label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Visszafogottságra int az elnöki hivatal a Dnyeszter-mellék törekvéseivel kapcsolatban

Az elnöki hivatal a közelgő választásokkal összefüggő provokatív retorika részének tartja, hogy a Moldovai Köztársasághoz tartozó, orosz többségű Dnyeszter-mellék elnöke az orosz törvények átvételéről írt alá rendeletet - közölte ma a Mediafax hírügynökség.

Az elnöki hivatal szerint a kérdést visszafogottan kell kezelni, kerülni kell a mesterséges konfliktusszítást, mindazonáltal Románia határozottal kiáll Moldova területi épsége mellett. A "transznisztriai" (Dnyeszter-melléki) válságban kizárólag tárgyalásos úton, politikai eszközökkel, az érintett felek részvételével lehet előrelépést elérni, Románia pedig támogatja az EBESZ soros elnökségének erre irányuló erőfeszítéseit - olvasható a közleményben.

Az intézmény arra a - hazai médiában élénk visszhangot kiváltó - hírre reagált, miszerint Jevgenyij Sevcsuk, a Dnyeszter-menti szakadár köztársaság elnöke, aki indul az év végi választásokon, a tíz évvel ezelőtti (nemzetközi szinten el nem ismert) népszavazás eredményének törvénybe iktatásáról adott ki rendeletet. A 2006-os referendumon a résztvevők 97 százaléka a Dnyeszter-mellék függetlenségére és Oroszországhoz való csatlakozására szavazott.

Moldovának a Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny sávjában zömmel orosz ajkú a lakosság, a területet az 1991-ben kikiáltott, szakadár "Dnyeszter-menti Köztársaság" tartja ellenőrzése alatt orosz katonai oltalom mellett. A román többségű Moldovától való elszakadásra törekvő Dnyeszter-mellék függetlenségét egyetlen állam sem ismerte el, területén azonban mintegy másfél ezer orosz "békefenntartó" állomásozik, akik nemrég egy hadgyakorlaton mutatták be, hogy páncélosaikkal bármikor át tudnak kelni a Dnyeszteren.

A szakadár köztársaság parlamentje a Krím félsziget orosz annektálása után 2014-ben egyhangúan elfogadott nyilatkozatban kérte az orosz hatóságokat: ismerjék el a terület függetlenségét, majd tegyék lehetővé a csatlakozását Oroszországhoz. (4)


A jelenlegi 3,76 lejről 5 lejre emelné az ANP a fogvatartottak étkeztetésére szánt napi keretet

A Büntetés-végrehajtó Intézetek Országos Igazgatósága (ANP) kéri, hogy a fogvatartottak napi étkeztetésére szánt keretet emeljék meg a jelenlegi 3,76 lejről 5 lejre. A javaslatot megvizsgálja az igazságügyi minisztérium, a módosítást pedig miniszteri rendelettel hirdethetik ki.

„Igen, végeztünk egy ilyen vizsgálatot a jelenlegi költségvetés kapcsán, és források elvonásával más területekről, lehetőség nyílik a fogvatartottak élelmezésének javítására az erre fordítható összegek növelésével. Miniszteri rendeletet javasoltunk, csak miniszteri rendelettel lehet ezt megtenni. A minisztérium asztalán van, és a műszaki részletek függvényében valószínűleg mielőbb elfogadják. És természetesen, amennyiben az állami költségvetés lehetővé teszi, lesz még emelés a minőség javítása érdekében” – jelentette ki Marius Vulpe, az ANP ideiglenes vezetője. (4)


Kiadta az igazságszolgáltatásnak a bűnpártolással gyanúsított volt belügyminisztert Johannis

Ma jóváhagyta a bűnpártolással gyanúsított Petre Tobă volt belügyminiszter (képünkön) elleni bűnvádi eljárás lefolytatását Klaus Johannis.

Az alkotmány szerint hivatalban lévő vagy volt kormánytag ellen csak az államfő - ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament - jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani.

Tobă egy hete mondott le a tárca éléről, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közölte, hogy bűnvádi eljárást akar indítani ellene. A vádhatóság szerint Tobă megtagadta néhány, önkényesen államtitokká minősített irat titkosításának részleges feloldását, és így akadályozta a belügyi titkosszolgálat (DIPI) jelenlegi és volt vezetőinek felelősségre vonását.

A DNA a belügyi titkosszolgálat 18 tisztje ellen indított eljárást, mert állítólag saját használatra vásároltak a szolgálat pénzén olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához. Az ügyészek szerint például babaházat, homokozót, csúszdát, kártyacsomagokat, íjat, röplabdát, futópadot, elektromos sütőt, bőrkötésű könyveket vásároltak, illetve ünnepi vacsorák költségeit fedezték, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították. (4)


Megrongálták a szentbenedeki Kornis-kastélyt

Ismeretlen tettesek megrongálták a szentbenedeki Kornis-kastélyt, ledöntve a bejárat előtti két unikornis egyikét. Feltételezések szerint a szobrokat el akarták lopni, de a súlyukra való tekintettel a tettesek meggondolhatták magukat. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

A kastély főépületét Kereszturi Kristóf dési kamarai prefektusnak építtette 1573 és 1593 között, a birtokot Báthory István fejedelem adományozta neki. A XVII–XVIII. század során a kastélyt több rendben bővítették és átalakították. A kastély főbejárata a homlokzatán található felirat szerint 1720-ban készült el. A kaputorony előtti hídra ekkor került a két unikornis, a Kornis család címerállata. (9)


5,6 százalékkal több tehéntejet gyűjtöttek be az első félévben

5,6 százalékkal több tehéntejet gyűjtöttek be a feldolgozók az első félévben, a tejmennyiség eléri az 582 954 tonnát.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatsorok szerint termelésbővülést regisztráltak a sajtféléknél (10,7%), a fogyasztásra szánt tejnél (7%), a tejfölnél (6,7%), az erjesztett tejtermékeknél (joghurt, savanyútej stb.) – 5,7%, míg a vas előállítása terén 5,1 százalékos volt a gyarapodás.

19 903 tonnával, vagyis 10,6 százalékkal nőtt eközben a külföldről behozott nyer tej mennyisége, elérte a 68 916 tonnát.

Júliusban egyébként az előző hónaphoz képest 4,5 százalékkal visszaesett a begyűjtött tej mennyisége, 2015 hetedik hónapjához képest pedig 0,9 százalékos volt a zsugorodás. (4)


Több mint 60 százalékkal nőtt Romániában a hibrid és elektromos autók értékesítése

Az év első hét hónapjában ugyan 62 százalékkal, 402-re nőtt  a Romániában eladott hibrid és az elektromos járművek száma a tavalyi hasonló időszakhoz mérten, az összes eladott új autó számához viszonyítva azonban arányuk továbbra is 1 százalék alatti - közölte ma a hazai autógyártók- és importőrök egyesülete.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


Másfél évtized alatt öt százalék alá szorítanák a dohányzó gyerekek arányát

A következő másfél évtizedben öt százalék alá akarják szorítani a dohányzó gyerekek arányát Romániában - közölte ma Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, amikor bemutatta a most induló országos dohányzásmegelőzési stratégiát.

Részletek a Bonifácz rovatban. (4)


Eseménydús évad elé néz a kolozsvári magyar színház

Két nagytermi- és hat stúdióelőadás bemutatását tervezi a 2016/2017-es évadában a Kolozsvári Állami Magyar Színház, derült ki a ma déli sajtótájékoztatón. A 224-ik évfordulójához érkezett teátrum idén november 24-e és december 4-e között szervezi meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelynek tematikája: Az idegen odüsszeiája, jelentette be Tompa Gábor színházigazgató (fotó).

A nyolc bemutató mellett további 19, a korábbi évadokban bemutatott előadást is műsoron tart a színház.

Ami az évadkezdést illeti, az első bemutatóra október 7-én kerül sor, Makszim Gorkij Éjjeli menedékhelyét Jurij Kordonszkij rendezésében láthatja a közönség a nagyszínpadra felépített stúdióelőadásként.

További részletek a holnapi Szabadságban. (2)

(Fotó: Biró István)


Az Obama-kormány több mint 115 milliárd dollár értékben ajánlott fegyvereket Szaúd-Arábiának

Az Obama-kormányzat bonyolítja az amerikai-szaúdi kapcsolatok 71 éves történetének legnagyobb értékű fegyverkereskedelmét: 2009 óta Washington több mint 115 milliárd dollár értékben ajánlott fegyvereket és más katonai felszereléseket Rijádnak - áll a Johns Hopkins Egyetem egyik kutatóintézetének friss jelentésében.

William Hartung, a Központ a Nemzetközi Politikáért (CIP) nevű washingtoni kutatóintézet programigazgatója Fegyvereladások Szaúd-Arábiának és a jemeni háború című elemző tanulmánya szerint Washington 42 különböző fegyvereladási megállapodást kötött Rijáddal, és a fegyverek nagy részét még nem szállította le.

Az amerikai elnök 2009-es hivatalba lépése óta az amerikaiak mindent szállítottak Rijádnak: tankokat, támadó helikoptereket, föld-levegő rakétákat, rakétavédelmi rendszereket, hadihajókat, emellett Washington támogatást nyújt a karbantartásban és a kiképzésben is.

Az elemzés kitér arra, hogy nemrégiben emberi jogi csoportok és az amerikai kongresszus politikusai körében is aggodalmat keltett, hogy a jemeni háborúban folyamatosan emelkedik a civil áldozatok száma, akiknek a haláláért az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség felel.

Jogvédő szervezetek szerint a szaúdi légi támadások során amerikai fürtös (kazettás) bombákat használtak. Ezeket a fegyvereket egy 2008-as nemzetközi egyezmény betiltotta, de a fegyverexportőr nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország nem írták alá a dokumentumot.

Az ENSZ adatai szerint a polgárháborúnak már legalább tízezer civil halálos áldozata van. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 745
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap