label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Két új minisztert nevezett ki Johannis

Dragos Tudorachét, a miniszterelnöki hivatal eddigi vezetőjét belügyminiszterré, Paul Gheorghiut, a miniszterelnök eddigi kabinetvezetőjét pedig a miniszterelnöki hivatal vezetőjévé nevezte ki ma Klaus Johannis.

A két tisztségviselőt Dacian Ciolos kormányfő jelölte, miután a korrupciógyanúba keveredett eddigi belügyminiszter, Petre Tobă múlt héten bejelentette lemondását. Johannis szerdán a távozó tárcavezető felmentéséről szóló elnöki rendeletet is aláírta.

A Mediafax értesülése szerint az elnök csütörtökön jelenti be, hozzájárul-e, hogy a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást folytasson Tobă ellen. Az alkotmány szerint hivatalban lévő vagy volt kormánytag ellen csak az államfő - ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament - jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással gyanúsítja Tobát, aki az ügyészek szerint megtagadta néhány önkényesen államtitokká minősített irat titkosításának részleges feloldását, és így akadályozta a belügyi titkosszolgálat tisztjeinek felelősségre vonását. A DNA a belügyi titkosszolgálat több volt vezetője ellen indított eljárást, mert állítólag saját használatra vásároltak a szolgálat pénzén olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésekről szóló iratokat pedig titkosították.

A kormány két új tagja ma délután tette le a hivatali esküt. (4)


Nicolăescu: meghívjuk a parlamentbe Anca Dragut, adjon magyarázatot az adóügyi intézkedésekről

Eugen Nicolăescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője ma közölte, meghívják a parlamentbe Anca Dragu pénzügyminiszter, adjon magyarázatot az adóügyi intézkedésekről és a költségvetési hiányról a szeptember 19-ei Kormány órája keretében.

„Azt fogjuk kérni Anca Dragu miniszter asszonytól, hogy mutassa be a konkrét helyzetet, mondja el, min dolgoznak a pénzügyminisztériumban az adóügyek kapcsán, és egyúttal beszéljen a képviselőház előtt arról, hogy milyen súlyos problémái vannak Romániában a költségvetési hiánycél betartása terén. Levélben fordult a parlamenthez, amiben abbéli aggodalmának adott hangot, hogy gondok vannak a költségvetési hiánycél betartása terén” – részletezte a liberális képviselő.

Nicolăescu egyúttal kommentálta az adótörvénykönyv tervezett módosítását is.

„Örvendek annak, hogy a miniszter asszony tisztázta, hogy a pénzügyminisztérium nem készül az adótörvénykönyv módosítására, főként nem sürgősségi kormányrendelettel. Ugyanakkor arra figyelmeztetném a kormányfőt, hogy kérnie kell a minisztereket, hogy a mostani kampányidőben, mandátumuk végéig, óvakodjanak az adótörvénykönyv módosítását célzó törvény- vagy rendelettervezet kezdeményezésétől” – fogalmazott a frakcióvezető. (4)


Dragnea: Pontának rajta kell lennie a PSD listáin

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ma úgy nyilatkozott, hogy az alakulat országos végrehajtó bizottsága (CExN) jövő héten tárgyalja Victor Ponta indulását. Meglátása szerint elődjének a PSD listáin kell lennie, „különleges eset”.

Dragnea azt mondja, Ponát meghívják a CExN jövő heti ülésére, ahol döntenek jelöléséről a PSD színeiben, ez a testület határozmajd arról, hogy tesznek-e kivételt a volt miniszterelnök esetében.

„Victor Ponta különleges eset. A CExN-nek kell dönteni. (…) Én nem vagyok diktátor” – hangsúlyozta a PSD elnöke.

A szociáldemokraták etikai kódexe szerint, amennyiben egy párttagot bírói felügyelet alá helyeznek, függetlenül attól, hogy milyen bűncselekmény miatt, nem élvezi a párt támogatását a választásokon.

Kedden hatvan napos bírói felügyelet alá helyezte az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Victor Ponta volt kormányfőt abban az ügyben, amelyben saját vagy más hasznát szolgáló befolyással való üzérkedés és pénzmosásban való bűnrészesség miatt indult ellene eljárás. (4)


EMNT: ne bízzák a román postára a levélszavazatokat

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) arra biztatja a romániai magyar állampolgárokat, hogy a kvótareferendumon leadandó levélszavazataikat ne bízzák a román postára - közölték a tanács vezetői egy mai sajtótájékoztatón.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta, hogy a szavazással kapcsolatos politikai üzenetet Tőkés László elnök közvetítette még augusztusban. Az EMNT most azon dolgozik, hogy minél több erdélyi magyar szavazzon, érvényes szavazatot adjon le, és szavazata október másodikáig eljusson a Nemzeti Választási Irodához.

Hozzátette, az EMNT irodáiban szeptember 17-ig a választói névjegyzékbe való felvételben nyújtanak segítséget, később pedig abban, hogy a szavazók helyesen töltsék ki az azonosító űrlapokat. A legfontosabbnak azonban azt a segítséget említette, amelyet az EMNT a levélszavazatok összegyűjtésében és a főkonzulátusokra történő eljuttatásában nyújt.

Sándor Krisztina elmondta: arra biztatják az erdélyi magyar szavazókat, hogy levélszavazataikat adják át az EMNT helyi kapcsolattartó emberének, aki eljuttatja ezeket a tanács irodájába, onnan pedig Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusára viszik a szavazatokat. Hozzátette, hogy a szavazatok begyűjtésével kapcsolatos helyi információkat egy hamarosan induló tájékoztatási kampány során közlik. (4)


Ausztria Stefan Zweigről szóló filmet nevez Oscar-díjra

A nácik elől elmenekült osztrák-zsidó író, Stefan Zweig száműzetésben eltöltött éveiről szóló életrajzi filmet nevezi Ausztria a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájába.

A Vor der Morgenröte – Stefan Zweig in Amerika (Mielőtt felkel a nap – Stefan Zweig Amerikában) című életrajzi drámát a korábban színésznőként ismert Maria Schrader rendezte. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


CFR: búcsú a Ligakupától

Az Adeplast Ligakupa negyeddöntőjében a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata a Marosvásárhelyi ESE/ASA-t fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A találkozó 1–1-re végződött 90 és 120 perc után, a gólokon Cristi Bud (83. perc), illetve Benjamin Thomas Kuku (64. perc) osztozott.

A 11-es párbajban nem kísérte úgy a szerencse vasutasokat, mint a nyolcaddöntőben a krajovaiak ellen. A büntetősorozatot 5–4-re nyerte a vásárhelyi csapat. Nascimento, Andrei Mureşan, Neagu és Bud, illetve Gabi Mureşan, Gabi Matei, Emil Dică, Romeo Surdu és Claudiu Belu eredményes volt; Tiago Lopes és Laurenţiu Rus, illetve Marius Constantin kihagyta. (7)


A bankok háromnegyede jövedelmező volt az első félévben

A Romániában működő bankok háromnegyede profitot regisztrált az első félévben, ami előrelépését jelent mind a tavalyi év azonos időszakához, mind pedig a 2015-ös év második félévéhez viszonyítva.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által nyilvánosságra hozott adatsorok szerint 27 bank volt jövedelmező az első félévben, miközben 9 regisztrált veszteséget. A tavalyi év végén 22 pénzintézetnek volt pozitív a mérlege, 14 veszteséget jelentett.

2016 első félévében a BCR, a BRD-SocGen és a Transilvania Bank által elért profit összege a teljes bankrendszer jövedelmének csaknem a 60 százalékát teszi ki. Az első hat hónap során a pénzintézetek 2,4 milliárd lejnyi (mintegy 530 millió euró) profitot jelentettek, ami kétszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált értéknek.

Az eddig nyilvánosságra hozott jelentések alapján így alakul a rangsor: BCR - 574,6 millió lej, Transilvania Bank - 458,3 millió, BRD-SocGen - 382,1 millió lej, ING Bank - 278 millió lej, UniCredit - 226 millió lej és Raiffeisen - 162 millió lej.

A pénzintézetek első félévi gyarapodását mind a portfoliók megtisztulása, mind a hitelezés bővülése támogatta. Ugyanakkor Visa-részvények eladása is nagyban hozzájárult a bankok profitjához.

A román gazdaság az első félévben 5 százalékkal bővült, a második negyedévi 6 százalékos GDP-növekedés pedig a leggyorsabb volt európai uniós viszonylatban.

A bankrendszer 2015-ben vált ismét jövedelmezővé, akkor a bankok 4,5 milliárd lejes profitot regisztráltak a 2014-es 4,4 milliárd lejes rekordveszteség után. (4)


Beleegyezett az ellenőrzésbe a 35 ezer eurós GYED-ben részesülő férfi

Beleegyezett az ellenőrzésbe a 35 ezer eurós gyermekgondozási díjban (GYED) részesülő férfi – nyilatkozta ma Ioan Boţa, a Szeben Megyei Szociális Kifizetési és Felügyeleti Ügynökség (AJPIS) igazgatója.

A juttatás folyósítását ideiglenesen felfüggesztették.

„Ez egy egyedi eset Szeben megyében. Jelen pillanatban zajlik ennek az egyéni vállalkozásnak (PFA) az ellenőrzése. A kifizetést tulajdonképpen nem függesztettük fel, a pénz a bankszámlánkon van. Ellenben újabb vizsgálatot kértünk, mivel az összeg nagyon nagy. Az ellenőrzést augusztusban kértük, amikor az első összeget folyósítani kellett. Az érintett beleegyezett az ellenőrzésbe, főként hogy mindenképp megkapja a pénzét, amennyiben minden rendben találunk” – fejtette ki az intézményvezető.

Hivatalos források a Mediafax hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy Liciniu Lupu üzletemberről van szó, azonban Lupu a telefonos megkeresésükre nem kívánta kommentálni az értesülést.

Liciniu Lupu felesége Alexandra Petria Lupu orvos, a nagyszebeni sürgősségi megyei kórház volt szóvivője. Ő sem kívánt nyilatkozni. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 577
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap