013 augusztusától kezdődően számít jogsértésnek a családtagok alkalmazása, mert akkor lépett hatályba ennek tilalma a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvényben.

A Florin Iordache (PSD) és Márton Árpád (RMDSZ) képviselő által  beterjesztett törvényt csaknem egyhangúan fogadták el, majd a törvényt támogató képviselők közül 99-en alkotmányossági óvást emeltek ellene. A média szerint valójában "jóváhagyatni" akarták a törvényt, de a jogszabály elbukta a normakontrollt.

Az óvás beterjesztői arra hivatkoztak, hogy a törvénynek visszamenőleges hatálya van, és valójában  egyfajta leplezett, utólagos amnesztia lenne a családtagjaikat 2013-előtt alkalmazó törvényhozók számára, akiket nem lehetne már büntetőjogi felelősségre vonni". Az alkotmánybíróság - többszöri halasztás után - kedden szavazattöbbséggel igazat adott nekik, és megsemmisítette a törvényt.

A tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) több mint ötven érintett törvényhozó ellen indított eddig eljárást, arra hivatkozva, hogy már a 2003-ból származó, a korrupciós cselekményeket büntető törvény alapján is összeférhetetlenségnek számított a családtagok alkalmazása a parlamenti irodákban.

Több mint húsz esetben már jogerős ítélet is született, a legfelső bíróság többek között a RMDSZ két képviselőjét is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte emiatt. A hazai média szerint a törvényhozók azért kísérleték meg az elszámoltatásukra létrehozott ANI mozgásterét beszűkíteni, mert az összeférhetetlenségért elmarasztalt képviselők és szenátorok nem indulhatnak újabb mandátumért. (4)


ANRE: nem változik 2017. április elsejétől a földgáz ára

Nem nő 2017. április elsejétől a lakosságnak szolgáltatott földgáz ára, az importgáz ára pedig megegyezik majd a belföldi kitermelésűével – nyilatkozta kedden Emil Calotă, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

„Eddigi számításaink alapján azt becsüljük, hogy 2017. április elsejéig megtörténik a földgázárak konvergenciája. Ezt azt jelenti, hogy nem lesz eltérés az árak között, és nem nő a lakosságnak szolgáltatott földgáz ára” – idézi a TVR az ANRE alelnökét.

Emil Calotă ugyanakkor arról is beszélt, hogy a két ár konvergenciája nyomán „módosulni fog a gáz felhasználásával energiát előállító romániai termelők politikája”.

A lakosságnak szolgáltatott földgáz árát egy június kormányrendelettel a 2016. július elseje és 2017. március 31-e között időszakra 60 lej/MWh szinten befagyasztották. (13)


Zöld Ház program: a pénz egyharmadát hívták le az első napon

Országos szinten 3748 igénylést nyújtottak be a hagyományos Zöldház programon belül elérhető finanszírozásra hétfőn, a program első napján. Az igénylők összesen csaknem 22,6 millió lej értékű támogatást kértek, ami a magánszemélyeknek szóló összköltségvetés 37,65 százalékát teszi ki.

A legtöbb dossziét Prahova (201), Neamț (169) és Vaslui (144) megyében nyújtották be, a legkevesebbet (36) Brăila megyében. Százalékos arányt tekintve vannak olyan megyék – például Mehedinți vagy Szilágy –, ahol a költségvetés már az első benyújtási napon elfogyott. (13)


Taxival próbált a határon átszökni öt, Romániában menedéket kérő migráns

Öt egyiptomi bevándorlót füleltek le éjjel a határrendészek az Arad megyei nagylaki határátkelő közelében, mielőtt két taxival átszöktek volna a határon, kifelé. A migránsok Romániában folyamodtak menedékért.

A nagylaki határrendészek hétfő késő este lettek figyelmesek arra, hogy két Temes megyei rendszámú taxi, amely az Arad–Nagylak autópályán közelítette meg a magyar határt, megpróbálja kikerülni a határátkelőt.

Mivel gyanakodtak a taxi utasaira, a határrendészek ellenőrzésre megállították a két taxit.

„A járművekben a két román állampolgárságú sofőr mellett öt egyiptomi állampolgárságú, 18 és 31 év közötti férfi ült. A taxisokat az öt férfivel együtt a nagylaki határrendészet székhelyére vitték. Kikérdezésük során kiderült, hogy az egyiptomi állampolgárok Romániában folyamodtak menekültstátuszért, és illegálisan próbálták átlépni a magyar határt, hogy Németországba juthassanak. A taxisofőrök úgy nyilatkoztak, őket az egyiptomiak annyira kérték, hogy vigyék el őket a határátkelőig, de azt nem tudták, hogy a férfiak illegálisan akarták átlépni a határt” – mondta el kedden az Arad megyei határrendészet szóvivője, Mihaela Leş.

Az egyiptomi állampolgárok ellen tiltott határátlépési kísérlet miatt indult eljárás, a vizsgálatok folytatódnak. (13)


Csiga-domb – kiállításmegnyitó a Minerva-házban

Csiga-domb címmel, képzőművészeti kiállítás nyílt ma délután a Sztánai Alkotótábor résztvevőinek munkáiból a Minerva Ház Cs. Gyimesi Éva termében. A tárlaton Adorján Ilona, Dabóczi Géza, Dobolyi Tamás, Fábián Emőke, Horváth Levente, Hosszú Zoltán, Rózsa Róbert, Szabó Anna-Mária, Szabó Attila és Vári-Váncza Edith munkái láthatók. A kiállítás október 25-ig látogatható, munkanapokon, 11-15 óra között. (2)

Fotóriportunk itt tekinthető meg.

 

 


A MÚRE szerint a médiának nem lehet kizárólagos célja a profitszerzés

Állásfoglalást tett közzé honlapján a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a magyarországi Népszabadság napilap felfüggesztésével kapcsolatosan. Az állásfoglalás szövege itt olvasható. 


Az RMDSZ állásfoglalás Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere ügyében

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség értetlenül áll a hír előtt, hogy Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere ellen a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) büntetőjogi vizsgálatot indított. 

A Szövetség szolidáris, bízik és kiáll Horváth Anna mellett, hiszen egy olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében törvényesen és tisztességesen végezte munkáját.

Az RMDSZ várja az igazságszolgáltatás gyors eljárását ebben az ügyben, bízva abban, hogy a kivizsgálás során egyértelműen tisztázódik majd kollégánk ártatlansága, addig is úgy véljük, az ártatlanság vélelme megilleti Kolozsvár alpolgármesterét.

A jogállamiság minimumának tekintjük, hogy a sajtóban az üggyel kapcsolatban ne lássanak napvilágot olyan feltételezések, amelyeket valósnak állítanak be. Ez a gyakorlat sérti a demokratikus alapelveket.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében,

Kelemen Hunor szövetségi elnök 


FELFÜGGESZTETTÉK TISZTSÉGÉBŐL HORVÁTH ANNÁT

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hatvan napra felfüggesztette tisztségéből Horváth Anna alpolgármestert – tájékoztat közleményben a DNA.

A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Horváth Annát, és hatvan napra ügyészségi felügyelet alá helyezte. Ez idő alatt nem láthatja el az alpolgármesteri teendőket, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és csak az ügyészek jóváhagyásával hagyhatja el Románia területét. 

Vádat ugyan nem emeltek Horváth Anna ellen, de a DNA „vádlottként” említi közleményében. (13)


Kazahsztánban elfogyott a góllövési tudomány

A labdarúgó világbajnoki selejtezők harmadik játéknapján Románia Kazahsztán vendége volt, s nagy reményekkel érkezett a szombati, örmények ellen elért 5–0 után.

Az Asztana Stadionban viszont nem született találat, Kazahsztán és Románia 0–0-lal végzett. (7)


Keresett a KMDSZ A kártyája

Alig egy hete, hogy újra beszerezhető az ingyenes A kártya, és máris nagy sikert aratott: 5 nap alatt  több mint 3000 diákkártyát sikerült kiadni a kolozsvári egyetemistáknak – adja hírül közleményében a Kolozsvári Magyar Diákszövetség. Valter, az A kártya arca nem csak a magyar tagozaton tanuló diákok zsebébe költözött be. Idén még nagyobb számban jöttek a KMDSZ irodába a román tagozatos és a külföldi diákok is, kiváltani a saját kártyájukat. További részletek az akartya.ro honlapon és a diákszövetség facebook oldalán.


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 287
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap